2001: Vesmírná odysea - 10 zajímavostí o slavném sci-fi filmu u příležitosti obnovené HD premiéry

29. 10. 2014 - 21:30 | Téma | Vojtěch Karlík

2001: Vesmírná odysea - 10 zajímavostí o slavném sci-fi filmu u příležitosti obnovené HD premiéry zdroj: tisková zpráva

Slavná Kubrickova 2001: Vesmírná odysea znovu míří do kin v obnovené premiéře díky londýnskému filmovému festivalu známému též pod zkratkou BFI (British Film Institute). Kultovní film se navíc představil v opravdu epickém novém traileru, který je samozřejmě navíc v HD.

Při této příležitosti vám nabízíme několik zajímavostí o filmu, který je i dnes považován za jeden z nejlepších sci-fi snímků všech dob. Pokud si však budete chtít vychutnat film v kině, budete muset zamířit v listopadu do Velké Británie. Více detailů najdete přímo na stránkách festivalu.  Film se v kinech objevuje v rámci širšího projektu promítání klasických sci-fi snímků.

zdroj: Archiv

Podle Arthura C. Clarka se chtěl Kubrick pojistit u velké pojišťovny Lloyd, proti případnému objevení mimozemské civilizace ještě před oficiálním uvedením filmu do kin. Pojišťovna tehdy bláznivého režiséra odmítla.

Celková stopáž filmu byla 200 x větší než byl nakonec sestříhaný výsledný snímek.

Kvůli "natáčení na Měsíci" si nechal Kubrick do studia dovézt několik tun promytého a upraveného písku. 

Pracovní název filmu byl "Voyage Beyond the Stars". Když byla vypuštěna sonda Voyage, Stanley Kubrick údajně nechtěl, aby se jeho film jmenoval podobně.

Víte vůbec, že se ve filmu prvních 25 minut nemluví? Dlouhý úvod bez dialogů je přerušen až ve 25:38 hlasem letušky. Podobně je tomu i v závěru filmu. Když prý sečtete minuty bez rozhovorů, dojdete k délce 88 minut. 

Neexistuje žádný dialog v prvních 25 minut filmu (končí, když letuška mluví v 25:38), ani v posledních 23 minut (s výjimkou závěrečné titulky). S těmito dvěma dlouhých sekcí a jiných kratších, tam jsou asi 88 minut dialogu bez ve filmu.

2001-a-space-odyssey-screenshot-1920x1080-9 zdroj: tisková zpráva

Pink Floyd měli k filmu údajně udělat některé hudební sekvence. Vzhledek k práci na jiných projektech však skupina spolupráci s Kubrickem odmítla.

Zajímavé srovnání nabízí i množství vizuálních efektů. Trikových záběrů je ve filmu pouhých 205 oproti 350 ve snímku Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje. V Pomstě Sithů jich bylo dokonce 2200!

Počítač HAL se měl původně jmenovat Athena a měl mít ženský hlas.

Při jedné z prvních premiérových projekcí filmu z kina odešlo neuvěřitelných 241 diváků včetně populárního herce Rocka Hudsona, který nahlas pronesl: "Může mi sakra někdo říci, o čem ten film byl?"

Zdroje: Vlastní , YouTube

ČLÁNKY O FILMU

Pět filmů, kterými si musíte doplnit Nolanův Interstellar

Pět filmů, kterými si musíte doplnit Nolanův Interstellar

7. 11. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Už jste viděli Interstellar? Dlouho očekávaný sci-fi snímek režiséra Christophera Nolana konečně dorazil do našich kin a spolu s ním se vrací i delší dobu neviděné téma seriózně zpracovaných letů k jiným planetám. Ačkoliv se zábavná sci-fi často do kosmu vydává velmi často, jenom letos třebas se Strážci galaxie, vážnější pojednání o nástrahách vesmírných kolumbiád se pohříchu omezuje na velmi málo snímků. Krom hororu Vetřelec, který protentokrát vynecháme, jsme mrkli na ty nejlepší nebo nejvýznamnější z nich. Přinášíme vám pět filmů, které musíte vidět - tedy pokud se vám Interstellar líbí.
Deset nejslavnějších umělých inteligencí ve filmu

Deset nejslavnějších umělých inteligencí ve filmu

26. 3. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Hodné, zlé či komické – i takové jsou myslící stroje filmu. Kinematografie umělé inteligence miluje minimálně tak intenzivně jako upíry nebo mafiány, důkazem je ostatně přehlídka fiktivních digitálních entit, které za svou stoletou historii vyplodila. K premiéře filmu Ona, v níž se hipsterský Joaquim Phoenix zamiluje do operačního systému s hlasem Scarlett Johansson, jsme připomněli desítku největších mohykánů z jedniček a nul. 
Pět filmů o vesmíru, kterými můžete doplnit oslavovanou Gravitaci

Pět filmů o vesmíru, kterými můžete doplnit oslavovanou Gravitaci

5. 10. 2013 | Téma | Ladislav Loukota

Recenze jsou ve vzácné shodě – tento týden uváděný snímek Gravitace režiséra Alfonse Cuaróna se zařadí mezi nejlepší filmy tohoto roku a potěší jak milovníky fantastična, tak ty, kteří vyznávají přízemnější látky.
RETRO: Nejslavnější filmové postavy šedesátých let

RETRO: Nejslavnější filmové postavy šedesátých let

24. 8. 2013 | Téma | Karel Drda

Letní výlet do časů, které si stojí za to připomínat...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.