Recenze: Avatar: The Way of Water - Jim Cameron to znovu dokázal

15. 12. 2022 - 13:17 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Avatar: The Way of Water - Jim Cameron to znovu dokázal zdroj: Foto: 20th Century Studios

Po letech příprav a odkládání servíruje zve James Cameron filmové fandy na druhou návštěvu planety Pandora. A ukazuje Hollywoodu, jak se točí velkofilmy.

Cameron to opět dokázal. To je asi to, co vás zajímá nejvíc, že jo? Na dvojku Avatara se čekalo třináct let a za tu dobu se toho stalo hodně. Dorostla nová generace filmových diváků, kina ovládly komiksy a Cameron si piplal svoji sérii a musel poslouchat od fanoušků, že mu to trvá a že by od něj spousta z nich vlastně chtěla vidět něco úplně jiného. Ideálně něco jako Terminátora nebo Vetřelce. Ale Cameron si dělal to, co chtěl. Mohl si to konec konců dovolit, když natočil komerčně nejúspěšnější snímek všech dob. Důležité však je, že to, co teď po letech čekání posílá do kin, nakopává většině blockbusterů zadek. S pořádným rozběhem.

avatar the way of water zdroj: Foto: Disney

Od prvního filmu uběhlo několik let nejen u nás, ale i na Pandoře. Jake Sully a Neytiri mají několik dětí a už dávno jim došlo, že mír, který si minule vybojovali, když vyhnali pozemské vykořisťovatele, nebude mít dlouhé trvání. Lidé se totiž vrací. Je jich víc, jsou lépe vybavení, technologicky pokročili o notný kus dál, takže mohou oživit i zloducha Quaritche, jenž Na'vi posledně pořádně zatápěl, a navíc ho i trošku vylepšil. Na Pandoře se tedy opět rozhořela válka a i když partyzánské útoky domorodců lidem dost znepříjemňují život, Jake a jeho rodina se nakonec rozhodnou kvůli bezpečí odejít. Azyl najdou u sousedního kmenu, který žije u moře, má trošku jiné zvyky a bližší vztah ke všemu, co žije v oceánu, ovšem pomoc neodmítnou. Hrdinové si teď musí zvyknout na nový domov a nová pravidla, naučit se vycházet se svými hostiteli i odhalit krásu podmořského života. Přitom však tuší, že nebezpečí, před nímž utíkali, dřív nebo později dorazí i do tohohle ráje. A bude ho chtít spálit na popel.

avatar zdroj: Foto: 20th Century Studios

Pokud patříte mezi diváky, kteří prvnímu Avatarovi vytýkali neoriginalitu, nebo jste se dokonce uchylovali k vtipům typu „je to modrá Pocahontas“, tady vám pšenka nepokvete. Cameron se ani tentokrát nepokouší vyprávět příběh, který by dějově nějak zásadně překvapoval nebo chtěl být odvážný. Ale chtít po něm něco takového by nebylo fér. Avatar: The Way of Water je především vizuální podívaná a i když tentokrát možná nepůjde o revoluci jako v prvním filmu, konec konců svět už tak trochu ví, co od Pandory a návratu na ni čekat, rozhodně je na co koukat. Cameron jako milovník podmořské fauny a flory se tu evidentně ocitl ve svém živlu a očividně si libuje v tom, jak může ukazovat nový kmen, prostředí inspirované Tichomořím a především všechno, co se pohybuje pod hladinou. Když se hrdinové seznamují s podmořským životem, režisér klidně na několik minut přestane cokoliv vyprávět a jen servíruje dech beroucí audiovizuální báseň. Jednoduše nádhera.

avatar the way of water 1 zdroj: Foto: 20th Century Studios

Tvrdit však, že Avatar nabízí hezkou podívanou na úkor příběhu, by byl nesmysl. Jak už bylo řečeno, na originalitu nedojde, to ovšem neznamená, že se na plátně neodehrávají velké a malé příběhy plné silných emocí. Prostoru paradoxně nejvíc nedostanou Jake Sully a Neytiri, ale jejich nejbližší. Zatímco rodičům jde především o bezpečnost potomků, mladší generace má vlastní problémy. Jeden chce vybojovat úctu otce, další má pocit, že je na něm, aby dohlížel na bezpečí sourozenců a jiní se zase pokoušejí najít svoje místo v tomhle divokém světě nebo si vyjasnit spojení se samotnou planetou a svou minulostí. Cameron vypráví hned několik menších a velmi osobních příběhů, které jsou všechny do jednoho zajímavé, k něčemu směřují a hrdinové z nich vycházejí změnění, poučení a zajímavější. A vzhledem k tomu, že jich dostaneme hned několik, je pořád o čem vyprávět. Jakmile se začne lehoučce okoukávat příběh rebelujícího synka, jenž našel v oceánu nečekané přátelství, začne se režisér věnovat jeho sestře zoufale hledající své místo ve světě. 

avatar the way of water 2 zdroj: Foto: 20th Century Studios

Díky častému střídání hrdinů a jejich menším, přesto však velmi zajímavým a působivým příběhům, to celé překvapivě rychle utíká. 192 minut je papírově smrtící délka, ale subjektivně musím říct, že díky tempu, střídání hrdinů a příběhů to celé utíká podstatně rychleji, než by se dalo čekat. A samozřejmě to vrcholí opulentní válečnou řežbou, v níž Cameron připomene i staré časy, kdy točil temné a drsné akčňáky.

zdroj: Falcon

Reálně moc nevím, co druhému Avatarovi vytknout. Absence originality je u sequelu vcelku logická a navíc Cameron už minule chtěl točit „jen blockbuster“, takže pokud i tentokrát k Avatarovi přistoupíte jako k čistě hollywoodskému velkofilmu, dostanete…. No prostě hollywoodský velkofilm. Jenže bezchybně odrežírovaný a odvyprávěný, bez jediného hluchého místa, s nádhěrným audiovizuálem a hrdiny, jejichž příběhy do jednoho fungují. Osobně jsem tam trošku postrádal silnější emoce a mrazení v zádech a finále měla jednička přeci jen trochu efektnější, ale jinak tu opravdu není nic, na co by se dalo stěžovat. Cameron se svým druhým Avatarem sebevědomě ukazuje celému Hollywoodu, jak se točí blockbustery a kupříkladu tvůrci posledních marvelovek by si měli dělat poznámky velmi pečlivě. Vynechat tohle dokonalé řemeslo v kině by byla sakra velká chyba. I pokud patříte mezi diváky, kteří mají potřebu posledních pár let všem tvrdit, že je Avatar nebaví a nezajímá. Ve svém žánru, měřítku a ambicích jde o prakticky bezchybný film.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Druhý Avatar vás v traileru zve zpátky na Pandoru

Druhý Avatar vás v traileru zve zpátky na Pandoru

22. 11. 2022 | Trailery | Matěj Svoboda

James Cameron se vrací s pokračováním filmu, který přepsal pravidla kinematografie. 
Cameron láká na druhého Avatar špičkovým trailerem

Cameron láká na druhého Avatar špičkovým trailerem

2. 11. 2022 | Trailery | Adam Homola

Blížící se Avatar: The Way of Water bude mít premiéru už příští měsíc, a tak je nejvyšší čas na první pořádný trailer.
Tak a je to tady: Pokochejte se první upoutávkou na Avatar 2

Tak a je to tady: Pokochejte se první upoutávkou na Avatar 2

9. 5. 2022 | Trailery | Adam Homola

Čekání se vyplatilo a to, co svět fascinovalo v roce 2009, se vrací.
První teaser na Avatar 2 dostaneme už příští týden, film pak v prosinci

První teaser na Avatar 2 dostaneme už příští týden, film pak v prosinci

28. 4. 2022 | Novinky | Adam Homola

Čekání je u konce – první pokračování Avatara se bude jmenovat Avatar: The Way of Water a dorazí letos v prosinci.
James Cameron: Avatar 2 je natočený komplet celý, Avatar 3 z 95 %

James Cameron: Avatar 2 je natočený komplet celý, Avatar 3 z 95 %

29. 9. 2020 | Novinky | Adam Homola

Režisér James Cameron oznámil, že právě dotočil první z jeho čtyř plánovaných pokračování Avatara.
Avatar 2 se zase odkládá, tentokrát kvůli koronaviru

Avatar 2 se zase odkládá, tentokrát kvůli koronaviru

27. 7. 2020 | Novinky | Adam Homola

Režisér James Cameron oznámil, že pokračování Avataru postihne zase další odklad. Tentokrát kvůli koronaviru.
Sigourney Weaver vypadá na placu Avatar 2 prakticky stejně jako v jedničce

Sigourney Weaver vypadá na placu Avatar 2 prakticky stejně jako v jedničce

30. 4. 2020 | Novinky | Adam Homola

Po masivním úspěchu prvního Avataru (2009) začal režisér James Cameron pracovat ne na jednom, ale hned na čtyřech pokračováních.
Ano, už i Avatar 2. Koronavirus kazí plány prakticky všem připravovaným filmům

Ano, už i Avatar 2. Koronavirus kazí plány prakticky všem připravovaným filmům

19. 3. 2020 | Novinky | Adam Homola

Avatar 2 má štěstí v neštěstí. Natáčení se sice musí kvůli pandemii koronaviru přerušit, nicméně tvůrci na filmu pracují dál.
Cameron představuje čtyři nové concept arty k druhému Avataru

Cameron představuje čtyři nové concept arty k druhému Avataru

8. 1. 2020 | Novinky | Adam Homola

Avatar 2 dorazí do kin „už“ příští rok, a tak si na trailer či teaser budeme muset asi ještě nějakou dobu počkat. Nicméně tu máme alespoň čtveřici nových concept artů z jednoho z nejočekávanějších filmů vůbec.
Avatar 2 se zase odkládá, tentokrát na rok 2021

Avatar 2 se zase odkládá, tentokrát na rok 2021

9. 5. 2019 | Novinky | Adam Homola

Jednou se toho Avatara snad dočkáme. Disney totiž oznámila odklad Avatar 2 i všech jeho pokračování, což je už poněkolikáté v řadě. Tentokrát tedy poprvé od Disney, pod jejíž křídla se Avatar dostal díky akvizici studia Fox.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.