Zase vedle: Shazam! Hněv bohů je prý horší než jednička, a navíc propadl i komerčně

20. 3. 2023 - 15:11 | Recenze | Adam Homola

Zase vedle: Shazam! Hněv bohů je prý horší než jednička, a navíc propadl i komerčně zdroj: Foto: Warner Bros. Pictures

Shazam! Hněv bohů je druhým dílem superhrdinské série od DC, která sleduje Billyho Batsona (Asher Angel), který se dokáže proměnit v dospělého superhrdinu (Zachary Levi) vyslovením kouzelného slova „Shazam!“.

První Shazam! byl v roce 2019 relativně příjemným překvapením, které nabídlo svěží a zábavné pojetí superhrdinského žánru a nechybělo ani srdíčko, ani humor. Jenže tak trochu chyběla kvalita a ze Shazam! Se nestala žádná velká pecka ani po komerční, ani po kritické stránce. Jednoduše řečeno to byla použitelná, byť dokonale zapomenutelná jednohubka.

A teď se podle prvních recenzí zdá, že ve druhém díle Shazam! Hněv bohů se namísto těch pozitivních vlastností prvního filmu podařilo tvůrcům spíše prohloubit jen negativa. Dvojka tak podle zahraničních kritiků přináší nevýrazný a šablonovitý příběh, postrádá originalitu a vzrušení a vůbec jde prý o průměrný, nudný film.

„Nesoustředěnější a méně uspokojivý než jeho předchůdce, Shazam! Hněv bohů si stále zachovává téměř dost hloupého kouzla zdrojového materiálu, aby zachránil situaci.“ - Rotten Tomatoes

Jedním z hlavních problémů Shazam! Hněv bohů má být fakt, že nemá jasného nebo přesvědčivého záporáka. Tři bohyně v podání Helen Mirren, Lucy Liu a Rachel Zegler jsou generické a zapomenutelné antagonistky, které mají nejasnou motivaci a spletitý plán. Nepředstavují velkou hrozbu pro Billyho a jeho rodinu, kteří je díky svým schopnostem a týmové spolupráci snadno porazí.

zdroj: Warner Bros.

„Všechno, co fungovalo v originále, funguje v tomto tak trochu zbytečném pokračování méně dobře a otupuje dokonce i hvězdnou sílu, kterou vyzařují jeho vysoce postavení padouši.“ - Brian Lowry, CNN.com.

Dalším problémem filmu je, že dostatečně neprozkoumává a nerozvíjí své postavy. Billyho dějový oblouk se točí hlavně kolem hledání jeho superhrdinského jména, což není příliš zajímavé ani smysluplné. Jeho nevlastní sourozenci jsou také po většinu filmu odsunuti na vedlejší kolej a objevují se jen v některých komických odlehčujících nebo akčních scénách. Film se snaží vnést do děje nějaké emoce tím, že přivede zpět Billyho biologickou matku (Caroline Palmer), ale její role je příliš malá a uspěchaná, než aby měla nějaký dopad.

„Je to kompetentní, neinspirativní slátanina, kterou do značné míry sráží fakt, že navazuje na vynikající první film.“ - Bilge Ebiri, New York Magazine/Vulture.

Druhý Shazam! také trpí tím, že je příliš dlouhý a opakuje se. Film trvá přes dvě hodiny, ale zdá se, že se v něm nic moc neděje. Film se snaží posouvat děj skrze hromadu expozice a flashbacků, jenže ty jen zpomalují tempo a diváka nudí. Nepomáhá ani recyklace některých vtipů a gagů z prvního filmu, jako například Billyho testování jeho schopností nebo Freddyho (Jack Dylan Grazer) jako svého pomocníka.

zdroj: Vertical Ent.

„Dostatečně zábavné pokračování, které sice postrádá část kouzla prvního dílu, ale stále má v rukávu spoustu silných nápadů.“ - Aaron Neuwirth, We Live Entertainment.

Jedinou záchranou filmu Shazam! Hněv bohů je jeho herecké obsazení, které má stále jistou chemii a šarm. Levi je prý v hraní nevyzrálého mužského dítěte pořád velice dobrý. Pár vtipných momentů má i s Brodym, který hraje Freddyho dospělé alter ego. Zbytek herců se snaží, co jim síly stačí, ale slabý scénář překonat nedokážou.

„Bohužel s tím, jak roste jeho sebevědomí, roste i tendence filmu zahlcovat plátno rušným CGI, vydatnou porcí mytologie a nepříliš decentním product placementem.“ - Richard Crouse.

Shazam! Hněv bohů je tak ve výsledku bohužel neuspokojivým pokračováním, které promarňuje svůj potenciál a mrhá dobrou vůlí. Podle většiny kritiků to sice není příšerné, ale ani nezapomenutelné. Je to prostě průměrné a tak trochu nudné.

A aby toho nebylo málo, Shazam! Hněv bohů nepropadl jen kriticky, on je to neuvěřitelný průšvih i po komerční stránce. A to navzdory tomu, že se dostal na první místo v žebříčku návštěvnosti kin v Severní Americe. Nenaplnil však očekávání studia Warner Bros, které za ním stojí.

Ze 4 071 kin utržil pouze 30,5 milionu dolarů, zatímco se předpokládalo, že utrží 35 až 40 milionů dolarů. To je na film, jehož výroba stála více než 110 milionů dolarů a uvedení na trh spojené s celosvětovou marketingovou kampaní čítajících prý dalších až 100 milionů dolarů vyloženě katastrofa.

Vedl si také mnohem hůře než první film Shazam z roku 2019, který měl o úvodním víkendu 53,5 milionu dolarů a celkově 140 milionů dolarů v Severní Americe a 366 milionů dolarů celosvětově. Je to jeden z nejnižších otvíracích víkendů filmů z DC Cinematic Universe, s výjimkou těch, které byly uvedeny na HBO Max současně s kiny během pandemie, jako například Wonder Woman 1984 (16,7 milionu dolarů) a Sebevražedný oddíl (26 milionů dolarů).

zdroj: Vertical Ent.

V mezinárodních pokladnách je to také bída, neboť tam si druhý Shazam! připsal směšných 35 milionů dolarů ze 77 trhů, což znamená nevalný celosvětový start ve výši 65,5 milionu dolarů.

Shazam! Hněv bohů je do jisté míry obětí velkého resetu v DC. Jde o první film, který se dostal do kin od doby, kdy James Gunn a Peter Safran převzali superhrdinský vesmír a udali mu zcela nový směr. Ačkoli se producenti snažili absolutně nevyloučit návrat žádného zavedeného hrdiny DC (s výjimkou Henryho Cavilla v roli Supermana), fanoušci ale umí číst mezi řádky. A současné vedení DC s už hotovým filmem nemohlo nic moc dělat, než ho pustit do kin a sledovat co se bude dít.

Není to přitom zas tak dávno, co komiksové filmy vydělávaly bez problémů násobně větší peníze. Jenže druhý Shazam!, stejně jako Disneyho špatně přijaté třetí Ant-Man, začínají objevovat trhliny a komiksové filmy zdá se, začínají procházet jakousi menší komerční krizí. Byť tedy zrovna v případě Shazama i Ant-Mana můžeme myslím bez větších okolků mluvit i o krizi tvůrčí.

Ant Man 3 sice ohromil diváky silným únorovým otvírákem za 106 milionů dolarů, ale v následujících týdnech jeho dynamika klesala, takže se pravděpodobně stane nejméně výdělečným filmem z trilogie, a to i přes působivý debut.

zdroj: Falcon

Podobně samostatný film společnosti DC, Black Adam s Dwaynem Johnsonem v hlavní roli, během svého uvedení v kinech nesplnil očekávání a při rozpočtu přesahujícím 200 milionů dolarů utržil celosvětově pouze 392 milionů dolarů.

To však neznamená, že by diváci byli unaveni filmy o superhrdinech obecně. Očekává se totiž, že Strážci Galaxie Vol. 3 od Marvelu a Spider-Man: Napříč paralelními světy od Sony budou letními kasovními trháky. Naznačuje to však, že studia se již nemohou spoléhat na zaručený úspěch vysokorozpočtových komiksových adaptací v kinech a očekávat, že bez námahy překonají celosvětovou hranici 500 milionů dolarů, nedej bože miliardu. Tyhle doby jsou už asi dávno pryč, minimálně prozatím.

Zdroje: Box Office Mojo , Metacritic , Rotten Tomatoes

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.