Zakázané uvolnění - recenze nové komedie od režiséra Jana Hřebejka

5. 6. 2014 - 10:00 | Recenze | František Fuka

Zakázané uvolnění - recenze nové komedie od režiséra Jana Hřebejka zdroj: tisková zpráva

Osamocený bar někde u lesa, daleko od nejbližšího města. Službu zde má osamocená mladá servírka, jinak je zcela prázdno. Když tu náhle dorazí čerstvá nevěsta, která byla tradičně unesena přímo ze svatby. A její únoskyně, ženichova svědkyně. (Ano, ženichův svědek může být ženská.)

Vzhledem k super bouřce se vyzvednutí nevěsty z baru o mnoho hodin opozdí, takže si tyto tři dámy mohou dostatečně navzájem poodhalit nitra, a nejen nitra.

Nejprve je nutno udělat si jasno v tom, co je vlastně tento film zač (což není jeho kritizování, jen konstatování faktů):

  • Je dlouhý 77 minut včetně titulků
  • Přes 90 procent se ho odehrává v malém baru, ve kterém se nacházejí ony tři mladé ženy
  • Přibližně 5 procent se ho odehrává v autě, ve kterém si ženich a jeho kamarád jedou pro nevěstu
  • Zbytek jsou záběry ze svatby, hostiny a focení manželů, přičemž většinou jde o podkresové záběry k monologům dam v baru
  • Tedy jen asi jedna-dvě minuty děje se odehrávají jinde, než v baru nebo v autě.

Zakázané-uvolnění3 zdroj: tisková zpráva

Zakázané uvolnění je totiž původně divadelní představení, které vypadá takhle, což mi k této zápletce sedí o něco lépe, než podoba celovečerního filmu.

Z té zápletky totiž čiší divadelnost. Není to ani televizní sitcomovost, a už vůbec ne filmovost. Čiší z ní, že je to něco, co by měly performovat tři herečky na maličkém, velmi stylizovaném jevišťátku. Ne něco, co si zaslouží filmový střih, svícení a doprovodnou hudbu.

I když všechny tři herečky rozhodně nejsou špatné, jejich postavy jsou napsané jako ty nejprimitivnější zkarikované pipiny. Takže se už asi po 15 minutách začnou prát (navíc "vtipně", s pomocí hokejek, protože jsou v hokejovém baru), protože to scénář vyžaduje - ne proto, že by to vyplynulo z jejich psychického rozpoložení, které vyplynulo z jejich dialogů. Úplně vidím, jak dobře by to mohlo fungovat na malém divadelním jevišťátku, kde by na sebe herečky koulily oči, křičely, a symbolicky zvedaly hokejky nad hlavu (aby si náhodou doopravdy neublížily). Ve filmu to nefunguje.

zdroj: YouTube.com

 

Vzhledem k tomu, že jsem divadelní předlohu neviděl (a neuvidím), tak netuším, jestli se v ní také vyskytují ti dva mladí muži v autě, a jak je to v ní ztvárněno. Nicméně ve filmu těchto pár minut funguje o dost lépe, než scény s hlavními hrdinkami v baru. Ti chlapi v autě totiž jsou napsaní jako filmové postavy a při jejich pěti minutách dialogů jsem se bavil víc, než pri 70 minutách dialogů ženských v baru. I když většina jejich dialogů byla jen o tom, že jeden druhého obviňoval z toho, že je gay, čemuž se druhý bránil. Prostě jako nějaký sitcom / stand up, ale kvalitní sitcom / stand up.

Je možné, že Hřebejk věrně adaptoval divadelní hru, ale že ta divadelní hra byla od počátku něco, co nemůže fungovat jako film. Takže pokud jste fanouškem oné divadelní hry, filmová verze pro vás může být atraktivní.

P.S: Ve filmu dojde k odvážné lesbické scéně, ale vůbec ji neuvidíme! Prostě se k ní schyluje, pak je střih a je po ní, jenom se o ní zbytek filmu mluví.

Hodnocení: 50 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.