Spalovač mrtvol

19. 1. 2004 - 13:47 | Téma | red

Spalovač mrtvol zdroj: tisková zpráva

Dílo Ladislava Fukse, jež po dlouhé době opět začíná vycházet, má velmi blízko k podobným dílům Meyrinkovým, kdy pod povrchem navenek něčeho normálního rozkrývá neuvěřitelné deformace a pokroucená myšlení lidí

Dílo Ladislava Fukse, jež po dlouhé době opět začíná vycházet, má velmi blízko k podobným dílům Meyrinkovým, kdy pod povrchem navenek něčeho normálního rozkrývá neuvěřitelné deformace a pokroucená myšlení lidí.

Lakmé a Karl Stejně tak svět Karla Kopfrkingla, zaměstnance krematoria, který věří v převtělování duší a tibetský buddhismus, tudíž svět nahlíží z jakési nadzemské perspektivy. Ke slovu se v Evropě, a tím pádem i v Čechách, dostávají nacisté, a snad proto, že jejich ideologie o čistotě rasy je tak blízká jeho (Karel Kopfrking se pedantsky snaží o čistotu a zdraví těla), snad proto, že sám je poloviční Němec, propadá postupně šílené a nelidské ideologii svým vnitřním, niterným způsobem. V konečném důsledku pak, viděno reálnýma očima, udá a nechá popravit nejbližší sousedy; své nejbližší, v jejichž žilách koluje „potupná“ židovská krev, se rozhodne v zájmu vyšších cílů a zkrácení jejich utrpení zabít sám. Přitom manželku Lakmé častuje něžnými, ba až přeněžnými slovy, a to i ve chvíli, kdy jí navléká oprátku na krk – jde mu přece o její dobro...

Krematorium Režisér Juraj Herz se svým temným gotickým filmovým viděním dokázal mistrně převést již tak dokonalý román do adekvátního obrazového ztvárnění. Místo dlouhých popisů knihy se soustředil na detaily – detaily tváří, gest, očí, úst, ale i ohňů, pecí... Hrůznost nacistické ideologie zde vyniká tím pádem o hodně více, spojena jen s přetvářkou – a kremační pecí. Ponechal i tragikomické prvky a vedlejší postavy, díky nimž se filmem prolíná i černý humor. Mluvíme-li o detailech, nutno se zmínit o skvělé kameře Stanislava Miloty (rovněž spoluautora technického scénáře), která dokáže podat groteskní situace obdobně obrazově groteskně, kdežto ony navenek mírumilovné tak, že cítíme ono napětí a děs pod usměvavou fasádou (vzpomeňme jen vynikající scény vraždy Lakmé či jen onen pouhý obraz, kdy Kopfrking stojí na schodišti vedoucímu ke krematoriu, a kolem něho planou v mísách zlověstně ohně). Černobílý obraz navíc onu zvláštní, mysteriózní atmosféru jen podtrhuje.

Mili s otcem Rovněž skvěle je využito ticho – v podstatě minimum hudby (již jinak dokonale složil Zdeněk Liška) v podstatných scénách dává vyniknout bezúčelnosti slov, prázdným frázím, ale i zkresleným a pro osobní účely vypreparovaným myšlenkám jinak mírumilovného a nenásilného náboženství.

Skvělý výkon samozřejmě podávají herci, nejvíce však Rudolf Hrušínský, jenž svou postavu obdařil neustálým (nadpozemským) úsměvem, tichou, avšak kultivovanou řečí, čímž o to více vynikne zrůdnost jeho myšlenek, které nám pokradmu sděluje, proti naší vůli nás mysticky vtahuje do svého světa, až najednou s úděsem zjistíme, že ho chápeme, že rozumíme jeho pohnutkám. Dost možná, že bychom jednali ve stejné situaci jako on?

Karl s dcerou Zinou Pro Vlastu Chramostovou šlo na několik desetiletí o roli v českém filmu poslední (až nyní má možnost ukázat svůj talent alespoň v televizních filmech). Její podání oddané a jakoby věčně udivené ženy, která snáší podivnosti svého manžela s klidnou a oddanou, láskyplnou trpělivostí však svědčí o jejím nebývalém talentu a možnosti hrát třebas jen očima, v nichž se v jedné chvíli dokáže zrcadlit milující oddanost, a vzápětí pochopení a hrozný děs.

Avšak i ostatní herci mohli předvést své umění – jak Ilja Prachař v roli bodrého nacisty, člena SdP Waltera, tak mnozí další: Eduard Kohout, Jiří Lír, Václav Kotva, či v groteskních rolích Vladimír Menšík, Míla Myslíková či dokonce Nataša Gollová.

Přestože od natočení v roce 1968 (kvapná premiéra se konala v březnu 1969, načež byl film brzy stažen z kin) uplynula řádka let, mnozí současní čeští, ale i někteří zahraniční filmaři by se mohli poučit, jak vytvořit vtahující atmosféru, využít možnosti kamery, obrazu a střihu, důsledně vést herce, a v neposlední řadě napsat a dramaturgovat scénář, který tak bolestivé téma podává formou zdrcujícího a děsuplného kontrastu. Všechna tragédie války a zrůdnosti ideologie, podle níž se jeden národ povyšuje nad druhý, nám najednou dojde v několika minutách a po zádech nám sjíždějí mrazivé krůpěje potu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.