13 nejočekávanějších filmů roku 2016

31. 12. 2015 - 23:45 | Téma | Ladislav Loukota

13 nejočekávanějších filmů roku 2016 zdroj: tisková zpráva

Rok se s rokem sešel a pomalu je třeba uvítat novou filmovou sezónu. Zatímco letošní rok patřil především očekávání kladeným na nové Hvězdné války, příští rok se zatím vybarvuje jako souboj mezi komiksy DC a Marvelu. Možná však, že se ještě dočkáme podobného překvapení, jakým byl letos Šílený Max nebo Sicario. Mezi třinácti nejočekávanějšími filmy si něco svého vybere každý. 

Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti
Premiéra: březen 2016
Ať se Marvel snaží sebevíc, zdaleka nejvíce se čeká na to, jak se DC Comics a Warneři poperou se svým pokusem překovat svět Batmana a Supermana do filmového seriálu. Oproti Muži z oceli, který sérii uvedl, totiž bude Batman vs. Superman obsahovat daleko více elementů sdíleného fikčního světa právě na způsob marvelovek: dočkáme se nejen obou titulních hrdinů, ale i Lexe Luthora, Wonder Woman a - podle nejnovějšího traileru - i monstra Doomsday. DC filmy si však od konce Nolanovy trilogie o Batmanovi stále hledají svou polohu, vítězství nad Marvelem je proto stále nejisté.

zdroj: Foto: Warner Bros

Kapitána Amerika 3: Občanská válka
Premiéra: květen 2016
A Marvel na nový rok nasadil vskutku ostrý kalibr. Krom Doktora Strange, v němž na podzim Benedict Cumberbatch uvede nového magického superhrdinu, se na jaře dočkáme i dlouho vyhlíženého třetí a dost možná i posledního Kapitána. Jak naznačuje podtitul Občanská válka, tentokrát se marvelovští superhrdinové utkají především spolu - kontroverzní nový zákon způsobí rozkol na dvě strany, jednu reprezentovanou Iron Manem, druhou Kapitánem. Od filmu se rovněž očekává populační pokles již poněkud přelidněného marvelovského filmového univerza, po dlouhé době tak možná nakonec dojde na smrti několika zásadních postav.

zdroj: Archiv

Deadpool
Premiéra: únor 2016
Tak trochu černým koněm komiksových filmů, který však již dobrou polovinu roku strhává pozornost internetové komunity, bude i únorový Deadpool. Je to totiž komiksová postava... poněkud jiného ražení. Nejenže je titulní maskovaný hrdina tak trochu padouchem, rovněž postrádá přehršle fyzické krásy, je skoro až absurdně cynický a vyžívá se v metahumoru okatě nasměrovanému vůči divákům. Právě proto však možná bude Deadpool podobným překvapením, jako byl letos Šílený Max.

zdroj: Cinemart

Den nezávislosti 2
Premiéra: červen 2016
Po několika posledních katastrofických zážitcích se Roland Emmerich pokusí "na stará kolena" vrátit k trháku, který ho dostal do špičkové ligy. Pokračování Dne nezávislosti se sice obejde bez Willa Smithe, mimo něj se však vrací většina původního hrdinů či postav. Taktéž story slibuje trochu oživit zatuchlé vody katastrofické sci-fi - zápletka sice opět řeší mimozemskou invazi, tentokrát se ale pod útokem ocitá svět, který už jednou, přes dvěma dekádami, jeden takový útok odrazil.

zdroj: Archiv

Warcraft
Premiéra: červen 2016
V příštím roce se opět mezi kvalitní filmy pokusí prorazit i nejedna filmová adaptace videohry. Tou zřejmě nejvíce očekávanou je filmová verze veleslavné on-line hry World of Warcraft (potažmo předcházející strategické série), nazvaná jednoduše Warcraft. První nedávný teaser naznačil, že půjde od Hobita o další pokus o klasickou opulentní fantasy. Milióny fanoušků po celém světě prakticky zaručují markantní tržby, zatím je však veskrze nejisté, jestli bude filmový Warcraft určen toliko znalcům, nebo přetaví svět Azerothu srozumitelně i pro naprosté neznalce.

zdroj: Archiv

Assassin's Creed
Premiéra: prosinec 2016
O poznání menším filmem bude zřejmě historická rubačka Assassin's Creed na motivy stejnojmenné hry. Michael Fassbender a jeho nový režisér Justin Kurzel však již letos v MacBethovi dokázali, že historizující látka jim notně svědčí. Assassin's Creed má navíc po světě milióny fanoušků, zcela původně se navíc herní verze vymykala typickým bezduchým akčňákům. Potenciál je tu velký, projekt je však zároveň tak trochu zaklet do nekonečné produkce. Může z toho být příjemné překvapení, ale i tuctová nuda.

assassins-creed-movie zdroj: tisková zpráva

Hledá se Dory
Premiéra: červen 2016
Studio Pixar si v posledních letech poněkud pošramotilo svou donedávna ještě bezchybnou pověst. Může za to především série tuctovějších pokračování a spíše průměrných původních filmů, které Pixar vydal - tedy, s výjimkou letošního V hlavě. Pokračování je v plánu i pro rok 2016, v létě totiž dorazí Hledá se Dory jakožto sequel Hledá se Nemo.

zdroj: Archiv

Krotitelky duchů
Premiéra: červenec 2016
Prosti nebudeme ani filmových rebootů, ačkoliv tentokrát jim to rádi promineme. V nové verzi Krotitelů duchů si totiž atomové batůžky obleče veskrze ženská sestava - v hlavních rolích se představí komičky Kristen Wiig a Melissa McCarthy, přičemž zvláště druhá jmenovaná letos velmi příjemně překvapila ve Špiónovi. Příběh bude zřejmě do detailů kopírovat původní film, výsledný dojem taktéž záleží na režii a kvalitě vtipů, projednou ale reboot nezní jako úplně špatný nápad.

A_Ghost_Busters_logo zdroj: tisková zpráva

Star Trek Beyond
Premiéra: červenec 2016
Zatímco J.J. Abrams se vydal do tenat Hvězdných válek, příběhy Enterprise poněkud pospávají. V roce 2016 - mimochodem rok před novým seriálem - se to však pokusí změnit Simon Pegg a Justin Lin, režisér posledních dílů Rychle a zběsile. Oproti notně nepodařenému Star Trek: Do temnoty se navíc má Beyond zaměřit na průzkum jako srdce Star Treku. Možná se tak dočkáme konečně velkofilmu z paluby Enteprise, který nevypadá jako kopie Hvězdných válek a umí potěšit trekkies nejrůznější jakosti.

zdroj: A-Company

Suicide Squad
Premiéra: srpen 2016
Další komiksovka, tentokrát však již podruhé ze svěda DC Comics, jenž se zjevně snaží kopírovat úspěch filmových marvelovek. Suicide Squad bude buď něčím podobným, jako byli předloni Strážci galaxie, anebo ohromným průserem. Sejdou se v něm totiž ti nejhorší vyvrhelové a záporáci světa DC donuceni spolupracovat v boji proti jedinému, horšímu nepříteli. Komiksová verze Tuctu špinavců dokázala solidně zaujmout, pak ji však vzal vítr z plachet Batman vs. Superman. Úspěch filmu tak bude nakonec záležet na tom, jestli režie dovede vybalancovat tenkou hranici mezi zábavným brakem a krutopřísnou drsností.

zdroj: Archiv

Osm hrozných
Premiéra: leden 2016
Byť se nová Tarantinovka dočká omezené premiéry ještě na konci tohoto roku, ve většině kin - včetně těch českých - se s ní majorita diváků uvidí až v novém kalendáři. Komorní westernové drama o skupině vzájemně znepřátelených cizinců, které v horské chytě uvězní sněhová bouře, zatím podle trailerů sice kdovíjaká očekávání nevzbuzují. Pověst však Quentina Tarantina předchází natolik, že s definitivním soudem počkáme až po premiéře.

zdroj: Forum Film CZ & SK

Ratchet & Clank
Premiéra: duben 2016
Třežtí a zřejmě nikoliv poslední film roku natočený podle videohry dorazí již na jaře. Tentokrát však nepůjde o akční rotyku ani velkofilm, nýbrž animák. Herní Ratcher & Clank jsou totiž spíše dětinštějšího ražení - ačkoliv jde o sci-fi jako bič, v němž se létá po celé galaxii, ústřední postavy jsou mluvící zvířata nebo srandovní roboti. V roce, kdy Pixar opět dozná recyklování sebe sama, tak možná bude Ratchet & Clank patřit spíše do lepší kategorie filmů. Zvláště uvážíme-li, že o režii se postaral Kevin Munroe, rovněž režisér úspěšného TMNT z roku 2007.

Ratchet-and-Clank zdroj: tisková zpráva

Star Wars: Rogue One
Premiéra: prosinec 2016
Od letošních Hvězdných válek se obecně nečeká nic jiného než detonace kin vlivem přelidnění a kasovný trhák, který tu dlouho nebyl. Mnohem větší výzvou však bude příští film ze světa předaleké galaxie jménem Rogue One. Půjde totiž o zcela první Star Wars film, který nemá co dočinění s "páteřní" sérií o Lukovi Skywalkerovi nebo jeho rodině. Namísto toho film popíše příběh získání plánů Hvězdy smrti, které byly natolik klíčové v prvních Hvězdných válkách - a učiní tak se zcela novými, doposud neznámými postavami.

Star Wars zdroj: tisková zpráva

Stejně jako letos samozřejmě platí, že řada jiných kvalitních filmů především dramatičtějšího ranku vydělá zlámanou grešli, a naopak mnohé kasovní trháky se jistě vyloupnou z nečekaných černých koňů. Podobně tomu bylo letos s s dramatem Carol chytrou sci-fi Ex Machina v prvním případě, a s Šíleným Maxem: Zběsilou cestou v druhém případě. Ať už však pro nás rok 2016 přichystá jakákoliv příjemná překvapení, je nasnadě, že velká studia budou mít co největší zájem na třinácteru výše uvedených velkofilmů uvítat maximum diváků - i kdyby tak měly padat trakaře, reklamní hype kolem jejich premiéry pocítí i hluší, slepí.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.