Železná srdce - recenze nového filmu s Bradem Pittem v hlavní roli

12. 11. 2014 - 21:00 | Recenze | František Fuka

Železná srdce - recenze nového filmu s Bradem Pittem v hlavní roli zdroj: tisková zpráva

Čtyři z tanku a Pitt... Konec Druhé světová války, americká ofenziva v Německu. Američané mají problém: Jejich tanky jsou příliš zaostalé proti německým tankům. Ale přesto srdnatě znovu a znovu vyrážejí do akce, včetně zjizveného seržanta Colliera (Brad Pitt) a jeho posádky tanku "Fúrie", ve které je mimo jiné i Shia LaBeouf a Michael Peña. A dostanou přiveleného nezkušeného bažanta (Logan Lerman).

Výpravné válečné filmy jsou v dnešní době dost vzácné. Obzvlášť filmy, které jsou sice výpravné, ale přitom jim nejde v první řadě o spektákl, nýbrž o nahlédnutí do vojákovy duše a okolí. A takovým filmem by chtěla být Železná srdce.

Ale bohužel se jim to, přes zjevnou snahu zúčastněných (Pitt film produkoval), daří jen částečně.

Film není inspirován ničími konkrétními reálnými vzpomínkami, tudíž je s podivem, jak nezajímavý je jeho námět: Posádka bojuje, bojuje, občas si zanadává a zapochybuje o bohu, a nakonec to nějak vyvrcholí (spoiler na konci článku). Jeden z posádky je nábožensky založený, jiný je takový trochu hajzlík, Pitt je samozřejmě Pitt... Nejzajímavější postavou je mladý Logan Lerman jako písař, který zatím neměl tu čest nikoho zabít (a má s tím morální problémy), ale ani jeho postava není v ničem zajímavější, než desítky podobných postav v desítkách starších válečných filmů.

zdroj: Falcon

Režisér David Ayer (Patrola) má zálibu v nečekaných brutálních momentech, ale po páté ustřelené končetině a vybuchlé hlavě to začne být trochu fádní. Bojové scény s divokým manévrováním tanků jsou zajímavé, ale film rozhodně není non-stop akční záležitostí. Ani zdaleka.

Nejvíce mě zaujala podzápletka, kdy se Lerman a Pitt nakvartýrují do bytu v čerstvě dobytém německém městě a se dvěma zde bydlícími Němkami se snaží aspoň na pár desítek minut vytvořit iluzi civilizované společnosti (tzn. umyjí se, nechají si usmažit vajíčka a dojde ke konsensuálnímu sexu). Tato asi 15minutová scéna je velmi neotřelá a mohla by být docela dobře základem celovečerního filmu. Scéna ale skončí (podle očekávání tragicky) a dále film opět pokračuje v tradičním válečném duchu, nepřinášejícím nic nového oproti těm hromadám sovětských filmů, na které jsem musel chodit se školou před 30 lety...

S občasnými odbočkami k něčemu zajímavějšímu a neotřelejšímu, které ale málokdy mají delšího trvání.

V podstatě 95 procent tohoto filmu kopíruje jiné válečné filmy, které většinou byly lepší. Ale každou chvíli je kopírován jiný válečný film, trochu jiného podžánru.

fury01 zdroj: tisková zpráva

Z podobně nevyrovnaného soudku je i soundtrack Stevena Price (Gravitace), který je sice zajímavý při samostatném poslechu, ale ve filmu působí místy strašně zvláštně (a to nemyslím jako pochvalu), jako kdybyste do Vojína Ryana dali hudbu z Transformers...

Je možné, že fanoušci vojenské techniky budou z filmu nadšeni, protože si prý dává velmi záležet na autentičnosti. To je ale samozřejmě něco, co já nedokážu ocenit.

Hodnocení: 60 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.