Recenze: Šílená noc – tohohle Santu naštvat nechcete

12. 12. 2022 - 10:10 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Šílená noc – tohohle Santu naštvat nechcete zdroj: Foto: Universal Pictures

Tyhle Vánoce budou pořádně krvavé. Finský režisérský řezník Tommy Wirkola posílá do akce Santu Clause, který má pro hodné děti dárky. Zlobiví únosci, zloději a vrazi se ale můžou těšit na hodně bolestivou smrt. A taky hodně zábavnou.

Když v osmdesátých a devadesátých letech začali točit svoje filmy Sam Raimi a Peter Jackson, asi nikdo nečekal, že o pár let později bude mít ten první na kontě Spider-Mana, s nímž nastartuje filmově-komiksovou mánii, a ten druhý Pána prstenů. Tihle dva se naučili pracovat s malými rozpočty a dělat s nimi velké věci, spoléhat na kreativitu a vymačkávat maximum ze svých schopností. A když pak dostali velkou šanci, a ještě větší peníze, změnili filmový svět. Neodvážím se tvrdit, že Tommy Wirkola by mohl v budoucnu předvést něco podobného, avšak styčné plochy s těmihle dvěma režijními génii tu jsou.

I on začal kariéru u levných krváků opepřených o hodně černý humor, a i on dovede v Hollywoodu, pokud dostane šanci a volnou ruku, předvést dost zajímavé věci, aniž by kvůli tomu bankrotovala studia. A i jeho novinka Šílená noc potvrzuje, že má talent a schopnosti předvádět věci, které vypadají podstatně dráž. Ale pořád jsou hlavně „jeho.“ Což v tomhle případě znamená notně černohumorné a extrémně krvavé. I když jde o vánoční podívanou. 

violent night 1 zdroj: Foto: Universal Pictures

Šílená noc se odehrává v luxusním domě postarší dámy, která mluví jako dlaždič a sedí na milionech dolarů. A její příbuzní bojují o její přízeň, protože z těch peněz taky něco chtějí mít. Jen malá Trudy si chce užít Vánoce, těší se na dárky, a protože byla celý rok hodná, věří, že od Santy dostane, co chce. Třeba i to, že se její rozhádaní rodiče smíří. Jenže místo vánoční pohody napochoduje k téhle famílii parta zabijáků v čele s psychotickým magorem Vydřigrošem, jenž chce tři sta milionů schovaných v trezoru. Jenže tahle banda nepočítala s jednou věcí. Se Santou, který se sice tváří jako bodrý pupkáč s plnovousem, ale až nečekaně dobře mu to jde s bouracím kladivem. A pro Trudy, protože byla fakt hodná, je ochotný rozmlátit pár hlav.

Šílená noc je podivná kombinace vánočního dojáku, černočerné komedie a akční pecky ve stylu Smrtonosné pasti. To je mišmaš, na jaký by měl málokterý filmař koule a žaludek, ale Wirkola naštěstí ano. Konec konců kariéru mu nakoply hororové komedie Mrtvý sníh plné zombie nácků a jeho verze Jeníčka a Mařenky byla plná ustřelených hlav a čarodějnic rozsekaných na kusy. Tady spojil síly se studiem 87North Productions, které patří Davidu Leitchovi, kaskadérskému esu a dnes režisérovi dvojky Deadpoola, Bullet Train nebo prvního Johna Wicka (dělal ho s parťákem Chadem Stahelskim). Ten vloni pomohl na svět podobně levnému a nápaditému akčňáku Nikdo a dalo by se říct, že pokud vám sedl ten, je velká šance, že se budete bavit i tentokrát.

violent night 2 zdroj: Foto: Universal Pictures

Wirkola je v akci naprosto nekompromisní, v jádru ovšem pořád hlavně zábavný. Dějí se tu šílené věci, ať už mluvíme o masakru desítky zabijáků za zvuků vánočního cajdáku Bryana Adamse, při němž dojde na kreativní masakrování s pomocí kladiv, bruslí nebo sněhové frézy, nebo o jeho roztomilé variaci na Sám doma, po které se na dobrodružství Kevina McCallistera už nikdy nebudete koukat s tak upřímným úsměvem jako doposud. Wirkola servíruje brutální masakr, který je extrémně přehnaný a nebojí se být komický. David Harbour se navíc proměnil v parádního Santu a člověk mu věří, že by měl být tím správným (i když lehce vyhořelým) duchem Vánoc, ale i nekompromisním masakrátorem, jenž si podá každého, kdo skončil na jeho seznamu zlobilů.

Jenže Wirkola rozjíždí tyhle krvavě černohumorné orgie až někdy v půlce. Do té doby divákům servíruje trošku jiný film. A prvních plus mínus čtyřicet minut je Šílená noc vlastně trochu přisprostlejší vánoční doják plný světýlek, krásných stromečků a rozhádaných lidí, kteří by se chtěli mít rádi. Nebo tak to alespoň vidí mrňavá Trudy. Wirkola si z toho nedělá legraci, skutečně to překvapivě funguje – až na ta sprostá slova – jako vánoční pohoda a za mě jde o hodně zajímavý kontrast k druhé krvavé půlce. Jenže si dovedu představit, že kdo do kina vyrazí na příběh o drsném Santovi, co likviduje partu zloduchů, nemusí tyhle hrátky s žánrem úplně skousnout.

zdroj: Cinemart

Osobně si však myslím, že Wirkola tím chytře ukazuje, že není zdaleka jen režisér, který dovede bavit brutalitou, přehnaným násilím a černým humorem, ale že když na to přijde, dovede si poradit i s víceméně tradičním dramatem a vystřihnout poctivou vánoční atmosféru. Šílená noc se nespokojila s tím, že by měla být jen divným krvákem se Santou a je to dobře. V tomhle směru šlape bezchybně a kdo si chce užít krvavou akční jízdu, přijde si na své, Wirkola si tu ovšem komplexnějším hraním si s žánrem vyloženě říká o to, aby mu v Hollywoodu někdo odvážnější hodil na stůl sto milionů a nechal ho, aby se pořádně rozjel. Talent a nápady na to má. Ale i kdyby to nevyšlo, s tímhle vánočním masakrem si rozhodně ostudu neudělal a svým fandům nadělil přesně to, co od něj chtěli. A to vlastně stačí.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.