Do kin dorazí Chappie - podívejte se na nejslavnější filmové roboty

6. 3. 2015 - 20:00 | Téma | Ladislav Loukota

Do kin dorazí Chappie - podívejte se na nejslavnější filmové roboty zdroj: tisková zpráva

Po netradiční mimozemské invazi z Distriktu 9 a sci-fi agitky Elysium se režisér Neill Blomkamp vrací s filmem Chappie, jehož zápletka o vojenském robotu s emocemi dává vzpomenout na někdejší Číslo 5. Oproti jeho éře z 80. let však Chappie na diváky dnes funguje notně jinak - jeho technologie je doslova na dosah. Po dekádách předpovědí totiž skuteční plecháči totiž z gusta dohání své filmové kolegy. 

Nejslavnější robotí film: Ztracená planeta
Ačkoliv Robby the Robot z filmu Ztracená planeta (1956) není hlavní postavou, jeho persóna sahá dalece za původní snímek, stal se ostatně ikonou dobové science fiction. Objevil se v celé řadě dalších seriálů včetně Colomba, Adamsovy rodiny, Twilight Zone nebo Ztracených ve vesmíru. Robby nebyl první filmový nebo popkulturní robot, platil však za zdaleka nejviditelnějšího pro danou éru.

 

Robbie_the_Robot_San_Diego_Comic_Con_2006 zdroj: tisková zpráva

Dobová nabídka robotiky: Rok 1954 seznam příchod prvního programovatelného průmyslového robota s názvem Unimate. Jednalo se v zásadě o robotickou ruku, která zvládala transport odlitků z pásu na montované automobily, brzy ale mělo být lépe.

Unimate zdroj: tisková zpráva

Osmdesátá léta, komedie i horor

Nejslavnější robotí film: Terminátor, Hvězdné války
Z hlediska popkultury byl dalším velkým milníkem přelom 70. a 80. let. Na jednu stranu se objevily dodnes snadno rozeznatelné šasi komediálního dua C3PO a R2-D2, na druhou stranu ztělesnil Terminátor obavy ze zbrojařské robotiky. Oba protipóly byly samozřejmě stále velmi fantaskního charakteru, měly však mnohem věrohodnější obrysy než v dřívějších desetiletích. A nebylo se čemu divit.

terminator zdroj: tisková zpráva

Dobová nabídka robotiky: 70. a 80. léta přinesla velký boom průmyslové robotiky. Zpočátku stále experimentální stroje jako Freddy II z roku 1973 se rychle dostávaly do běžného provozu. Dekádu na to už KUKA IR 160/60 zvládala bez větší pomoci montovat automobily na průmyslové lince. Vrcholem byl příchod šestinohého a levného robota Genghis, který sice tržně neuspěl, ukázal ale budoucnost mobilních robotů.

KUKA zdroj: tisková zpráva

Nové tisíciletí, rozdíly se stírají

Nejslavnější robotí film: A.I. Umělá inteligence
Jakkoliv lze vypíchnout řadu jiných filmů s roboty, ambiciózní projekt Kubricka/Spielberga A.I. z konce 90. let krásně ukazuje na proměnu filmových robotů - už v nich nejde o ojedinělou atrakci, ať už sluhu či netvora, nýbrž o popis celé společnosti přeplněné roboty a dopady tohoto. Podobně téma uchopují i mnohé pozdější filmy (Já, robot, Ocelová pěst) zaměřené primárně na robotiku. A není se čemu divit, skuteční roboti totiž v současné době nemají daleko k těm filmovým...

AI zdroj: tisková zpráva

Dobová nabídka robotiky: Ačkoliv se dlouho zdálo, že to nejlepší, co robotika z přelomu milénia umí, je šourající se Asimo a jemu podobné triky, poslední roky ukázaly, že realita je poněkud jinde. Masivní rozvoj dálkově ovládaných nebo plně automatických systémů přinesl levné drony v takové míře, že se debatuje nikoliv o tom jestli, ale kdy se roboti ve válce začnou rozhodovat sami. Kosmonautika je rájem robotů a bude jich v něm ještě více, například stále vyvíjená robotí mula BigDog ukazuje, že pomalost a neobratnost reálných robotů je dávno ta tam.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.