Recenze: Rambo: Poslední krev – akční legenda se vrací. Bohužel.

20. 9. 2019 - 16:00 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Rambo: Poslední krev – akční legenda se vrací. Bohužel. zdroj: tisková zpráva

Sylvester Stallone se vrací k jedné z nejslavnějších rolí a jako Rambo popáté rozpoutá peklo. Měli byste u toho být a Rambo: Poslední krev vidět?

Umět včas odejít je umění, které ovládá málo lidí. A nezáleží na tom, jestli je řeč o muzikantech, našem prezidentovi nebo hercích. Sylvester Stallone ho neovládá, ale fandové se úplně nedovedou shodnout na tom, jak moc velký problém to je. Sly už byl odepisovaný několikrát. Na začátku jednadvacátého století přestaly jeho filmy diváky zajímat a on zapadl do béčkových vod, odkud se dostal překvapivě tak, že natočil Rockyho Balbou.

Ten se povedl a uspěl i u diváků a následující Rambo: Do pekla a zpět také. Sly pak vsadil na nostalgii a díky sérii Expendables: Postradatelní se pořád držel mezi hvězdami a po Creedovi už byl zase zpátky na vrcholu. Přesto jsem já osobně začal být trochu nervózní, když se i v důchodovém věku zuby nehty držel svých nejslavnějších rolí. Teď se vrací k Rambovi. Je mu přes sedmdesát, formu pořád má a ví, co jeho fandové chtějí, takže by to mělo fungovat i napopáté. Nebo ne?

rambo 2 zdroj: tisková zpráva

Rambo měnil svou podobu a styl během své kariéry několikrát. Začínal jako psychická troska a víceméně hrdina dramatu, změnil se v likvidátora vietnamských a sovětských vojáků, rozpoutal peklo v jihovýchodní Asii a občas si zafilozofoval o tom, že válka je svině a lidi jsou zlí. A fungovalo to. Tentokrát se podíváme do Ameriky, kde Rambo pracuje na svém ranči, láduje do sebe pilulky a má pocit, že konečně našel místo, kde může žít v míru. Spolu s ním tu bydlí stará kamarádka a kuchařka a její vnučka, která se chystá na vysokou. A obě jsou pro Ramba jako rodina.

Když se však mladá dívka dostane do rukou mexickým obchodníkům s bílým masem, rozhodne se bývalý voják jednat a situace se vyhrotí natolik, že vyhodí krabičky s léky, nabrousí kudlu a ukáže mexickým gaunerům, že veteráni z Vietnamu s věkem neuvadají, ale zrají. A bude to hodně krvavé…

rambo 1 zdroj: tisková zpráva

Jo, zápletka je béčková. A nikomu to nevadí. Konec konců u Ramba se stejně čeká hlavně na tu akci, na moment, kdy se promění v běsnící stroj zkázy a rozstřílí, rozseká a rozdrtí všechny nepřátele. Jenže tady na ten moment čekáme dlouho. Jako že strašlivě dlouho.

Rambo první hodinu a čtvrt jen chodí, stařecky počumuje a člověk čeká, kdy se rozbrečí. Nic proti zkoumání nitra a emocí starého válečníka, jenže Rambo byl vždycky spíš stroj na zabíjení než zajímavý charakter, takže tahle postava fakt neutáhne sedmdesát pět minut dlouhé drama o tom, jak se mu zhroutil život a že na světě opravdu není místo pro dobro.

zdroj: Bontonfilm

Témata jako stárnutí a ztráta iluzí u drsňáka plus prostředí amerického jihu dost evokují nedávného comicsového Logana. Nebo by alespoň chtěly, jenže Logan byl mnohem vrstevnatější postava a upřímně Jackman umí hrát o dost lépe než Stallone. Než akce začne, je pátý Rambo dost velká nuda.

Na konci samozřejmě dojde na řežbu, ale je to takové to klasické „too little, too late.“ Finále přichází pozdě a tvůrci jako by si uvědomili, že zabili tři čtvrtiny stopáže něčím naprosto bezvýznamným a teď mají jen dvacet minut na to, aby z Ramba udělali Ramba. A spěchají. Vybíjení baráku mexických záporáků je vlastně jen sestřih způsobů, jak někoho vykuchat nožem a trvá asi dvě minuty. A samotné finále, ve kterém John nahání protivníky v podzemních chodbách pod svou farmou, se nakonec taky mění v koláž a spíš než klasickou akční scénu připomíná YouTube video se sestřihem nejlepších a nejkrutějších smrtí ze Saw.

Stallone tu navíc jede v módu Jasona Voorheese z Pátku 13. Pokaždé se schovává přesně za tím rohem, kam se zloduch nepodívá. Vždycky dovede protivníka překvapit, dostat se mu do zad nebo ho nahnat k nějaké smrtící pasti. Jak se v těch chodbách pohybuje tak, že ho nikdo nevidí, nikdo neřeší. Opět dostáváme spíš krvavou koláž nebo gradující akční scénu. A její závěr svou brutalitou působí skoro až absurdně.

Byl bych k Rambovi smířlivější, kdyby to nebyl Rambo. Pokud by šlo o další akční béčko s Liamem Neesonem, ve kterém někoho zachraňuje, a přitom zabíjí zlé lidi, docela bych si to asi užil, ale tohle má být Rambo. A není. Stallone se neúspěšně pokouší dělat ze svého zabijáka charakterově atraktivnější postavu a naprosto zklamává. Bohužel skoro všechno vsadil právě na tuhle kartu a když už se na to vykašle a rozhodne se dupnout na plyn a věnovat se akci, je už pozdě na to, aby získal znuděné publikum na svou stranu. Pátý Rambo mě zklamal a jde o bezdůvodný přílepek k sérii, kterou čtvrtý díl tak stylově a efektně uzavřel. Osobně bych se bez něj klidně obešel.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Čtyři tváře Ramba, aneb z válečného veterána až k mašině na zabíjení

Čtyři tváře Ramba, aneb z válečného veterána až k mašině na zabíjení

18. 9. 2019 | Téma | Matěj Svoboda

Legendární akční hrdina se chystá na svou pátou misi. Rambo: Poslední krev jde do kin ve čtvrtek 19. září, ale my si pojďme nejdřív připomenout předchozí díly.
7 filmových sérií, které končí příliš pozdě

7 filmových sérií, které končí příliš pozdě

17. 6. 2019 | Téma | Václav Rybář

V nejlepším se má přestat. Jenže je to umění, které hollywoodští producenti a tvůrci televizních i filmových seriálů málokdy ovládají.
První teaser na Rambo V naznačuje komorní akci

První teaser na Rambo V naznačuje komorní akci

30. 5. 2019 | Trailery | Adam Homola

Sylvester Stallone se vrací ve své druhé ikonické roli a postupně tak uzavírá svoji aktivní hereckou kariéru. S rolí Rockyho totiž v Creed II skončil a předal žezlo Michaelovi B. Jordanovi a teď je na řadě Rambo.
Stallone právě dotočil svého pravděpodobně posledního Ramba

Stallone právě dotočil svého pravděpodobně posledního Ramba

5. 12. 2018 | Novinky | Adam Homola

Sylvester Stallone dotočil nejspíš posledního Ramba. Chystaný film se zatím jmenuje Rambo 5: Last Blood a na Slyově Instagramu se můžete podívat na krátké rozloučení se s natáčením.
Mexické kartely by se měly začít bát. V Rambo 5 si na ně Sylvester Stallone brousí nůž

Mexické kartely by se měly začít bát. V Rambo 5 si na ně Sylvester Stallone brousí nůž

5. 11. 2018 | Novinky | Adam Homola

Jeden mexický kartel to nebude mít příští rok zrovna jednoduché. Půjde proti nim John Rambo, kterému by sice mohly stačit i holé ruce, ale ani tentokrát nebude chybět velký nůž.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.