Super Prohnilí

29. 1. 2008 13:21 - Téma | Autor: red

Super Prohnilí

FFF 2004 Režie: Claude Zidi Hrají: Philippe Noiret, Thierry Lhermitte, Lorant Deutsch, Jean-Luc Bidetu, Bernadette Lafont Premiéra ve Francii: 10

Režie: Claude Zidi
Hrají: Philippe Noiret, Thierry Lhermitte, Lorant Deutsch, Jean-Luc Bidetu, Bernadette Lafont
Premiéra ve Francii: 10. 12. 2003; premiéra v ČR: 2. 12. 2004
Délka: 100 min.
Producent: Claude Zidi; výroba: CPZ Productions
Distributor ve Francii: Gaumont Buena Vista International
Distributor v ČR: Bioscop www.bioscop.cz
www.ripoux3-lefilm.com

Synopse:
12 let po filmu „Prohnilí proti prohnilým“, skoro 20 let po první části dobrodružství z pařížského Montmartru se policejní dvojka vrací, a to ve třetím pokračování s názvem „Super Prohnilí“. Tentokrát se z Montmartru stěhují do pařížské čtvrti Belleville.
François se vypracoval na šéfa zvláštního oddělení potírajícího organizovaný zločin, zatímco René, napůl bezdomovec, přežívá na opuštěné lodi díky svým starým kontaktům a sázení na dostizích. Vůbec nic je teď nespojuje a jen osudová náhoda svede opět tyto dva muže dohromady. Dvojice se mění v trio: staří kolegové, kterým se vždycky dařilo elegantně balancovat na hranici mezi špinavostí a mravností, zatahují do aféry praní špinavých peněz mladého horlivého stážistu Juliena. Ten si však myslí, že podstupuje zvláštní druh výcviku.

„Bezbolestně stárnoucí film je naopak přitažlivý v odmítání modernity a televizního realismu. Prohnilí, to byl krásný příběh, který se právě uzavírá.“ - Grégory Alexandre, Ciné Live

Claude Zidi Claude Zidi
Režisér filmu Super Prohnilí

Claudie Zidi se prosadil jako autor populárních komedií. Velký divácký úspěch zaznamenal filmy Hořčice mi stoupá do nosu z roku 1974 s Pierrem Richardem v hlavní roli, Křidýlko nebo stehýnko (1976) s Louisem de Funèsem a komikem Coluchem nebo film Nenapravitelní (1980). Filmy z 80. let, jako jsou Prohnilí a Spolek darebáků dokázal Claude Zidi svou schopnost tvořit díla jak populární, tak i ctižádostivá. Tento mistr komediálního žánru prokázal talent satiry ve svých sociálně laděných dílech, jako jsou snímky Podtrženo, sečteno a Arlette. Claudie Zidi v roce 1999 natočil slavný komiks Astérix a Obélix, kterým zaznamenal obrovský komerční úspěch (8,9 milionů diváků) a v němž opět s lehkostí zpracovává populární téma.

Výběr z filmografie (režie):
1971 Bažanti (Les Bidasses En Folie)
1972 Blázni ze stadiónu (Les fous du stade)
1973 Velký bazar (Le grand bazar)
1974 Bažanti jdou do boje (Les bidasses s'en vont en guerre)
1974 Hořčice mi stoupá do nosu (La Moutarde me monte au nez)
1976 Křidýlko nebo stehýnko (L'aile ou la cuisse)
1977 Zvíře (L'animal)
1980 Nenapravitelní – Inspektor Popleta (Les sous-doués - Inspecteur La Bavure)
1982 Nenapravitelní na prázdninách (Les sous-doués en vacances)
1984 Prohnilí (Les Ripoux)
1987 Spolek darebáků (Association de malfaiteurs)
1990 Prohnilí proti prohnilým (Ripoux Contre Ripoux)
1991 Podtrženo, sečteno! (La Totale)
1993 Nespolehlivý (Profil Bas)
1997 Dědictví z Las Vegas (Arlette)
1999 Asterix a Obelix (Astérix et Obélix Contre César)
2003 Super Prohnilí (Ripoux 3)

Philippe Noiret Philippe Noiret
Herec
Narozen 1. října 1930 v Lille

Počátkem 50. let navštěvoval herecké kurzy. V letech 1953-60 byl členem divadla Théâtre National Populaire, s nímž hostoval v březnu 1995 v Československu. Koncem 50. let vystupoval s Jeanem–Pierrem Darrasem v komické dvojici na pařížských kabaretních scénách, v rozhlase a televizi. Do mezinárodního povědomí vstoupil úlohou strýčka Gabriela komedii Zazie v metru. Stal se vyhledávaným hercem v komediích, do nichž vnášel určitý nadhled, moudrost, ironii i melancholii. Hrál však i dramatické role. Za film Stará puška získal Césara za rok 1975. Největší duchovní spřízněnost pocítil s režisérem Bertrandem Tavernierem, jemuž vděčí za výjimečné role: například role lyonského hodináře Descombese v Hodináři sv. Pavla mu přinesla v roce 1974 dalšího Césara a cenu z MFF v Berlíně. V létě 1994 pobýval v Praze a okolí při natáčení filmové adaptace Hrabalových povídek Příliš hlučná samota, v níž ztělesnil pábitele Haňťu. Byl oficiálním hostem MFF v Karlových varech v roce 1966 a 1994 a je zvaným hostem 7. Festivalu francouzského filmu 2004 k předpremiéře třetího pokračování komediální série režiséra Claudia Zidiho, filmu Super Prohnilí.

Výběr z filmografie:
1960 Zazie v metru (Zazie dans le métro)
1971 Stará panna (La Vielle fille)
1971 Velká žranice (La Grande Bouffe)
1973 Hodinář od sv. Pavla (L´Horloger de Saint-Paul)
1974 Slavnost začíná (Que la fête commence)
1975 Stará puška (Le Vieux Fusil)
1977 Něžné kuře (Tendre poulet)
1978 Svědek (Le Témoin)
1984 Prohnilí (Les Ripoux)
1988 Bio ráj (Cinema Paradiso)
1988 Život a nic víc (La Vie et rien d’autre)
1989 Prohnilí proti prohnilým (Ripoux contre Ripoux)
1994 Pošťák (Le Facteur)
1994 D´Artagnanova dcera (La Fille de d’Artagnan)
1996 Velkovévodové (Les Grands Ducs)
2002 Otec a syn (Père et fils)
2003 Super Prohnilí (Ripoux 3)

Thierry Lhermitte Thierry Lhermitte
Režisér, herec, scenárista, producent
Narozen 24. listopadu 1952 v Boulogne–Billancourt (Francie)

Thierry Lhermitte při studiu navštěvoval kurzy herectví. Později se svými přáteli z gymnázia, mezi které patří Gérard Jugnot, Michel Blanc a Christian Clavier založil divadelní studio Splendid. Sedm let se věnoval herectví, psaní i režii mnoha divadelních her. V 70. letech byl obsazován do menších rolích jako například ve filmu BertrandaTaverniera Que la fête commence nebo ve filmu Bertranda Bliera Les Valseuses. Ve Francii popularitu získal filmovými adaptacemi her z repertoáru Splendidu: Les Bronzés a Les Bronzés font du ski, podobně o rok později filmem Le père Noël est une ordure, který se stal ve Francii kultovním pro všechny generace. Thierry Lhermitte se proslavil v dalších komediích jako například Prohnilí, Prohnilí proti prohnilým a Indián ve městě režiséra Clauda Zidiho nebo v komedii Francise Webera Blbec k večeři, na který ve Francii přišlo víc jak 9 miliónů diváků. Obdobně je tomu i se snímkem Kondomedie, která se ve Francii těšila velkému úspěchu. Koncem 90. let se přece jen Thierry Lhermitte vymknul svým obvyklým rolím, ale komedii neopustil a po roce 2000 opět natočil další díl Prohnilých nazvaný Super Prohnilí a L´Américain, kde se setkal před kamerou s hercem nové mladé generace Lorantem Deutschem.

Výběr z filmografie:
1978 Les Bronzés
1979 Les Bronzés font du ski
1982 Le Père Noël est une ordure
1984 Prohnilí (Les Ripoux)
1986 Nuit d’ivresse
1990 Prohnilí proti prohnilým (Ripoux contre Ripoux)
1994 Indián ve městě (Un Indien dans la ville)
1998 Blbec k večeři (Le dîner de cons)
2000 Kondomedie (Le Placard)
2001 Une affaire privée
2003 Super Prohnilí (Ripoux 3)
2004 L’Américain

Lorant Deutsch Lorant Deutsch
Herec
Narozen 27. října 1975 v Sablé ve Francii

Lorant Deutsch, francouzský herec maďarského původu, se chtěl stát profesionálním fotbalistou, ale tuto kariéru vzdal a zkusil druhou vášeň - svět filmu, komedii. Ze začátku hrál v reklamách a televizních seriálech. Filmovou kariéru začal díky svému kamarádovi Djamelovi Bensalahovi, který mu nabídl roli ve filmu Le Ciel, les oiseaux et …ta mère!. Následovalo hned několik vedlejších rolí ve filmech jako Možná režiséra Cédrica Klapische a pak se věnoval komediálnímu žánru ve filmech Jet Set, Super Prohnilí, 3 zéros, v nichž často ztělesňuje mladého rebela a začátečníka.

Výběr z filmografie:
1998 Le Ciel, les oiseaux et… ta mère !
1999 Možná (Peut-être)
2001 3 Zéros
2002 Le Coût de la vie
2002 Bienvenue chez les Rozes
2003 Super Prohnilí (Ripoux 3)
2003 Nos amis les flics
2004 L’Américain

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Pokračování, na která se vyplatilo počkat

Pokračování, na která se vyplatilo počkat

6. 12. 2019 | Téma | Matěj Svoboda

Obvykle platí, že když vznikne hit, s pokračováním se dlouho neváhá. Není to však pravidlem.
Recenze: Jumanji: Další level – dobrodružství nekončí

Recenze: Jumanji: Další level – dobrodružství nekončí

5. 12. 2019 | Recenze | Matěj Svoboda

Současnému Hollywoodu vládnou comicsy, toho si už nejspíš stihl všimnout i ten nejméně pozorný návštěvník kin. Stejně výhodná je ale v poslední době i sázka na nostalgii.
Podívejte se na první trailer na poslední bondovku s Danielem Craigem

Podívejte se na první trailer na poslední bondovku s Danielem Craigem

4. 12. 2019 | Trailery | Adam Homola

Takhle má vypadat pořádný první trailer. Žádné naznačování, ale spousta záběrů, nástřel příběhu, pohled na nové postavy a samozřejmě na hlavního borce, který se stylově loučí.
Mena Massoud nemůže ani po miliardovém Aladinovi sehnat žádnou novou roli

Mena Massoud nemůže ani po miliardovém Aladinovi sehnat žádnou novou roli

4. 12. 2019 | Novinky | Adam Homola

Mena Massoud toho za sebou ještě moc nemá. Pár seriálů, několik kraťasů a jeden masivní blockbuster. Přesto je bez práce.