8 týmovek, na které dostanete chuť po Avengers: Endgame

29. 4. 2019 - 16:10 | Téma | Václav Rybář

8 týmovek, na které dostanete chuť po Avengers: Endgame zdroj: tisková zpráva

V množství je síla. Pojďme si připomenout památné nekomiksové týmovky stříbrného plátna.

Určitě jste přišli z Avengers: Endgame plní endorfinů a emocí. Možná byste chtěli jít do kina znova, ale všechny představení na týden dopředu jsou vyprodaná. Aby ne, když Endgame zbořil rekordy v amerických, ale i v českých kinech (nejúspěšnější víkendy historie).

Tak co teď? Předchozí Avengers už jste viděli. Liga spravedlnosti vás zas tak moc nebavila. Filmy s X-Meny máte navrčené a ten nejnovější je teprve za humny. Tak na co kouknout, aby v tom byla parta všehoschopných hrdinů, dostatek filmových hvězd, a hlavně se tam hrálo o něco skutečně velkého. Na podobné týmovky naštěstí není filmová historie skoupá, takže vám můžeme nabídnout hned osm parádních příkladů, a dokonce bez toho, abychom zabrušovali do komiksových vod.

Tucet špinavců

tucetspinavcu zdroj: tisková zpráva

V podstatě všechny ikonické válečné filmy jsou o hrdinné posádce nebo naopak nesourodé partě, která ve správný okamžik zatáhne za jeden provaz. A protože po druhé světové podobných filmů vzniklo opravdu hodně, navíc s hvězdami, které na cestu na výsluní teprve čekali, mohli bychom tady jmenovat hned několik adeptů. Nepřehlédnutelný je určitě Velký útěk z roku 1963. Stejně jako Endgame má velkorysou stopáž (skoro tři hodiny) a stojí v něm zajatí elitní letci proti nacistickým pohlavárům. Hlavní překážkou je ale lágr, ze kterého prý nejde utéct. Steve McQueen, Charles Bronson, James Garner nebo James Coburn mají ovšem jiný názor. O čtyři roky později tenhle válečný etalon ovšem zastínila ikona Tucet špinavců. Ultimátní týmovka o partě muklů vyslaných na sebevražednou misi hraje s postavami neuvěřitelnou hru, takže divákovi postupně všechny vlezou pod kůži. Když pak přijde na finální zúčtování, nejsou to snadné okamžiky. O hvězdném obsazení tu není sporu, ale především tu mistři svého řemesla podali úžasné výkony. I proto Tucet špinavců chytne za srdce i po padesáti letech.

Expendables: Postradatelní

postradatelni zdroj: tisková zpráva

Milostný dopis akčnímu žánru. I takhle by se dal vnímat bláhový nápad Sylvestera Stalloneho dát dohromady partu vyhořelých, ale nikoliv vyhaslých akčních hvězd osmdesátek a devadesátek, dosypat ji nějakou tou mladou krví a vyrazit na jednu poslední misi do kin. Napoprvé to sklidilo obrovské ovace (kdyby už jen za nápad a odvahu), na podruhé soucitný potlesk a do třetice už to byl spíš povinný přídavek. Přesto Stallone ještě před komiksovými Avengers zkusil dostat na stříbrná plátna týmovku, o které by se nám ještě před pát lety nezdálo. Všichni tu byli spíš z úcty a lásky k žánru, nikoliv pro prachy a slávu. A právě díky tomu má první díl dodnes punc neopakovatelné události, jakkoliv je to skrz naskrz jen akční béčko, které má do vrcholu kariér jednotlivých účastníků zatraceně daleko.

Eastern Condors

easterncondors zdroj: tisková zpráva

V Hongkongu měli vlastní Postradatelné už v roce 1987, když natočili vlastní verzi Tuctu špinavců. Parta odsouzených zločinců si jede do Vietnamu vyhrát válku, kterou Američani prohráli, ale brzy zjišťuje, že opušťák z vězení vede skrz peklo. Spousta tehdejších hongkogských akčních superstar (chybí fakt jen Jackie Chan a Chow Yun-Fat), včetně režisérů Yuen Woo-Pinga a Coreyho Yuena v roli ukecaných kulometčíků, ale především skvělé a brutální akční scény. Eastern Condors u nás omylem v devadesátkách vyšly na VHS jako Poslední kondor. Od té doby ticho po pěšině, ale v dnešní propojené době není problém si tenhle akční klenot sehnat. A pokud vás hongkongské superstar týmovky baví, možná si zkuste najít i Millionaire’s Express, kde se pere opravdu každý s každým.

Rychle a zběsile 6

rychle_a_zbesile_6 zdroj: tisková zpráva

V podstatě od čtyřky je Rychle a zběsile žánrem, ve kterým se parta akčních (super)hrdinů pokouší o nějaký ten heist. Ve čtyřce je to jen Walker a Diesel, v pětce už jejich “rodina” stojí proti elitní zásahovce Dwaynea Johnsona, ale až v šestce je to opravdový souboj dvou týmů, které se navzájem trumfují. Dokonce jsou tu i scény, kdy si jednotliví členové týmu vybírají svá “zlá dvojčata” a vzájemně se utkávají. Plus obří bitka na nejdelší ranveji všech dob. Možná i díky téhle primitivní zápletce je šestka takové guilty pleasure, které můžete sjíždět dokolečka a bavit se u jednotlivých akčních scén. Ty jsou pořád báječným řemeslem nejen v rámci žánru. Před premiéru Hobbse a Shawa byste si jedno z posledních tří Rychle a zběsile měli určitě naservírovat. Do nálady vás dostane zaručeně.

Sedm statečných

sedmstatecnych zdroj: tisková zpráva

Už originál od Johna Sturgese, mimochodem pozdějšího režiséra Velkého útěku (viz výše), byl přehlídkou velkých hvězd, což způsobilo nemalé třenice na place. Remake z roku 2016 je spíš slabým odvarem a akčním filmem na motivy originálu (v uvozovkách, protože Sedm statečných je remakem Sedmi samurajů od Akiry Kurosawy), ale snaha obsadit do hlavních rolí opravdové hvězdy tu zůstala a režisér Antoine Fuqua upletl ze schematické zápletky hodně chutné akční omáčky. Chris Pratt, Denzel Washington, Ethan Hawke a mnozí další, když ne slavní, tak minimálně povědomí herci, vás přesvědčí o tom, že i zbytečné remaky mohou mít svoje kouzlo. Zvlášť když někdo na plac přinese plnou náruč dynamitu.

Loupež po italsku

loupezpoitalsku zdroj: tisková zpráva

Další remake na holení, tentokrát se v roce 2003 vzpomínalo na letos padesátiletý heist s Michalem Cainem v hlavní roli a ikonickými vozy MINI v roli vedlejší. Krade se i v remaku, ačkoliv ta Itálie se tu odehraje hned na začátku a je rozbuškou k mimořádně vypiplanému plánu a týmu, který svět neviděl. Ještě než se Rychle a zběsile začalo na podobné akce specializovat, nabídnul F. Gary Gray (pozdější režisér Rychle a zběsile 8) skvělé obsazení i skvělou akci. Mezi kasaři rozeznáte Marka Wahlberga, Charlize Theron, Jasona Stathama nebo Setha Greena a proti nim stojí ďábelsky vychytralý, ale zároveň trochu narcistní Edward Norton. Co vám mám vyprávět? Je to zábava pro celou rodinu, která ovšem v akčních momentech nijak nezpomaluje. I dnes po zhlédnutí člověka mrzí, že nedošlo na slibovaný sequel, který se měl odehrávat v Riu.

Dannyho parťáci 2

dannypartaci zdroj: tisková zpráva

Když už jsme u lupičů, remaků a velkolepých plánů, nemůžeme nezmínit Dannyho parťáky. Ti noví s Georgem Clooneym v hlavní roli, se dočkali hned tří dílů, ale především dvojka těží ze schopnosti Stevena Soderbergha ukecat před kameru kohokoliv snad úplně nejvíc. Clooney, Pitt, Damon, Garcia, Cheadle, Zeta-Jones. Jak jinak definovat hvězdnou týmovku, než dodatkem, že Bruce Willis a Julia Roberts hrají v tomhle roli vedlejší role, v podstatě jde o camea. A přesto to skvěle funguje a snímek je hoden vaší pozornosti, když už ne kvůli překombinované zápletce, tak pro čirou radost z toho, kolik hvězd se sešlo před kamerou a jak báječně si umí pinkat dialogy. Ve trojce už se to kouzlo velké párty trochu vytrácí, takže udělejte sami sobě službu a naordinujte si jen první dva díly. Pak u vás budou Danny i jeho parťáci za opravdové hvězdy.

G.I. Joe 2: Odveta

gi_joe_odveta zdroj: tisková zpráva

Po sice vlažném prvním filmu, ale přesto povzbuzena úspěchem Transformerů, rozhodla se hračkářská společnost Hasbro do druhého G.I. Joe opravdu zainvestovat. Zatímco autobotům museli charakter vtisknout dabéři a animátoři, u oživlých pajďuláků z G.I. univerza bylo potřeba sehnat ikonické herce. Proto Tatuma z jedničky doplnili Dwayne Johnson nebo Bruce Willis. Producenti tehdy dost možná netušili, jak šťastnou ruku mají, protože z naprosto nekoherentního filmu se jim povedlo slušným castingem udělat koukatelný akční mišmaš, v němž sice herci hrají především pro prachy, ale zároveň se u těch ohňostrojů slušně baví. Kdyby to následně někdo hrozně moc nezprasil ve střižně, mohlo být z Odvety předražené béčko. Přesto je v něm několik výjimečných momentů pro Bruce Willise. Už proto tuhle týmovku nemůžeme z našeho výčtu vynechat.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.