Recenze: Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn)

7. 2. 2020 - 12:14 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) zdroj: DC Comics

V souboji Marvelu a DC to zatím na filmovém poli vyhrává Marvel. A naprosto s přehledem.

Studio Warner Bros., které má na starosti DC a s nimi i Supermana, Batmana a další, se sice teď plácá po zádech za Jokera, ale faktem je, že kvůli tomu, že filmu nevěřili, se musí o zisky dělit a svým způsobem by warnerovští manažeři měli spíš mlátit hlavou o zeď, protože tahle necomicsová comicsovka jim mohla vynést mnohem víc peněz.

Musíme jít však dál. Letošní filmový rok patří ženám. Marvel pošle do kin sólovku Black Widow, DC to v létě zkusí s dvojkou Wonder Woman, úplně první ovšem dorazila Harley Quinn. Tahle sexy psychopatka ze Sebevražedného oddílu to zkouší víceméně sólo. A trošku jinak.

1 zdroj: DC Comics

Předem je nutné říct, že by se jí asi nelíbilo, kdybyste jí říkali sexy psychopatka. Ta psychopatka by byla asi ještě v pohodě, ale sexy? To úplně ne. Harley se totiž rozešla s Jokerem a teď se pokouší vymyslet, co dál se životem a kde nabrat ztracené sebevědomí. A chce se stát silnou emancipovanou ženou, takže logicky vyhodí do vzduchu chemičku v Gothamu.

A tím se celé město dozví, že je evidentně single a že když už ji nechrání Joker, lze si s ní vyřídit staré účty. Harley zjišťuje, že to nedomyslela. Po krku jí jde policie, spousta lidí, jimž v minulosti ublížila, ale také mafián Roman Sionis. A právě ten jí zavaří nejvíc.

Harley se totiž ujme malé zlodějky, která Sionisovi ukradla něco hodně cenného a on to chce zpátky. A brzy se ukáže, že zlodějka skončila i v hledáčku profesionální vražedkyně Huntress, Sionisovy zpěvačky Black Cannary, která by se ho ráda zbavila, a drsné policajtky jménem Renee Montoya. A všem dámám brzy dojde, že by nebylo od věci spojit síly. Konec konců jde o krk. A taky o to ukázat světu, že si dámy poradí bez chlapů i ve válce s mafií.

4 zdroj: DC Comics

Už trailery jasně ukázaly, že Birds of Prey bude hlavně one woman show Harley Quinn. Margot Robbie si tuhle roli v Sebevražedném oddílu užila, fandové ji měli rádi a z těch čtyř hrdinek je zdaleka nejslavnější, takže to dávalo smysl. Jenže se to moc nepovedlo.

Režisérka Cathy Yan, která zatím točila jen malé nezávislé filmy, totiž evidentně nebyla ten správný člověk, který by se měl postavit za kameru. Birds of Prey totiž není klasická comicsovka natočená podle mustru, chce mít mnohem blíž třeba k takovému Deadpoolovi. Chce být zlobivá, podvratná, drsná, provokující a ironická. Jenomže Harley Quinn není dost zajímavý charakter na to, aby utáhla skoro dvě hodiny víceméně sama. Její kolegyně se divákům buď musí teprve představovat, nebo dostávají strašně málo prostoru a výsledkem je, že většinu času tak musí divák v kině strávit s psychotickou vražedkyní, jejíž trhlé chování se okouká tak po deseti minutách. A dál? Dál nic.

3 zdroj: DC Comics

Samotný příběh ničím nepřekvapí, režijních nápadů Cathy Yan taky moc nemá a jednoduše by to chtělo, aby celému Birds of Prey šéfoval někdo zkušenější. Někdo, komu by došlo, že tam prostě není dost humoru, akce, napětí nebo nápadů. I ty potenciálně chytré a zábavné věci, jako je třeba Harleyina hyena nebo problematická identita Huntress, se buď rychle okoukají, nebo nakonec vyšumí.

Když Birds of Prey chtějí bavit přes postavy, jejich vývoj a vzájemné vztahy, zatraceně rychle narazí, protože ve skutečnosti jde i přes všechen ten bordel, rachot, barvičky a vtipy o hrozně banální a povrchní podívanou. Ten Deadpool je vlastně taky groteska, ale nápady tvůrcům nedošly ani po dvou dílech. Tady jsou po třiceti minutách zoufalí a po hodině je to celé regulérně otravné.

zdroj: Cinemart

Co chválit? No… něco by se našlo. Cathy Yan sice neumí vyprávět, docela jí ale jde vizuál. Na Birds of Prey se dobře kouká a celé je to sympaticky comicsově přebarvičkované. Akční scény mají taky občas pár zajímavých nápadů a i když nejde o nic převratného, třeba honička na bruslích nebo bitka v policejním skladu jsou vyloženě povedené.

Ale nestačí to na to, aby z téhle comicsové rádobydivočiny vylezl film, který by bylo potřeba vidět. Takže co s tím? Pokud vás Harley bavila v Sebevražedném oddílu, zkuste zapřemýšlet, jestli by vás bavila čistě jen a pouze ona ve filmu, který má skoro dvě hodiny.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.