Jmenuji se Ryan, Jack Ryan

29. 1. 2014 - 10:57 | Téma | Vojtěch Karlík

Jmenuji se Ryan, Jack Ryan zdroj: tisková zpráva

Podobně jako agent Jejího veličenstva stál Jack Ryan neohroženě proti komunistickému nebezpečí. Srdnatě sloužil vládě Spojených států pod CIA nejen proti padouchům z východu, ale neváhal bojovat i proti vnitřnímu nepříteli. Oproti Jamesi Bondovi byl navíc vzdělaným a inteligentním mužem, který mnohem více sázel na analytiku, než na akci. A v knihách Toma Clancyho se stal dokonce prezidentem USA. Do kin v lednu dorazí zbrusu nový příběh nejslavnějšího amerického agenta pod názvem Jack Ryan: V utajení.

Hodně se spekuluje o tom, zda naprosto dokonalém Harrisonu Fordovi, přesvědčivém Alecu Baldwinovi a neurážejícím Benu Affleckovi, může otěže převzít pro spoustu skalních příznivců nevýrazný Chris Pine. Rozjímání nad tím, který z představitelů Ryana byl nejlepší, je úplně zbytečné. Asi si prostě musíme zvyknout, že z oblíbené literární postavy se stává jen produkt hollywoodských studií, kteří si s ním mohou nakládat podobně jako s Bondem, tedy jak chtějí. Přiznejme si však, že zatím byla úroveň všech filmů více než průměrná. Bylo by tedy nespravedlivé odsuzovat novou tvář, která Ryanovi dodá bezpochyby mnohem akčnější ráz.

My vám při příležitosti nového filmu Jack Ryan: V utajení nabízíme ucelený pohled na život tohoto neohroženého agenta nejen ve filmu, ale i v knihách, v nichž toho dokázal mnohem více, než o něm víme právě z plátna kinosálu. Je smutné, že premiéry nového snímku se nedožil autor a tvůrce slavné postavy Tom Clancy. Ten zemřel 1. října 2013 a zanechal po sobě neuvěřitelných čtrnáct knih, v nichž se Ryan objevuje.

Tom_Clancy zdroj: tisková zpráva

Americký vlastenec Jack Ryan

Clancy psal příběhy svého snad i nejoblíbenějšího hrdiny v průběhu několika desetiletí a pro čtenáře i diváka je mnohem důležitější sledovat chronologickou kariéru Jacka Ryana, než sledovat to, jak šly za sebou jednotlivé knihy. Sám Clancy se totiž mnohdy ve svých dílech vracel v čase zpátky a postupně tak stvořil velmi zajímavou síť příběhů a dobrodružství. Sestavit datovou osu jeho života je celkem složité, protože Clancy nenabízel konkrétní data příliš často. Agent CIA Jack Ryan je původní profesí ekonom a historik. Oba obory vystudoval na Harvardu, kde z nich také získal doktorát. Odjakživa jej to však táhlo ke službě vlasti. Jinak si totiž nelze vysvětlit, že posléze nastoupil ke studiu na Námořní akademii v Quantiku, kde získal i hodnost poručíka námořní pěchoty. Osudným se mu stalo cvičení na Krétě. Těžce si při pádu helikoptéry poranil páteř a byl nucen skončit s aktivní službou. Odchodem z armády se vrhnul do civilních profesí. Ryan byl jednu dobu celkem úspěšným finančníkem! Nakonec však služba státu a armádě byla silnější a Jack Ryan začal přednášet historii na Námořní akademii. Jako konzultant začal pracovat pro CIA, nakonec jednu dobu dokonce agenturu řídil.

Z agenta na prezidenta

Coby konzultant této agentury zabrání v Británii atentátu na britského následníka trůnu. Díky této akci popsané v knize Vysoká hra patriotů je dokonce povýšen do rytířského stavu. V Rudém králíku úspěšně navazuje na svoji kariéru ve Velké Británii, aby nakonec zabránil atentátu na papeže.  Z ostrovního království se vrací po nějaké dobé do centrály CIA, aby zde předvedl fotografie tajné ruské ponorky. Tak začíná příběh dnes již kultovního příběhu Hon na ponorku. V knize Kardinál z Kremlu rozehrává Ryan tajnou operaci, v níž se snaží ochránit vysokého činovníka Sovětského svazu před odhalením.

Zásadní zlom v jeho kariéře přichází s dílem Čestný dluh. Oblíbený agent stojí proti japonskému obchodníkovi Raizo Jamatovi, který chce zlikvidovat Spojené státy. Kniha končí vskutku eponymně, celá vláda i prezident umírají po pádu letadla na Capitol. Díky této nešťastné události se Jack Ryan stává dokonce prezidentem USA. Ať už jsou knihy Toma Clancyho přitažené za vlasy, nebo naopak ceněné za svůj přístup k realitě, jsou tady a jsou velmi populární. Jack Ryan je kultovní postavou, která vznikla v době studené války a americkým čtenářům ukazovala nějaké východisko. Velkou popularitu si na sklonku studené války získaly i filmy. Za těch několik let slavného analytika ztvárnili herci Alec Baldwin, Harrison Ford a Ben Affleck.

Chris Pine? Dobrá volba!

Poslední jmenovaný musel u fanoušků dlouho o svoji pozici a čest zahrát si Ryana dlouho bojovat. Když však v roce 2002 do kin dorazil snímek Nejhorší obavy, „ryanologové“ jej vzali za svého. Paradoxně je celkem škoda, že filmové studio Paramount se před deseti lety nerozhodlo v nastaveném kurzu pokračovat a zvolilo raději delší přestávku. Nyní se tedy Ryan vrací a my coby diváci se nemáme ohlížet zpět. Jde prý o totální restart.

Můžeme však počítat s tím, že započatá řada (pokud vůbec někdy půjde o řadu) s novým představitelem Chrisem Pinem bude akčnější a mnohem méně se bude držet knižní předlohy. Právě akce není zrovna tím, co hlavního hrdinu charakterizuje, ale budiž, počkáme si. Pojistkou je prý režisérský post, který byl u nového filmu Jack Ryan: Shadow Recruit svěřen Kennethu Branaghovi. Pokud však jde o restart série, pak například nesedí obsazení filmu. Chybí zde například náměstek šéfa CIA James Greer, který minimálně první polovinu knižní série stojí za kariérním růstem Ryana. V původních filmech jej bravurně ztvárnil James Earl Jones.

zdroj: Archiv

Hon na ponorku

Jaké vlastně byly původní filmy? První díl Hon na ponorku se objevil v roce 1990 a hlavní roli Jacka Ryana ztvárnil tehdy dvaatřicetiletý Alec Baldwin. Na režijní židli usedl tehdy již velmi zkušený John McTiernan, který měl za sebou teprve tři celovečerní filmy, ale dva z nich, Predátor a Smrtonosná past, se staly velkými hity. Vůbec poprvé se s látkou setkal také producent Mace Neufeld, jehož jméno by nemělo být opomíjeno ani u jednoho z pěti „ryanovských“ filmů. Právě on se hned u prvního filmu velmi angažoval a chtěl pro svůj ponorkový thriller to nejlepší. Angažoval například hudebního skladatele Basila Poledourise, který napsal velmi pompézní a dramatickou muziku. Jeho příznivci dnes tvrdí, že Poledouris napsal nejlepší hudbu k Barbaru Conanovi a k Honu na ponorku.

Hon_na_ponorku_Baldwin zdroj: tisková zpráva

Tom Clancy knihu napsal v roce 1984 a inspiroval se dvěma událostmi spojené s ponorkovým zbrojením Sovětského svazu. První událost je z roku 1961, kdy se neplánovaně odchýlil od kurzu litevský kapitán Jonas Pleskys. V roce 1975 pak došlo ke vzpouře na palubě sovětské fregaty a byl zaznamenán pokus o přeběhnutí kapitána Valerije Sablina. Úspěch filmu byl fenomenální. Premiéra v roce 1990 byla tak trochu poznamenána událostmi kolem pádu východního bloku a téma, ač nebylo vlastně náhle aktuální, bylo velmi sexy. Rozpočet 30 miliónů dolarů byl na tehdejší dobu spíše průměrný, výdělek však předčil všechna očekávání.

A teď bez Baldwina

Celosvětově snímek vydělal více než 200 miliónů dolarů. Při hodnocení úspěšnosti je nutné si uvědomit hodnotu tehdejšího dolaru. Alec Baldwin samozřejmě počítal s tím, že by se do případného pokračování vrátil, ale vše nakonec dopadlo úplně jinak. V době, kdy se plánovalo natáčení Vysoké hry patriotů, se Baldwin dostal do křížku s jedním ze šéfů studia Paramount Davida Kirkpatricka a navíc mu těžce onemocněla matka. Kirkpatricka označil za lháře a nedůvěryhodného člověka, aby ten kontroval tím, že v chystaném filmu prostě hrát nebude: „Došlo ke vzájemné ztrátě důvěry a nevěřili jsme jeden druhému.“ Kvůli zaneprázdněnosti byl nakonec nucen odmítnout i McTiernan.

Vysokou hru patriotů (1992) a Jasné nebezpečí (1994) tak natočil režisér Philip Noyce v hlavní roli s Harrisonem Fordem. I když u obou filmů došlo k ještě většímu odklonu od Clancyho knih, stále se akceptovatelně držely předlohy. Vysoká hra patriotů navíc chronologicky předcházela prvnímu Honu na ponorku. Ve skutečné časové tomu bylo přesně naopak. Hon na ponorku byla první kniha, kde se Ryan objevuje, Clancy však v roce 1987 píše prequel Vysoká hra patriotů, v němž se vrací před události z první knihy. Všechny tři filmy však pro diváka „tak nějak“ zapadaly do jednoho univerza, protože je spojovala postava zmiňovaného admirála Jamese Greera. Oba filmy s Fordem byly úspěšné a v jeho filmografii patří k těm nejlepším.

patriot-games-original zdroj: tisková zpráva

Nejhorší obavy – nejhorší Ryan?

Tak nějak jako pěst na oko působí čtvrtý snímek nazvaný Nejhorší obavy. Ač nebyl špatný, v sérii působí nepatřičně a divně. Velmi tvrdě jej také kritizoval sám Tom Clancy a to především pro jeho technické a scénáristické nedostatky. Snímek velmi volně vychází z páté knihy ryanovské série Kardinál z Kremlu, ale filmaři si velmi volně pohráli i s časovou osovou. Do role Ryana byl obsazen Ben Affleck, který se například teprve seznamuje se svojí budoucí ženou. 

Nejhorsi_obavy zdroj: tisková zpráva

Děj se odehrává před třemi předchozími filmy, prostředí je však umístěno do současnosti. Politická situace ve filmu navíc rozhodně nepřipomíná dobu studené války, ale jakési divné mezidobí po pádu železné opony. Jack Ryan zde například znovu potkává svého přítele Johna Clarka (Liev Schreiber), kterého v Jasném nebezpečí hrál Willem Dafoe. Na snímek je tak lepší pohlížet jako na samostatný film, který nemá z původní trologií zhola nic společného. Podobně bude nutné pohlížet i na pátý film, který dorazí do kin v lednu. Je nutné si uvědomit, že jediné, co všechny snímky spojuje, je jméno producenta a hlavního hrdiny.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.