Asterix a Obelix ve službách jejího veličenstva - recenze

19. 10. 2012 - 11:30 | Recenze | red

Asterix a Obelix ve službách jejího veličenstva - recenze zdroj: tisková zpráva

První hraný Asterix a Obelix se objevil v roce 1998 a byl celkem slušný film. Vypadalo to tak nějak roztomile, herci dokázali bavit svými kostýmy, občas padl dokonce i nějaký ten vtip. A celé to připomínalo kreslený komiks. Z Galů dopujících kouzelný lektvar se stal vydělávající artikl a nikomu vlastně ani nevadí, že s každým dalším dílem se celá série propadá do většího a nudnějšího hnoje. Takže hned z kraje, pokud poslední snímek dvojice Depardieu a Baer rozdrobíte na menší kousky, mělo by z filmu být alespoň dobré hnojivo.

Je lehké každý takový film popravit a napsat, že je to s prominutím „pekelná srágora“ a ulevit svému nitru i egu. Jenže s filmy to máte těžké. Asterix a Obelix tady určitě nejsou pro rozebírání u kávy v nějaké vysvetrované kavárně intelektuály z FAMU, ale mají diváka prostě a jen pobavit a producentům vydělat pořádné peníze. A tady zjevně bude svoji funkci plnit i nejnovější díl. Ano, herci se pitvoří, hulákají, běhají, kření se a mlátí se za vydatné podpory vizuálních efektů. Vypadá to zase na omak pěkně a dobře se na to kouká. Kdyby nebylo cítit, jak je Depardieu už svými hláškami únavný, jak je předvídatelný a naivní děj, že po deseti minutách zběhlý divák začne cítit nepříjemné lechtání z podbřišku nad trapností některých scén, pak by těch 125 minut ve službách jejího veličenstva dalo přežít. Na druhou stranu snímek si pořád drží jistou nadsázku, a ač si to třeba nechceme přiznat, stále je cítit i úcta ke komiksové předloze. Vizuální pojetí filmu je pastelkově barevné, ale tak to má přeci být!

Scéna z filmu Asterix a Obelix ve službách jejího veličenstva

Nový Asterix

Zápletka je pak naprostou klasikou, která nepřekvapí vůbec ničím. Britská královna vyšle do galské vesnice posla, aby našla pomoc u našich hrdinů, kteří tak přesvědčivě odolávají už několik let římské přesile. Galové mu samozřejmě vydají sud s lektvarem a vyslanec se společně s Asterixem a Obelixem vydává na cestu do Británie. Následuje vše, co přijít má. Caesar touží pro ostrovní říši a povolává jako posilu Normanďany, aby porazil drtivě Brity. A všichni společně touží po kouzelném lektvaru. Svým pojetím se novinka drží tradice, ale je docela možné, že některé drobné změny fanoušek ustojí jen se skřípěním zubů. V roli Asterixe se objevuje francouzský herec Edouard Baer, který nahradil křečovitě pitvořícího se Christiana Claviera. Jeho kvalit však nedosahuje a to co jsme u starších filmů mohli považovat za zbytečné přehrávání, najednou chybí. A podobně je na tom i Gérard Depardieu. Je to sice pořád ten samý herec, ale stárne nám a poslední roky nějak rychle. Obelix v jeho podání je sice stále tou komickou postavičkou, která může lámat skály, ale něco mu chybí. Že by tolik potřebná schopnost přesvědčit? Je to možné. Depardiemu však nelze upřít jedno, z celé té plejády francouzských herců je stále nejlepší a v okamžiku, kdy na plátně chybí, je zábava více než poloviční.

Scéna z filmu Asterix a Obelix ve službách jejího veličenstva zdroj: tisková zpráva

Fanoušci budou spokojeni

Přemýšlet nad tím, zda je rozpačitý dojem z nejnovějšího Asterixe a Obelixe dán prostě únavou materiálu, nebo jen špatným scénářem, je zcela zbytečné. Na obou „pravdách“ něco bude a nemá smysl hledat přesnou příčinu. A zase, kdo má chuť na komiksovou klasiku a bavil se u všech předchozích filmů, pak by měl na tuto recenzi zapomenout a klidně do kina vyrazit. Je to vlastně pořád jen komedie, na kterou lze vyrazit s dětmi, aniž by se našinec bál, že mu ratolesti dojdou nějaké morální úhoně. V tomto ohledu Francouzi nezklamali.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.