Z obyčejné holky bleskově až na vrchol Hollywoodu. TOP 7 rolí Jennifer Lawrence

23. 10. 2023 - 16:33 | Téma | Adam Homola

Z obyčejné holky bleskově až na vrchol Hollywoodu. TOP 7 rolí Jennifer Lawrence zdroj: Foto: Elle

V rozlehlém hollywoodském světě se jen málokterý herec prosadil tak rychle a oslnivě jako Jennifer Lawrence.

Lawrence vstoupila na filmovou scénu svým strhujícím ztvárněním Ree Dolly v nezávislém filmu Do morku kostí z roku 2010 a ukázala svůj obrovský rozsah a hloubku. Na pozadí drsných, nelítostných kulis hrála sedmnáctiletou dívku, která se pohybuje ve světě chudoby a nebezpečí, aby našla svého ztraceného otce a zachránila svou rodinu před vystěhováním. Její výkon byl mistrovskou třídou jemnosti a netrvalo dlouho a přišla ocenění, včetně nominace na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon.

Ale to byl jen začátek. Během několika let se z talentované, ale relativně neznámé herečky stala známá a mezinárodní senzace.

Od hlavních rolí v kasovních trhácích až po přesvědčivé postavy v kritikou oceňovaných dramatech se Lawrence etablovala jako jedna z nejvšestrannějších a nejuniverzálnějších hereček své generace.

Ačkoli je snadné připsat její úspěch hrstce významných rolí, hlubší pohled do její filmografie odhalí bohatou skládačku složitých postav, z nichž každá ožívá díky jejím chameleonským hereckým schopnostem.

Do morku kostí (2010)

zdroj: Roadside Attractions

Průlomová role Jennifer Lawrence přišla v podobě Ree Dolly, houževnaté sedmnáctileté dívky žijící na venkově v Ozarku, ve filmu Do morku kostí z roku 2010. Film v režii Debry Granik se zabývá drsnou realitou chudé komunity zmítané kriminálními aktivitami a sociálními komplikacemi. Postava Lawrence je vržena do světa dospělých, když na sebe bere zodpovědnost za hledání ztraceného otce a zároveň se stará o své mladší sourozence a psychicky nemocnou matku.

Herecký výkon Lawrence vyniká tím, že dokáže složitou emocionální situaci podat s pozoruhodnou zdrženlivostí. Její ztvárnění Ree zdaleka není jednorozměrné; pohybuje se ve spektru emocí od odhodlání a odvahy až po zranitelnost a zoufalství. Právě takhle pestrý výkon plný jemných nuancí zaujal kritiky i diváky.

Za svou roli získala Lawrence řadu ocenění, především nominaci na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon. To byl významný úspěch, zejména s ohledem na to, že jí tehdy bylo pouhých 20 let a byla v mainstreamové kinematografii relativně nováčkem.

Samotný film byl velmi dobře přijat, získal nominaci na Oscara za nejlepší film a Velkou cenu poroty na filmovém festivalu Sundance. Nebyl to sice komerční trhák, ale na nezávislý film si vedl výjimečně dobře - při skromném rozpočtu vydělal přes 13 milionů dolarů. Do morku kostí tak nejenže Lawrence zviditelnil, ale také ji proslavil jako obrovský talent, který je schopen vést komplexní příběh.

Tato raná role byla předzvěstí rozmanitých a náročných rolí, které Lawrence v budoucnu ztvárnila, a prokázala emocionální vyzrálost a technickou zručnost, která je často k vidění u mnohem zkušenějších herců.

Terapie láskou (2012)

zdroj: The Weinstein Company

Dva roky po svém průlomovém výkonu ve filmu Do morku kostí se Jennifer Lawrence ujala role, která byla pozoruhodně odlišná, ale stejně složitá. Ve filmu Terapie láskou (2012) režiséra Davida O. Russella hrála Tiffany Maxwellovou, mladou vdovu, která se potýká s citovou nestabilitou. Film se točí kolem rodícího se, ale nekonvenčního vztahu mezi Tiffany a Patem Solitanem, kterého ztvárnil Bradley Cooper, jenž se také potýká s vlastními psychickými problémy.

Vyprávění Terapie láskou vyžadovalo hluboké porozumění emocionálně nabitým, chybujícím, ale přesto roztomilým postavám a Lawrence to zvládla s přehledem. Její ztvárnění Tiffany je ohnivé a křehké zároveň, odráží vnitřní zmatek a potřebu spojení této postavy. Složitost role vynikne ve scénách, které vyžadují rychlé emocionální změny, které Lawrence zvládla obratně a přidala tak vrstvy již tak složité postavě.

Kritika přijala film i její výkon veskrze kladně. Za svou práci získala několik ocenění, včetně Oscara za nejlepší ženský herecký výkon, čímž se v pouhých 22 letech stala jednou z nejmladších držitelek této pocty. Film byl úspěšný i z komerčního hlediska, celosvětově vydělal přes 236 milionů dolarů a získal osm nominací na Oscara, včetně jedné za nejlepší film.

Film Terapie láskou ukázal další stránku hereckého umění Lawrence a prokázal její schopnost vžít se do postav s psychickou a emocionální složitostí. Tato role dále upevnila její postavení v Hollywoodu, a to nejen jako vycházející hvězdy, ale i jako všestranné a hluboce talentované herečky schopné podávat vybroušené výkony v různých žánrech.

Série Hunger Games (2012-2015)

zdroj: Forum Film CZ & SK

Ačkoli je lákavé ponořit se do fenoménu blockbusterů, kterým Hunger Games rozhodně jsou, zaměříme se zde konkrétně na herecké schopnosti Jennifer Lawrence, která přivedla k životu ikonickou postavu Katniss Everdeen.

Tato série, kterou režíroval Gary Ross a později Francis Lawrence, byla adaptací populárních dystopických románů Suzanne Collins a stala se kulturní senzací.

Perfektní ztvárnění Katniss Everdeen bylo pro úspěch série klíčové. Postavě, která mohla být snadno zredukována na pouhého akčního hrdinu, dodala vážnost a hloubku. Její výkon se pohyboval od projevů citové zranitelnosti až po ukázku fyzické zdatnosti a vystihl podstatu mladé ženy, která se ocitla v mimořádných podmínkách.

Katniss je bojovnice i pečovatelka, symbol vzpoury i člověk hluboce zasažený traumatem. Schopnost Lawrence vyvážit tyto protichůdné vlastnosti v soudržném výkonu prokázala její vlohy pro komplexní role.

Ačkoli byla série bezpochyby komerčním trhákem, který ve všech čtyřech filmech celosvětově vydělal téměř 3 miliardy dolarů, získala také uznání kritiky za příběh a herecké výkony, zejména Lawrence. Její ztělesnění Katniss se stalo symbolem pro celou generaci a ukázalo témata posílení, odolnosti a složitosti mládí v rozbouřeném světě.

Ačkoli samotná série spadá do oblasti mainstreamové kinematografie, Lawrence svým ztvárněním povýšila to, co by mohlo být typickou rolí mladé dospělé, a upevnila si pověst herečky schopné podávat vybroušené výkony v prostředí, kde jde o hodně.

Špinavý trik (2013)

zdroj: Columbia Pictures

V roce 2013 se Jennifer Lawrence opět spojila s režisérem Davidem O. Russellem ve filmu Špinavý trik, kriminálním dramatu, které se noří do světa podvodníků a zkorumpovaných úředníků. Lawrence ztvárnila Rosalyn Rosenfeld, nepředvídatelnou a citově nestálou manželku Irvinga Rosenfelda, kterého hrál Christian Bale.

Film je složitou plejádou postav, z nichž každá má své vlastní záměry, ale Rosalyn vyniká jako zlodějka scén. Její ztvárnění je plné nuancí a mísí se v něm prvky humoru, manipulace a zranitelnosti. V jednom z nezapomenutelných momentů se Lawrence pustí do „vědecké trouby“ (mikrovlnné trouby), čímž vystihuje podstatu rozmarné lehkomyslnosti a emocionální impulzivity své postavy.

Kritika přijala film i výkon Lawrence velmi příznivě. Film získal 10 nominací na Oscara, včetně nominace pro Lawrence za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Ačkoli film nezvítězil v žádné z kategorií, výkon Lawrence byl často vyzdvihován jako jeden z výrazných prvků filmu.

Ačkoli je Špinavý trik ansámblovým dílem s několika silnými hereckými výkony, role Lawrence vynikla díky komplexnosti, kterou vnesla do něčeho, co mohlo být snadno vedlejší postavou. Opět prokázala svou schopnost dodat hloubku a více rozměrů jakékoli roli, kterou přijme, čímž obohatí příběh a udrží diváky v napětí.

Podnikavá Joy (2015)

zdroj: Cinemart

Ve filmu Podnikavá Joy, který režíroval David O. Russell, se Jennifer Lawrence ujala životopisné role Joy Mangano, milionářky, která sama vynalezla zázračný mop. Film zkoumá Joyinu cestu od bojující svobodné matky k úspěšné podnikatelce. Tato role poskytla Lawrence příležitost předvést svůj herecký rozsah tím, že hrála postavu v různých životních etapách, od mládí až po střední věk.

Výkon Lawrence je studií vytrvalosti, odolnosti a složitosti. Její ztvárnění vystihuje boje a vítězství obyčejné ženy, která bojuje proti všem překážkám, aby dosáhla neobyčejného úspěchu. Ačkoli se film pohybuje v různých žánrech - od rodinného dramatu až po firemní intriky, Lawrence zůstává emocionální kotvou, která divákovi dodává pevně zakotvenou realitu a udržuje ho v napětí.

Její výkon ve filmu Podnikavá Joy jí vynesl uznání kritiky a další nominaci na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon. Ačkoli samotný film získal smíšené recenze, výkon Lawrence byl všeobecně chválen pro svou hloubku a autenticitu. Pozoruhodný byl i komerční výkon filmu, který celosvětově vydělal přes 100 milionů dolarů.

Role Joy Mangano ukázala schopnost Lawrence přijmout životopisné role, které vyžadují, aby herečka v jednom filmu ztvárnila celoživotní zkušenosti. Přidala další vrstvu do její již tak rozmanité filmografie a podtrhla její status všestranné herečky schopné ztvárnit jak dramatické, tak komerčně životaschopné role.

matka! (2017)

zdroj: Cinemart

Snímek matka! režiséra Darrena Aronofského je psychologický horor, který polarizoval diváky i kritiky. Jennifer Lawrence hraje roli ústřední postavy filmu, označované jednoduše jako Matka, jejíž poklidný život s manželem, kterého ztvárnil Javier Bardem, naruší nezvaní hosté. Film je plný metaforických prvků a alegorických odkazů a poskytuje Lawrence plátno, na němž může předvést své schopnosti v abstraktnějším vyprávění.

Výkon Lawrence je protnut hlubokým pocitem zranitelnosti a stupňující se hrůzy, když se svět její postavy řítí do chaosu. Poskytuje strhující emocionální jádro filmu, který záměrně udržuje diváky mimo rovnováhu. Je to role, která vyžadovala celou škálu emocí, od klidu až po naprosté zoufalství, a Lawrence ji přesvědčivě zvládla.

Ačkoli film rozpoutal debaty a v pokladnách kin si nevedl příliš dobře, získal několik nominací na ceny a byl oceněn za odvážné vyprávění. Role Lawrence byla vnímána jako odklon od jejích předchozích děl a její výkon byl oceňován pro svou emocionální intenzitu a komplexnost.

matka! slouží jako příklad ochoty Lawrence přijímat náročné a nekonvenční role, které posouvají hranice mainstreamové kinematografie. Potvrzuje její všestrannost a odvahu pouštět se do rolí, které jsou emocionálně i umělecky náročné.

K zemi hleď! (2021)

zdroj: Netflix

V satirickém sci-fi filmu K zemi hleď! režiséra Adama McKaye hraje Jennifer Lawrence roli Kate Dibiasky, doktorandky astronomie, která objeví kometu na kolizním kurzu se Zemí. Film slouží jako sžíravá kritika současné politiky, médií a apatie veřejnosti a využívá humoru a dramatu, aby zdůraznil své poselství.

Lawrence ztvárnila Kate přízemně, což je v ostrém kontrastu s často přehnanými postavami filmu. Slouží jako hlas rozumu, který se pohybuje ve světě absurdit se směsí nedůvěry a naléhavosti. Role vyžaduje, aby Lawrence balancovala mezi komediálností a vážností, často v téže scéně, a daří se jí to s přehledem.

Ačkoli film nabízí hvězdné obsazení, včetně Leonarda DiCapria a Meryl Streep, výkon Lawrence vyniká svou působivostí a emocionální autenticitou. Kritici ji chválili za to, že postavě, která mohla být snadno jednorozměrným morálním kompasem, dodala hloubku. Film získal několik nominací na ceny a byl komerčně i kriticky úspěšný.

Všestrannost a univerzální herecké dovednosti

Jedním z nejpozoruhodnějších aspektů kariéry Jennifer Lawrence je její všestrannost. Ať už se pohybuje v brutálním prostředí v Do morku kostí, balancuje mezi emocionálními složitostmi v Terapii láskou nebo manévruje v abstraktním příběhu filmu matka!, Lawrence do svých rolí neustále vnáší vysokou úroveň řemeslného umění. Není to jen její schopnost přesvědčivě ztvárnit různorodé postavy, co ji odlišuje - je to také umění, s nímž každé roli propůjčuje nuance a hloubku.

Role Lawrence často vyžadují, aby vyjádřila široké spektrum emocí, někdy i v rámci jediné scény. Například její role Tiffany v Terapii láskou vyžaduje rychlé přechody od vzteku ke zranitelnosti, a to vše při zachování komplexnosti postavy. Taková emocionální hbitost je důkazem jejího umění a její výkony mají univerzální ohlas.

Dalším aspektem jejího univerzálního hereckého umění je její fyzická zdatnost. Ať už předvádí vlastní kaskadérské kousky v akčně náročných rolích, jako jsou Hunger Games, nebo ztělesňuje přízemní realitu podnikatelky bojující s problémy v Podnikatelce Joy, Lawrence do svých postav zapojuje fyzické prvky, které jim dodávají další vrstvy. Její řeč těla, mimika a dokonce i mlčení mluví za vše, což z ní dělá jednu z nejvýraznějších hereček současné kinematografie.

Lawrence také prokázala pozoruhodnou schopnost přizpůsobit své schopnosti různým filmovým stylům a žánrům. Od nezávislých filmů přes blockbustery až po psychologické horory - pracovala s celou řadou režisérů, z nichž každý měl svou vlastní jedinečnou vizi a požadavky. Její přizpůsobivost se projevuje v plynulém přechodu z jedné různorodé role do druhé, často v krátkém časovém horizontu.

zdroj: Sony Pictures Entertainment

Závěr

Herecká kariéra Jennifer Lawrence nabízí víc než jen sbírku kritikou oceňovaných výkonů. Je to přehlídka jejích univerzálních hereckých schopností, které zahrnují emocionální hloubku, fyzickou zdatnost a přizpůsobivost.

Ať už je součástí hereckého ansámblu, nebo nese film na svých bedrech, Lawrence neustále podává výkony, které obohacují filmový zážitek. Od své průlomové role v Do morku kostí až po odvážné ztvárnění v matka! dokazuje, že není jen chameleonem, který se přizpůsobuje požadavkům každého nového scénáře.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.