Reálný příběh za hororem V zajetí démonů

26. 7. 2013 - 12:00 | Téma | Ladislav Loukota

Reálný příběh za hororem V zajetí démonů V zajetí démonů | zdroj: tisková zpráva

Zazní-li u nadpřirozeného hororu formulka „dle skutečných událostí“, překvapí to nejednoho diváka. Právě údajně reálnou příhodou jisté americky rodiny Perronových, terorizovanou nadpřirozenými silami, se však zašticuje nový a rekordně úspěšný horor V zajetí démonů. 

Dávno před filmem
Stejně jako ve filmu, i reální Perronovi žili na farmě v tichém městečku Harrisville v americkém Rhode Islandu od roku 1970, kdy si svůj vysněný historický příbytek zakoupili. Jako v každé správné duchařině měl dům svou temnou minulost – značenou především tím, že dvojice předchozích majitelů se zde oběsila. Dle svědectví Perronových však různé tragédie postihly i předešlé generace, a tato historie se brzy vyjevila.

Zvláštní události se začaly dít prakticky poté, co se rodina nastěhovala. Perronovi se zpočátku neměli čeho bát – údajně byli svědky bytostí či duchů, které měly veskrze pozitivní vlastnosti. Někteří voněli po ovoci, jiní zase zametali v kuchyni (!).

V zajetí démonů V zajetí démonů | zdroj: tisková zpráva

Duchové byli různého zjevu – někteří členové rodiny pozorovali bytosti jakoby ukryté v bublině, jiní zase popsali duchy jako průhledné či zakryté mlhou. Nechyběly nezbytné propriety strašidelných historek jako neznámý šepot ve tmě nebo zavírající se okna a dveře. Na otázky, proč Perronovi nezareagovali tak, jak by činila většina z nás (čili něco mezi bezhlavým útěkem a spálením domu do základů), rodina odvětila, že takové reakce byly vlastní předchozím i následujícím nájemníkům domu. Například člověk, který od nich farmu později odkoupil, z ní prý s křikem utekl a nikdy se nevrátil. 

Teprve s postupem času se údajně i sami Perronovi stali terčem "bohem zapovězené duše" Bathsheby, jak ji nazval jeden z pozdějších lovců duchů Ed Warren. Bathsheba, dle místních pověr někdejší čarodějnice, jež obětovala dítě ďáblu, měla rodinu terorizovat svým děsivým vzezřením i ohněm.

O tom, jak snaha vypudit zlého ducha dopadla s příjezdem lovců duchů Eda a Lorraine Warrenových, pak vypráví snímek V zajetí démonů.

V zajetí démonů V zajetí démonů | zdroj: tisková zpráva

Od tvůrce série Saw
Rodina svou příhodu nezveřejnila po tři desetiletí – až do vydání třídílné knižní série. Právě podobně dlouhá pauza je jedním z terčů kritiků celé historky, podle nichž si rodina svou příhodu jednoduše vymyslela. Dalším argumentem je rovněž nápadná podobnost známější příhodě z Amityville, několikrát zfilmované, naposledy ve filmu 3:15 zemřeš. I v Amityville totiž působili Ed a Lorraine Warrenovi, stejně jako údajní zlí duchové. Amityville byl přitom mnohými analýzami de facto popřen, pozdější nájemníci například vyvrátili tezi o tom, že dům by byl fyzicky výrazně poškozen.

No a pak je tu samozřejmě ta věc, že duchové jaksi nebyli nikdy prokázáni...

Ať už snímek vypráví skutečný příběh či si reálné osoby v pozadí celou historku vymysleli, filmu samotnému to na působivosti nic neubírá. Není se co divit, na svět jej totiž přivedl režisér James Wan, v tomto tisíciletí zřejmě nejvýznamnější hororový režisér široko daleko. Wan nejprve v roce 2004 natočil revoluční horor Saw: Hra o přežití, a dal tak vzniknout komerčně velmi úspěšné sérii. Saw platí za filmy natolik výdělečné, že přímo inspirovala i řadu napodobitelů.

V zajetí démonů V zajetí démonů | zdroj: tisková zpráva

Natáčení pokračování se Wan již vyhnul – v letech po Saw se vydal vstříc jiným žánrům. Vyplodil tak i oceňovanou akční kriminálku Rozsudek smrti. Nakonec se však neudržel a přece jen navrátil mezi hororové fanoušky. V roce 2010 natočil snímek Insidious – ač se vyhnul našim kinům, jedná se o zřejmě nejlepší horor toho roku! Ve výrobě je jeho pokračování, mezi tím však Wan natočil k V zajetí démonů.

Od své americké premiéry si V zajetí démonů vydělalo rekordním 41,5 dolarů při dvacetimilionovém rozpočtu a utržilo pozitivní hodnocení od 85% kritiků i 89% diváků. V našich kinech se o kvalitách Wanova trháku V zajetí démonů můžete přesvědčit již od čtvrtka 25. července.

zdroj: Archiv

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.