Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů

29. 6. 2009 - 9:00 | Téma | red

Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů zdroj: tisková zpráva

Bručounský mamut Manfred, pomatený lenochod Sid a rvavý šavlozubý tygr Diego. Tahle nesourodá trojka už vrátila ztracené lidské novorozeně jeho rodičům a zachránila své údolí před oblevou

Bručounský mamut Manfred, pomatený lenochod Sid a rvavý šavlozubý tygr Diego. Tahle nesourodá trojka už vrátila ztracené lidské novorozeně jeho rodičům a zachránila své údolí před oblevou. Teď ji čeká návštěva ve světě dinosaurů.

Manfred našel své štěstí spolu s mamuticí Ellie a teď dělá vše, aby se měl jejich budoucí potomek jako v bavlnce. Diegovi ale rodinná pohodička ve smečce moc nevoní a rád by se znovu vydal za dalším velkým dobrodružstvím. A Sid je znovu vysmíván za své neplechy. Právě si usmyslel, že se i on bude rodičem. Příležitost se mu naskytne s objevem trojice obřích vajec – zanedlouho je z potrhlého lenochoda maminka tří malých tyranosaurků. Jejich skutečná máma se už vypravila hledat potomstvo. Jak tahle Sidova bláznivina dopadne? Nebohý lenochod je spolu se svými „potomky“ vláčen do „středu Země“ obývaného dinosaury. Manfred s Ellie a Diegem vyrážejí na záchranu kamaráda. Dole v hlubinách získají nového kumpána – lasičku Bucka, který je tu jako doma.

Bajka jménem Doba ledová se ani napotřetí neliší od předchozích dílů. Obměnou prošlo jen pár detailů, základní schéma putování s pravěkými zvířaty zůstalo. Neschází ani snaha propagovat rodinné hodnoty – v tomhle směru je Doba ledová disneyovštější než samotný Disney. Větší prostor než obvykle dostaly další eskapády šavlozubého veveřáka Scrata, hlavního favorita (nejen) u dětského publika. Tentokrát jde o milostný trojúhelník mezi Scratem, jeho oblíbeným žaludem a pohlednou vakoveverkou.

Úsvitem dinosaurů dostává Doba ledová úplně novou dimenzi, a to nejen třetí rozměr, který film získává ve vybraných kinosálech. Sestup ústředních hrdinů do druhohor startuje ty nejbarvitější a nejživější minuty v rámci celé trilogie. Je to hlavně díky lasičáku Buckovi, jehož průpovídky – na rozdíl od těch Sidových – nepostrádají humor. Pouť Manfreda a spol. je (vědomou?) poctou Zemanově Cestě do pravěku, ale i zábavnou variací na verneovku Cesta do středu Země. Nástup dinosaurů si získá i dospělého diváka, který mohl do té doby klidně pochrupovat. Tvůrci parodují známé filmy vcelku vydařenými vsuvkami. Do rány se jim připletl Jurský park (když se zvířátka skrývají před druhohorním veleještěrem), Emmerichova Godzilla (když svérázný „tarzan“ Buck svádí souboj s obřím dinosaurem Rudlou) a také Jacksonovův King Kong nebo televizní minisérie Dinotopia. Ani nevadí, že tvůrci ztratili pojem o měřítku. Copak by mamut sahal tyranosaurům sotva po paty?

Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů je vizuálně nejvyspělejším dílem z celé série. Ve porovnání s filmy od Pixaru zůstává ovšem „sto let za opicemi“. Neumělé animace z předchozích dvou dílů se už ale nekonají a film snese i přísnější měřítka kvality. Režiséři Carlos Saldanha a Mike Thurmeier vnesli do snímku také pohyb virtuální kamery ve svislém směru. Výrazných trojrozměrných efektů, které si divák užije pouze v kinosále se speciálními brýlemi, však ve snímku mnoho není.

S Úsvitem dinosaurů se naštěstí další sešup směrem k filmovému suterénu nekoná. Film sice postrádá přímočarost děje prvního dílu, avšak oproti upovídané dvojce je mezi dětskými dobrodružnými snímky hotovým veledílem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.