Šestý Vřískot u diváků uspěl, zatímco ohlasy kritiků jsou spíše smíšené

17. 3. 2023 - 11:55 | Novinky | Adam Homola

Šestý Vřískot u diváků uspěl, zatímco ohlasy kritiků jsou spíše smíšené zdroj: Foto: Paramount Pictures

Šestý díl série Vřískot, nazvaný jednoduše Vřískot VI, dorazil do kin po desetileté pauze a jakkoliv z něj nejsou kritici nadšení, divákům se většinou líbí.

Ve filmu se znovu setkávají někteří z původních herců, jako například Courteney Cox a Hayden Panettiere, s novou generací postav, které se ocitnou v hledáčku nechvalně proslulého vraha Ghostface. Režie se ujali Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett (Ready or Not) a cílem Vřískotu VI je oživit sérii novým pojetím hororových tropů a meta komentářem.

A jakkoliv jsou zahraniční kritici spíše spokojení, obecně rozcházejí v názoru na to, zda se filmu podařilo přinést uspokojivé pokračování, které ctí odkaz a zároveň nabízí něco nového. Někteří film chválili za chytré zvraty, vtipný humor a sebeuvědomění, zatímco jiní ho kritizovali za šablonovitost, předvídatelnost a nedostatek lekaček.

Podle Alexe Billingtona z FirstShowing.net je Vřískot VI „dostatečně uspokojivý“ pro fanoušky série, kteří hledají zábavnou jízdu. Píše: „Není nijak převratný ani revoluční, ale má v rukávu několik překvapení, která vás donutí zalapat po dechu nebo se nahlas zasmát.“ Chválí také výkony Melissy Barrery a Jenny Ortegy v rolích sester Sam a Tary Carpenterových, které jsou v centru záhady.

Naopak Jeannette Catsoulisová z The New York Times je méně ohromena snahou Vřískotu VI o vyvážení hororu a komedie. Tvrdí, že „tíha závazků vůči diktátu franšízy jej nakonec táhne dolů“. A dodává: „Scénář je v tomto ohledu velmi špatný: Tón filmu je tak nevyrovnaný, že je těžké říct, jestli se máme bát nebo bavit - nebo obojí - u scén, které se pohybují od krvavých bodných ran po hloupé vtípky.“

Podobně i Robert Kojder z Flickering Myth má pocit, že Vřískot VI je „dostatečně slušný díl“, ale nijak vyčnívající. Poznamenává: „Na Vřískotu VI není nic obzvlášť špatného, jenže na něm také není nic obzvlášť dobrého.“ Poukazuje také na to, že některé odkazy na jiné horory jsou příliš okaté a nucené.

Jedním z aspektů, na kterém se většina kritiků shoduje, je, že Vřískot VI nemá příliš co říct k současnému stavu hororového fandomu nebo kultury. Jak poznamenává Brian Tallerico z Roger Ebert.com: „Kromě hororových nerdovských postřehů, jako jsou kostýmy z jiných strašidelných filmů v pozadí a Easter egg odkazy na hororové režiséry a filmové podcasty, nemá Vřískot VI moc co říct o hororovém fandomu jako takovém - který se v případě tohoto filmu stává extrémně toxickým a smrtícím.“

Celkově se zdá, že Vřískot VI je pro kritiky téměř dokonalou definicí spíše smíšených reakcí. Zatímco někteří si užívají jeho hravou poctu předchůdcům a žánrovým konvencím, jiným se zdá, že mu chybí originalita a obsah.

zdroj: Paramount Pictures

Smíšené reakce vyvolal nový Vřískot i u fanoušků. Podle serveru Metacritic má Vřískot VI na základě 1 234 hodnocení k 13. březnu 2023 uživatelské skóre 7,2 z 10 možných. Některým fanouškům se film líbil pro své chytré dějové zvraty, brutální zabíjení a poctu původní trilogii. Film jim připadal zábavný a napínavý a ocenili jeho úctu k odkazu Wese Cravena. Některým fanouškům se však film nelíbil, protože byl předvídatelný, opakoval se a postrádal lekačky. Film také nemalému procentu diváků připadal relativně nudný a neoriginální a příliš se podle nich spoléhal na nostalgii a odkazy. Pozitivní ohlasy nicméně jasně převládají.

Podle serveru Rotten Tomatoes má Vřískot VI na základě 4 567 ověřených hodnocení k 13. březnu 2023 divácké skóre 82 %. Stránka shromažďuje hodnocení uživatelů od ověřených kupců vstupenek, kteří hodnotí filmy od 0,5 (špatný) do 5 (dobrý) hvězdiček. Divácké skóre odráží procento uživatelů, kteří udělili kladné hodnocení alespoň 3,5 hvězdičky nebo vyšší. Některým fanouškům se film líbil pro svůj zábavný a napínavý tón, nostalgickou přitažlivost a překvapivá odhalení. Film jim připadal zábavný a poutavý a chválili jeho herecké výkony a humor.

Podle Cinemascore má Vřískot VI průměrnou známku B+ na základě výstupních anket provedených v kinech po celé Severní Americe k 13. březnu. Stránka provádí průzkum mezi návštěvníky kin, kteří hodnotí filmy od A+ (výborný) po F (propadák) pomocí vysvědčení rozdávaného ve vybraných kinech. Průměrná známka odráží celkovou úroveň spokojenosti diváků, kteří film viděli o premiérovém víkendu.

Některým divákům se Vřískot VI líbil pro svou zábavnost a napínavost, nostalgickou přitažlivost a nečekané vyústění. Film jim připadal příjemný a překvapivý a líbily se jim jeho zvraty a vraždy. Jiným se však Vřískot VI nelíbil pro svou předvídatelnost a vyčpělost, nevýraznou atraktivitu a neuspokojivé vyústění. Opět ale jasně převažují pozitivní reakce.

Vřískot VI se tak jeví jako film, který má u kritiků spíše smíšené reakce, zatímco diváci jsou pro změnu spíše spokojení.

Zdroje: Metacritic , Rotten Tomatoes

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.