11. září i rusko-gruzínská válka: Čtyři přesné předpovědi Toma Clancyho

31. 1. 2014 - 19:15 | Téma | Ladislav Loukota

11. září i rusko-gruzínská válka: Čtyři přesné předpovědi Toma Clancyho zdroj: tisková zpráva

Americký autor Tom Clancy platil za zřejmě nejlepšího spisovatele válečně-spekulativní tvorby. Jeho knihy se zabývaly uzavřenými scénáři, i dlouhotrvajícími sériemi – například tou o operativci Jacku Ryanovi.

O jeho dodnes trvající popularitě však nesvědčí jenom poptávka po dalších dobrodružstvích Clancyho nejslavnějšího hrdiny, tedy nynější premiéra snímku Jack Ryan: V utajení, ale i výčet skutečných světových události, jež Clancy ve své tvorbě předpověděl.

4) Aféry kolem pololegálních vojenských operací

Ať už jde o diplomatické depeše z Wikileaks, raketové útoky vedené z bezpilotních letounů nebo provalení špiclovacího projektu Prism, několik posledních let ukázalo, že (nejen) americké vlády obcházejí vlastní pravidla ohledně odposlechů i vyhlášení války.

Clancy samozřejmě nebyl jediný, kdo se něčeho podobného obával – pointou jeho Jasného nebezpečí je však právě tajná, nelegální americká operace vedená na rozkaz prezidenta proti drogovým kartelům v Kolumbii, které se Jack Ryan dostane na kobylku a v závěru příběhu ji vynese na veřejnost. Z dnešního pohledu se vlastně dá říct, že na konci snímku se Ryan tak trochu promění v dobového Snowdena...

Tom Clancy - knihy zdroj: tisková zpráva

Rusko-gruzínská válka z roku 2008

První díl akční videohry Ghost Recon z Clancyho produkce vyšel v roce 2001 a popisoval futuristickou válku mezi Gruzií a Ruskem zasazenou do roku 2008 – tedy do stejného roku, kdy nakonec skutečně zahořel krátký konflikt mezi oběma státy.

Nebyla to ostatně jediná věrná předpověď co do detailnosti událostí. Ve své knize Rudá bouře Clancy popisoval fiktivní 3. světovou válku mezi západním a východním blokem. Oproti tehdejším armádním projekcím Clancy předpověděl řadu drobností – například výrazně větší spotřebu munice, zranitelnost bitevních vrtulníků, neviditelné letouny nebo využití zastaralých zbraní v moderních konfliktech (např. bitevní lodě).

2) Úkryt Usámy bin Ládina

Až do likvidace Usámy bin Ládina v roce 2010 se většina komentátorů domnívala, že se americký cíl č. 1 ukrývá někde v horách mezi Afganistánem a Pakistánem. Leckoho tak překvapilo odhalení, že se po většinu doby "schovával" v luxusní vile na předměstí pakistánckého Abbottábádu, města o polovinu početnějším než je Praha.

Podobně však nezněl jenom honec honby za vůdce Al-Kajdy, ale rovněž první Clancyho román Živý nebo mrtvý po sedmileté tvůrčí pauze, jež v roce 2010 vyšel jenom několik měsíců před skutečnou misí proti bin Ladinovi. V knize dojde na dopadení "Emíra", de facto clancyovské verze Usámy, a opět "ukrývajícího se" nikoliv v afganských horách, nýbrž přímo v Las Vegas. Významným rozdílem obou scénářů je však skutečnost, že Emír skončí živý před soudem.

1) Útoky z 11. září

Zřejmě nejmrazivější Clancyho proroctví se datuje do ryanovky Čestný dluh z roku 1994. Kniha se zabývá fiktivní krátkou válkou mezi Japonskem a USA, v níž mimo jiné zahyne i syn jistého japonského pilota dopravního letadla. Byť zápletka finišuje uzavřením příměří mezi oběma státy, na samotném konci se onen pilot pomstí Spojeným státům nalétnutím do budovy Capitolu. Při útoku zahyne skoro celá americká vláda – a nakonec se tak Ryan, toho času už vysoce postavená postava, stane náhradním prezidentem…

tom-clancy-640x360 zdroj: tisková zpráva

Clancy, který zemřel loni 1. října v 66 letech, se dočkal natočení čtyři filmových "ryanovek" - slavného Honu na ponorku, méně slavných leč přesto solidních dvou dílů Vysoká hra patriotů a Jasného nebezpečí. Doposud nikdy se však žádná ze sérií nerozjela do tak opulentních zápletek a prezidentování jako v případě knih. Vzhledem k trvalému kořínku literárního Jacka Ryana nezbývá než doufat, že se jeho nejnovější filmové inkarnaci konečně povede rozjet delší než jepičí život.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.