Všechno, všude, najednou bodovalo na dalším udílení cen, Oscary má takřka v kapse

28. 2. 2023 - 10:09 | Novinky | Adam Homola

Všechno, všude, najednou bodovalo na dalším udílení cen, Oscary má takřka v kapse zdroj: Foto: A24

Nelze popřít, že v posledních týdnech a měsících si to tvůrci na první pohled malého filmu Všechno, všude, najednou užívají. Na aktuálním předávání cen SAG se jim dařilo na výbornou.

Vyhráli totiž všech pět filmových kategorií (s výjimkou kaskadérského ansámblu) a v sobotu večer si odnesli také hlavní cenu za nejlepší film na předávání cen PGA. Cechovní („guildovní“) ceny jsou často předpovědí toho, co se stane na Oscarech, a v mnoha minulých případech byly přesné.

Michelle Yeoh a Ke Huy Quan zažili v neděli na předávání cen SAG historický večer, protože Yeoh se stala první asijskou vítězkou v kategorii nejlepší herečka v historii SAG za roli Evelyn Wang a Quan se stal prvním asijským vítězem v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli za ztvárnění Waymonda Wanga.

Od vzniku cen PGA, DGA, SAG a WGA se nestalo, že by nějaký film obsadil všechny čtyři hlavní cechy a přišel o Oscara za nejlepší film. Díky triumfu Všechno, všude, najednou v Critics Choice a očekávanému vítězství ve Spirits (předpovědi WGA a Spirits teprve budou zveřejněny) se dostává do bezprecedentní pozice, která mu umožňuje triumfovat i na prestižních Oscarech.

zdroj: Bontonfilm

Podle mého názoru je v oscarových hereckých závodech opět silným kandidátem na vítězství v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli Ke Huy Quan, kterou na SAG Awards a téměř všude jinde s výjimkou cen BAFTA, kde překvapivě zvítězil Barry Keoghan za film Banshees.

Quan je vycházející „mladá“ hvězda, jakkoliv zazářil už před desítkami let v Indiana Jones a chrám zkázy. Tam si jako dítě zahrál Kulatého kraťase, jen aby se objevil ještě třeba v Goonies a pak z Hollywoodu zmizel. Dal si od hraní pauzu, získal filmový titul na USC a poté pracoval v zákulisí filmového průmyslu. Jako herec se vrátil ve filmu Všechno najednou a od té doby se stal oblíbencem nejen kritků, ale i fanoušků.

Quan se při svém posledním projevu dojal a přes slzy řekl: „Tohle je pro mě opravdu emotivní okamžik.“ Prý mu bylo řečeno, že pokud dnes večer vyhraje, stane se prvním asijským hercem, který v této kategorii zvítězí. Po vyslechnutí této zprávy Quan řekl, že si uvědomil, že tento okamžik už není jen jeho, ale patří všem, kteří se tady dlouhodobě hlásí o změnu.

Quan se také podělil o svou zkušenost, že kvůli nedostatku příležitostí pro asijské herce ustoupil od herectví. Dále oslavoval další asijské herce, jako jsou James Hong, Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Hong Chau a Harry Shum Jr, kteří jsou nyní v branži uznáváni.

Na závěr Quan poslal vzkaz všem, kteří se dívají a kteří možná bojují nebo čekají, až je někdo uvidí, a povzbudil je, aby pokračovali, protože jednoho dne si je světla reflektorů najdou.

Zdroje: SAG-AFTRA

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.