Robocop tehdy a dnes: osmdesátkový krvák vs. robopolda v éře dronů

10. 2. 2014 - 20:00 | Téma | Ladislav Loukota

Robocop tehdy a dnes: osmdesátkový krvák vs. robopolda v éře dronů zdroj: tisková zpráva

Řítí se na nás další nenáviděný hollywoodský remake! Do kin dorazila předělávka kultovního Robocopa z roku 1987, a spolu s tím se zároveň odhaluje, jestli byla internetová nenávist vůči snímku smysluplná či pouhou hysterií. Minimálně jednu věc však nový snímek vypíchl správně – a to kontext dnešní doby, přeplněné technologií dronů alias bezpilotních strojů. 

Důvod, proč v nové verzi Robocopa dochází na vznik titulního kyborgizovaného hrdiny, je totiž oproti původnímu filmu o řád komplikovanější. Už nejde jenom o efektivnější boj proti zločinu, ale především potřebu vytvořit "stroj se svědomím" – ve vizi budoucnosti remakovaného Robocopa se bezpečnostní složky celého světa skládají z robotů a dronů, jedinou výjimkou je však Amerika. Ve snaze přijít na trh s produktem, který by šel prodávat v USA, proto vznikne nový Robocop, hybrid stroje a člověka.

Robocop1987 zdroj: tisková zpráva

Nejde o náhodu – režisér remaku Jose Padilha se v rozhovorech vyjádřil jasně, rád by prý zachoval stejnou míru humoru a řešení dobových otázek jako původní snímek. Zatímco v 80. letech svět pálila především obava z atomové války (krom kritiky kapitalismu, jež je znovu na programu dne…), dnes dochází spíše na řešení stále častějšího výskytu bezpilotních letounů, de facto robotů. Ať už se Padilhovi jeho záměr filmařky podaří či nikoliv, správně uhodil hřebíček na hlavičku dobové cítění – a to je první krok k tomu minimálně se přiblížit ke statutu původního, milovaného Robocopa.

Ironií osudu přitom původní film dlouho nebyl považován zrovna za hitovku, o inteligentní zábavě ani nemluvě. Rozhodně nepomohlo, že snímek působil jako vykrádačka o tři roky staršího prvního Terminátora, o čemž svědčí už jen skutečnost, že trailer na Robocopa použil stejný hudební motiv jako Cameronův Terminátor (od padesáté sekundy).

Nestárnoucí klasika z roku 1987

Jeho režisérovi, holandskému Paulu Verhoevenovi, bylo svěřeno vcelku nevelkých 13 milionů dolarů. Velmi rychle se však snímek stal markantním hitem. Už první víkend vydělal 8 milionů dolarů, celkově svůj rozpočet zaplatil čtyřnásobně. Zatímco tehdy stály výdělky především na bující éře akčních filmů – a v původním Robocopovi zarazí až absurdně vysoká míra násilí a krvaváků – dnes je film pamatován především pro nadčasovou satiru.

 

zdroj: YouTube.com

V první řadě totiž Verhoevena zdůraznil absurditu korporace, která filmového Robocopa vytvořila, skrze fiktivní reklamy, jež filmem prostupují. Verhoevena samotného scénář zaujal podobností s Frankensteinem, sám pak do výsledku vložil inspiraci Ježíšem. To celé však po boku hyperboly na násilí – podobně jako v Total Recall nebo Hvězdné pěchotě si vzal Verhoeven již existující žánr, a všechny jeho prvky brutálně přehnal. A konečně, je dnes skoro radost koukat na všechny zdejší připomínky atmosféry osmdesátých let – od strachu z jaderné války po enormní účesy.

Robocop 1987 stále aktuální

Výsledkem byl film, v němž zlá korporace OCP plánuje zbořit zruinovaný Detroit a vystavět zde svou novou utopii, to celé na pozadí paranoie ze studené války a neregulovaného svobodného trhu. Více než o budoucnosti tak starý Robocop vyprávěl o své vlastní době. Technologická vize budoucnosti může působit legračně, kritika korporátů je však mrazivě přesná i dnes – o to více v soudobém Detroitu, kde se dokonce plánuje postavení nadživotní sochy filmového Robocopa.

Nakonec tak raději doufejme, že nynější remake plný všudypřítomných policejních dronů nebude za čtvrtstoletí podobně aktuální, jako se to podařilo Verhoevenovi.

zdroj: YouTube.com


Nový Robocop popichuje éru dronů, dali jsme proto vzpomenout neurózám, jimiž se rochnil původní kult z roku 1987.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.