Captain America: Občanská válka - recenze

5. 5. 2016 - 9:58 | Recenze | František Fuka

Captain America: Občanská válka - recenze zdroj: tisková zpráva

Film Captain America: Občanská válka by se vhodněji měl jmenovat Avengers: Občanská válka, neboť v něm jde o mnohem víc, než jen o kapitána Ameriku (Stevea Rogerse). I když to všechno uvede do chodu on, to je pravda...

Totiž, Avengerům se podaří při další záchranné misi zabít pár desítek nevinných lidí, což vede k tomu, že OSN chce jejich další činnost přísně kontrolovat. To se Rogersovi nelíbí a vede to až k tomu, že se parta Avengerů vedená Tonym Starkem dostane do křížku s partou Avengerů, ex-Avengerů a potenciálních Avengerů, vedenou Stevem Rogersem.

Skutečnost je ale samozřejmě taková, že pravé zlo je někde úplně jinde...

CA:OV je mamutí film ve více smyslech toho slova. Musel být obrovsky drahý, má dvě a půl hodiny, hraje v něm hromada velmi slavných, drahých a kvalitních herců. A má výborné akční scény.

Ve většině superhrdinských filmů (i v těch nových a nejdražších) stále dochází k tomu, že hrdinové skáčou a poletují buď jako kaskadéři na špagátech (protože to jsou kaskadéři na vyretušovaných špagátech) nebo jako videoherní postavičky (protože to jsou CGI animace). V CA:OV je výsledek pravděpodobně nejlepší, jaký jsem kdy viděl, a v naprosté většině akčních scén vypadá choreografie "realisticky" (přesto, že to samozřejmě jsou kaskadéři na špagátech a CGI).

CA:OV je o něco temnější než předchozí Avengers filmy, přibližně na úrovni X-Men. A daří se jí zahánět nudu také tím, že přibližně od poloviny filmu se začnou objevovat noví hrdinové, respektive staří známí, kteří přinášejí nové možnosti jak generovat humor a třenice. Bylo by to ještě mnohem lepší, kdyby většina z toho (včetně závěrečných scén) nebyla prozrazena v trailerech.

Domnívám se, že CA:OV je zatím nejlepší film z celé Avengers série. Dosáhl ale tohoto vrcholu zvolna, nepřekvapivě, pomocí iterací a permutací předchozího materiálu, takže není divu, že skoro všechno, co na plátně vidíme, má příchuť "nojo, fajn, ale skoro totéž už bylo v jednom nebo dvou předchozích filmech".

Psal jsem to už u předchozího filmu a napíšu to znovu: Opravdu nevím, co teď s touhle sérií dál a jak ji udržet čerstvou.

Každopádně, Disney zvládá tento megabyznys tak dobře, jak jen to jde, a zasluhuje si vaše peníze rozhodně víc, než ty aktuální zhůvěřilosti od DC Comics.

Hodnocení: 80%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.