Divoké včely

30. 9. 2008 - 8:26 | Recenze | red

Divoké včely zdroj: tisková zpráva

Zdá se, že mnoho pozitivních názorů na Divoké včely se vztahuje k tomu, že divák je přesvědčen, že lidé, které vidí na plátně, fyzicky existují. Chci se pokusit dokázat, že fyzická existence hrdiny vůbec nic neznamená. Zdá se, že mnoho pozitivních názorů na Divoké včely se vztahuje k tomu, že divák je přesvědčen, že lidé, které vidí na plátně, fyzicky existují

Zdá se, že mnoho pozitivních názorů na Divoké včely se vztahuje k tomu, že divák je přesvědčen, že lidé, které vidí na plátně, fyzicky existují. Mým úkolem není vést tu žádnou osobní válku, ať už s kýmkoli, mým úkolem je pokusit se dokázat, že fyzická existence hrdiny vůbec nic neznamená.

na střeše Základním kamenem jakéhokoli uměleckého díla je pro mne konflikt. Konflikt znamená příběh, cestu, dobrodružství- výlet, změnu, nebo třeba jenom nový obal. Je to vyhrazené místo, jeviště imaginace. Nejefektivnější je, když se konflikt odehrává přímo na plátně, na scéně, mezi figurami příběhu. Pokud jsou důvěryhodné postavy smysluplně motivovány ke svým činům, obvykle se drama přenese i do divákova vnímání. Přesto lze drama na scéně obejít, anebo lépe řečeno zdánlivě obejít a soustředit se právě přímo na konflikt mezi scénou a divákem. Říkám zdánlivě obejít, protože ačkoli se v prvním dojmu může zdát, že na scéně se nic neodehrává, při bližším zkoumání zjistíte, že autor jenom využívá jemnější nástroje, případně neobvyklé formy.

Do jeviště je nutné postavit charaktery vybavené rozdílnými motivacemi, které se v jednom místě střetnou, protože právě to (stejně jako v atomové elektrárně) je strůjcem reakce. Právě proto, že motivace je tělo, pak všechno ostatní (výraz, charakterové detaily) jsou jenom hadry. Důležité a nepodcenitelné, ale hadry.

Jaxon jede Pro ilustraci přikládám ukázku ze scénosledu ke Shakespeareovu Romeu a Julii: Romeo byl právě zasnouben s Julií, následně na veronském náměstí...: ...je Benvolio s Merkuciem (Montekové). Benvolio chce zmizet, Merkucio ho uklidňuje. Potkají Tybalta (Kapulet). S Merkuciem se provokují. Přijde Romeo. Tybalt se s ním chce bít, Romeo k němu je ale plný lásky (díky lásce k Julii). Merkuciovi se to nelíbí, tasí na Tybalta. Tybalt tasí v odpověď. Romeo Merkucia strhne, aby boje nechal. Tybalt toho využije a Merkucia propíchne a uteče. Merkucio zemře. Tybalt se vrátí. Romeo ho vyzve k souboji. A zvítězí. ..(A bue muset opustit město).

Daleko důležitější, než reálná existence tváře tedy je, aby se postava v konkrétních situacích chovala důvěryhodně, tedy jednoduše- aby jí divák byl ochotný věřit (lépe však aby vůbec nepřemýšlel nad tím má-li jí věřit).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.