Recenze: Irčan – velkolepá gangsterka od filmových legend

29. 11. 2019 - 13:06 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Irčan – velkolepá gangsterka od filmových legend zdroj: tisková zpráva

Když se Netflix v loňském roce ujal dramatu Roma, jasně naznačil, že je připravený hrát nejvyšší filmovou ligu.

Černobílé drama obsazené neherci a natočené ve španělštině nakonec vyhrálo tři Oscary a ukázalo Hollywoodu, že mu tu roste slušná konkurence. A navíc taková, která umí zlákat velká režisérská jména na zajímavé rozpočty, a především na fakt, že jim obvykle nechává na place volnou ruku. A to je něco, o co musí v Hollywoodu bojovat i ti největší filmaři.

Martin Scorsese se pokoušel drama Irčan natočit už spoustu let, ale špatně se mu na něj sháněly peníze a všichni se báli toho, jestli velkolepý příběh spoléhající do značné míry na digitální omlazování hereckých legend může v kinech uspět. Až Netflix mu dal důvěru i vše potřebné pro jeden z nejzásadnějších filmů jeho kariéry. A udělal dobře.

irčan 1 zdroj: tisková zpráva

Irčan se točí kolem Franka Sheerana, chlapíka, jenž přežil druhou světovou válku, kde se naučil střílet a poslouchat rozkazy. A to se mu bude hodit, protože právě začal pracovat pro mafii a ve Filadelfii si rychle získal pověst člověka, na něhož se dá spolehnout. A který neváhá, když dostane za úkol střelit někoho dvakrát do ksichtu.

Z Franka se stal špičkový mafiánský hitman a na gangsterském žebříčku stoupal výš a výš. A pak dostal úkol, který všechno změnil. Měl dělat ochranku Jimmymu Hoffovi, šéfovi kamioňáckých odborů, před nímž se třásli i ve Washingtonu a po jeho boku Frank zjistil, že vysoká politika je stejně nebezpečná jako filadelfské podsvětí. A i když se z těch dvou stali kamarádi, brzy oba pochopili, že i v tomhle světě může přijít člověk o život rychleji, než by se mu líbilo.

irčan 5 zdroj: tisková zpráva

O Irčanovi se mluví hlavně v souvislosti s technologií, díky níž vypadají Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel a další herecké legendy, jako kdyby byly o čtyřicet let mladší. A vypadají dobře. Občas si sice člověk uvědomí, že na tom „mladém De Nirovi“ je něco divného, rozhodně ale nejde o chyby, které by zkazily zážitek ze sledování filmu. Omlazování není dokonalé, je však natolik kvalitní, aby fungovalo, nerušilo a aby mohl Scorsese vyprávět svůj příběh tak, jak chtěl a bez nutnosti dělat nějaké ústupky.

To s těmi ústupky je mimochodem docela důležitá informace, protože Irčan je víceméně odmítá dělat na všech frontách. Stopáž 209 minut bude asi pro spoustu diváků dost velký problém, navíc po první hodně svižné hodině, v níž Frank zjišťuje, jak to chodí v mafii a stává se z něj profík na likvidaci nepohodlných lidí, přijde trochu nudnější část.

irčan 4 zdroj: tisková zpráva

Scorsese zpočátku vypráví agresivně, dravě, rychle a na nic nečeká a Irčan připomíná jeho Mafiány nebo Vlka z Wall Street, jakmile se ale na scéně objeví Al Pacino jako Hoffa (je mimochodem skvělý, stejně jako všichni ostatní), mění se film víc v konverzační drama. Výrazně zpomalí a popravdě občas jsem se i lehce nudil.

Pořád jde samozřejmě o lahůdkovou podívanou, protože vidět vedle sebe ty nejlepší herce své generace, kteří ukazují, že pořád ještě zvládají zářit jako zamlada (bez ohledu na CGI omlazení), je prostě paráda. Na druhou stranu Scorsese se přeci jen v té hoffovské části možná až příliš zdržuje a nebylo by od věci malilinko ji prostříhat. Nečekaně pojaté a smutné finále ovšem Irčanovi zase přihraje pár pozitivních bodů, takže to vydržte.

irčan 3 zdroj: tisková zpráva

I když ono asi není moc co vydržet. I přes pomalejší tempo a jistou rozvláčnost v prostřední části jde pořád o dechberoucí filmařinu. Irčan je gangsterka ze staré školy, kde se nešetřilo na ničem. Výprava je dokonalá, stejně jako atmosféra šedesátých let v Americe. Scorsese si užívá dlouhé scény natočené na jeden záběr, stejně jako mrazivé dialogy, při nichž hrdinům i diváků dochází, že život gangstera může působit lákavě, ale že taky dovede zatraceně rychle skončit, když člověk udělá malou chybu a šlápne na kuří oko někomu, kdo stojí nad ním.

Svou velkolepostí, poctivostí a epičností se Irčan řadí vedle Kmotra, Tenkrát v Americe, ale i Scorseseho Casina a Mafiánů. Scorsese si tu však víc hraje s tempem vyprávění, a i když jsem výše psal, že to může být problém hlavně v té střední části, je vlastně dost zajímavé sledovat, jakými různými způsoby se dá přistupovat ke gangsterskému žánru.

zdroj: Netflix

Nemůžu zaručit, že vás bude Irčan bavit celých 209 minut, protože občas se skutečně hodně táhne, na druhou stranu takhle sebevědomě natočený film, na kterém je vidět nulová nutnost dělat kompromisy, tu nebyl už opravdu hodně dlouho.

Scorsese patří mezi největší filmaře všech dob. A tady dostal prostor dokázat to bez toho, aby se musel komukoliv a čemukoliv přizpůsobovat. Nemusíte s ním být naladění na stejné vlně, rozhodně ale stojí za to vidět, co tenhle veterán dokáže, když dostane spoustu peněz, herecké legendy a volnou ruku.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Netflix zveřejnil další zajímavý pohled za kulisy unikátního Irčana

Netflix zveřejnil další zajímavý pohled za kulisy unikátního Irčana

27. 11. 2020 | Novinky | Adam Homola

Netflix zveřejnil zbrusu nový dokument o natáčení unikátní gangstersky s obsazením, které se už nejspíš nikdy nesejde.
Překvapení na Oscarech - bodoval Parazit, Pitt i Phoenix

Překvapení na Oscarech - bodoval Parazit, Pitt i Phoenix

10. 2. 2020 | Téma | Adam Homola

Jakkoliv nám letošní nominace nepřišly nijak zvlášť zajímavé, výsledky překvapivé jsou. Akademie byla tentokrát mnohem méně předvídatelná a místo sázek na jistotu zvolila pestřejší skvadru vítězů. Proto vyhrál Parazit tolik cen, ale zaslouženě bodoval i Brad Pitt, Taika Waititi, nebo Joaquin Phoenix. Kompletní výsledky najdete níže:
Čtyři nejzásadnější události filmového roku 2019

Čtyři nejzásadnější události filmového roku 2019

3. 1. 2020 | Téma | Matěj Svoboda

Uplynulých dvanáct měsíců znamenalo pro filmové fandy i samotný Hollywood hodně změn. Přepisovaly se žebříčky nejúspěšnějších filmů všech dob, dočkali jsme se velkých překvapení i ještě větších zklamání a možná, že se potichu změnila i pravidla, podle kterých filmový průmysl hraje. Co nejzajímavějšího se ve filmovém světě vloni událo?
První trailer na The Irishman má šťávu, energii i mladé starce

První trailer na The Irishman má šťávu, energii i mladé starce

27. 9. 2019 | Trailery | Adam Homola

První trailer na Scorseseho The Irishman je tady a už toho ukazuje opravdu dost. Zatímco teaser tak jen naznačoval a jako by se tvůrci báli pořádně ukázat omlazené herce a spíš jen naznačovali, trailer do toho jde naplno.
Digitální omlazování aneb sen o nesmrtelných hercích

Digitální omlazování aneb sen o nesmrtelných hercích

6. 8. 2019 | Téma | Václav Rybář

Kdy se konečně dočkáme věrohodných digitálních klonů?
První teaser na The Irishman představuje velkou gangsterskou slezinu

První teaser na The Irishman představuje velkou gangsterskou slezinu

1. 8. 2019 | Trailery | Adam Homola

Scorseseho veleočekávaná gangsterka The Irishman se konečně představuje prvním, respektive druhým teaserem. Druhým proto, že kratičkou audio ukázku jsme dostali už před časem, ale tentokrát to máme i s obrazem.
Netflix láká na Scorseseho epickou gangsterku The Irishman jenom zvukem

Netflix láká na Scorseseho epickou gangsterku The Irishman jenom zvukem

26. 2. 2019 | Trailery | Adam Homola

Netflix má pro letošní rok v rukávech nejedno eso, ale tím možná největším by mohl být The Irishman.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.