7 filmů o první světové válce, které byste rozhodně měli vidět

20. 2. 2020 - 9:52 | Téma | Matěj Svoboda

7 filmů o první světové válce, které byste rozhodně měli vidět zdroj: tisková zpráva

Tříoscarová pecka 1917 se už promítá i v českých kinech. Strhující příběh o hrdinství, odvaze, naději a zbytečnosti války byste si rozhodně neměli nechat ujít, ale pokud vám novinka Sama Mendese nebude stačit, máme pro vás pár dalších filmových tipů, ve kterých se podíváte do zákopů první světové války.

Na západní frontě klid, 1930

na západní frontě klid zdroj: tisková zpráva

Legendární román Ericha Marii Remarqua se dočkal hned několika adaptací, ale ta z roku 1930 je nejslavnější, nejlepší a nejpůsobivější. Nejspíš i proto, že první světová válka skončila jen dvanáct let před premiérou filmu a mnozí diváci a samozřejmě i tvůrci ji měli pořád ještě v živé paměti. Děj se točí okolo skupiny spolužáků, kteří mají opustit školní lavice a vyrazit na frontu. Jsou přesvědčeni, že bojují za správnou věc, že slouží své vlasti, že nepřítele rozdrtí velmi brzy a domů se vrátí jako hrdinové. Střet s realitou je pro ně ale šokující. Stejně jako mnohdy pro diváky.

Velká iluze, 1937

velká iluze zdroj: tisková zpráva

Slavný protiválečný film Jeana Renoira se točí okolo dvou francouzských letců, kteří jsou sestřeleni nad frontovou linií. Oba skončí v zajateckém táboře nepřítele a začíná pro ně peklo. Ani ne tak fyzické, jako psychické. Jak se tady zabavit? Jak utéct? Jak se nenechat zlomit? A jak nepřijít o rozum? Čím déle tu oba jsou a čím zoufaleji jejich situace vypadá, tím víc chtějí utéct. Osud s nimi má ale jiné plány. Mimochodem při nacistické okupaci Francie Joseph Goebbels rozhodl, aby byly zadrženy všechny kopie s tímhle filmem.

Stezky slávy, 1957

stezky slávy zdroj: tisková zpráva

Režisér Stanley Kubrick byl dost možná největší filmař všech dob. Natočil filmy jako Spartakus, Lolita, 2001: Vesmírná odysea, Osvícení, Barry Lyndon, Mechanický pomeranč nebo Olověná vesta, ale za pozornost stojí i jeho starší kousek Stezky slávy, ve kterém září nedávno zesnulý Kirk Douglas. Ten se točí kolem důstojníka, jenž odmítne splnit rozkaz a neprovede útok, který sám považoval za předem marný. Jednoduše nechtěl, aby jeho muži zemřeli pro nic za nic. Jenže tohle jednání rozhodně neoceňují jeho nadřízení, kteří se rozhodnou obvinit ho ze zbabělosti a potrestat. Krev poteče tak jako tak.

Příliš dlouhé zásnuby, 2004

příliš dlouhé zásnuby zdroj: tisková zpráva

Když v roce 2001 natočil francouzský režisér a vizionář Jean-Pierre Jeunet klasickou romantiku Amélie z Montmartu, ležel mu filmový svět u nohou. A ten francouzský především, takže toho logicky využil. Tři roky po Amélii byl jednou z nejdražších evropských produkcí a jeho hrdinkou je zamilovaná Mathilda, která na konci první světové války zjistí, že její láska leží někde mezi francouzskými a německými liniemi a je zraněná a pravděpodobně mrtvá. Vzhledem k tomu, že nikdo z oficiálních míst ji nechce pomoci, rozhodne se svého přítele najít. A vydává se kvůli tomu do míst, které ji navždy změní.

Mrtvá hlídka, 2002

mrtvá hlídka zdroj: tisková zpráva

Zákopy první světové války mnohdy připomínaly peklo, ale to, čím si prošli hrdinové Mrtvé hlídky, k němu má ještě mnohem blíž. Hlavním hrdinou je vojín Charlie Shakespeare, který jako jeden z mála přežil krutou bitvu. Všude kolem něj jsou mrtví, bláto a krysy. Spolu s několika dalšími přeživšími se rozhodne ukrýt v opuštěném německém zákopu, ale brzy si začíná uvědomovat, že se kolem něj dějí ne úplně obvyklé věci. A že on a jeho spolubojovníci se octli na místě, které je možná horší než všechny hrůzy války. Natáčelo se mimochodem v České republice.

Rytíři nebes, 2006

rytíři nebes zdroj: tisková zpráva

A další válečný snímek, který se natáčel u nás. Rytíři nebes měli ambice být něčím jako Top Gunem z první světové války. Produkoval je Dean Devlin, který měl prsty třeba ve Dni nezávislosti nebo Godzille. Ale nedopadlo to a z Rytířů nebes se stal solidní propadák. Na druhou stranu pokud chcete vidět v akci mladého Jamese Franca jako jednoho ze sebevědomých amerických pilotů, kteří se rozhodli připojit do boji proti Rakousku-Uhersku a pár hodně povedených leteckých soubojů, přijdete si tu na své.

Válečný kůň, 2011

válečný kůň zdroj: tisková zpráva

Do první světové války se vydal i Steven Spielberg, jeho Válečný kůň ovšem v jeho filmografii patří spíš k těm průměrným snímkům. Ale i tak si dokázal vybojovat šest oscarových nominací. Adaptace románu Michaela Morpurga se točí kolem mladíka jménem Albert a jeho koně Joeyho. Ti se octnou v první světové válce a na frontě. Doba, kdy bitvám vládla jízda, ale už dávno skončila a po masakru jezdeckého oddílu zůstávají Joey s Albertem uprostřed válečného pekla sami. Přesto během neustálého boje o život dovedou měnit osudy všech, se kterými se potkají. Je to doják, takže si radši připravte kapesníky.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.