Spalovač mrtvol

6. 6. 2007 - 15:00 | Recenze | red

Spalovač mrtvol zdroj: tisková zpráva

Groteskní horor o české povaze za druhé světové války s Rudolfem Hrušínským. Režisér Juraj Herz od počátku své tvůrčí dráhy inklinoval k poetickým bizardním výpovědím, důkazem jsou Sběrné surovosti podle Hrabalova námětu

Režisér Juraj Herz od počátku své tvůrčí dráhy inklinoval k poetickým bizardním výpovědím, důkazem jsou Sběrné surovosti podle Hrabalova námětu. Postupně v jeho filmech začaly převažovat hororově děsivé prvky, s líbeznou úsměvností - vrcholu dosáhl ve Spalovači mrtvol (podle stejnojmenné románové předlohy Ladislava Fukse). I tento snímek můžeme řadit do skupiny příběhů, v nichž se poetika snu či přízračného bdění prosazuje jako důležitý stylistický prvek. Současně nelze opominout přesahy k černému, morbidnímu humoru, k naivizovanému podobenství o poddajné, snadno ovlivnitelné povaze, která s bezelstným nadšením využívá naskytnuvší se "příležitosti".

Herz především zkoumá, co vše se může skrývat v hloubi duše navenek laskavého a dobráckého otce rodiny pana Kopfrkingla, snaživého a pečlivého zaměstnance pražského krematoria. Rudolf Hrušínský, jenž dospěl k jednomu z vrcholných hereckých výkonů, mu vtiskl dobrotivou usměvavost, laskavě ztišenou mluvu, která svou medovou hebkost neztrácí ani v nejděsivějších okamžicích. Teprve po dokonané přisluhovačské metamorfóze Kopfrkinglův hlas obohacuje bezcitná kovová zhrublost.

Spalovač mrtvol Pan Kopfrkingl, posedlý jak tělesnou očistou a pohlavním zdravím, tak touhou činit dobrodiní svým bližním, postupně - pod vlivem nacistické ideologie prosazující se v předvečer rozbití samostatného Československa - dospívá k obludnému přesvědčení, že své nejdražší, v jejichž žilách kolují kapky židovské krve, uchrání budoucích hrůz. Fascinován učením o převtělování duší, když je sám zbaví života. Děsivě groteskní tance smrti odehrávající se v márnici i láskyplné kladení oprátky na krk patří k emocionálním vrcholům celého filmu.

Herz zvýhodňuje používání velkých, někdy optikou kamery ("rybí oko") deformovaných detailů lidských tváří, aby přiblížil - zvláště v hrdinově samomluvě - narůstající propasti lidského nitra (je zajímavé, že s obdobným dopadem začlenil významově příbuzné detaily i Otakar Vávra do Kladiva na čarodějnice). Hrušínský tak získává ojedinělou příležitost rozehrát do nejjemnějších podrobností výraz znehybnělé netečné tváře, z níž vystupují zejména oči jako důležitý prostředník sdělovaných rozpoložení, masitých rtů, z nichž ztišeně plynou úvahy, domlouvání i údiv. Stejný dosah ve svém opakování však mají i další postřehy: detail mnoucích se rukou, opakující se mimoděčné přičísnutí vlasů nebožtíkových i vlastních. Každé gesto Hrušínského i jeho začlenění do širšího dramatického kontextu probouzí množství asociací, pocitů a dojmů, umocňovaných dalšími motivy.

Houpavé pozorování různých aktivit lidského těla přechází i do obhlížení interiérů, zvláště zařízení v krematoriu - pan Kopfrkingl se navíc stává zasvěceným průvodcem. Režisér svůj vnějškově groteskní záznam stále hrůznějších skutků podrobuje zpoetizovanému nahlížení, skrze něž přibližuje další postavy a události. Setkání s přáteli, lékaři, nacistickými prominenty i ostatními zaměstnanci se mění v rej zpola údivných, zpola znepokojivých pohledů. Stále zřetelněji nabývá vyprávění subjektivizovaný charakter, kdy se postupně vpravujeme do Kopfrkinglovy mysli, díváme se jeho zrakem.

<#include virtual="../external/portal/archiv/chan_msg.phtml?id=18&from_dt=20030701&to_dt= 20030730">

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.