Protančila s Goslingem střevíce, dostala Oscara a zabíjela zombíky. Emma Stone jak ji neznáte

25. 10. 2023 - 17:17 | Téma | Adam Homola

Protančila s Goslingem střevíce, dostala Oscara a zabíjela zombíky. Emma Stone jak ji neznáte zdroj: Foto: Lionsgate

Cesta Emmy Stone světem herectví je příkladem postupného vývoje, který se vyznačuje rozsáhlou tvorbou, jež se vymyká snadné kategorizaci.

Stone pochází ze Scottsdale v Arizoně a v mládí se přestěhovala do Los Angeles s ambicí dobýt svět zábavy. Její první vstup do herecké branže začal menšími rolemi v televizních pořadech a několika hostujícími vystoupeními. Tato první angažmá sice naznačovala začínající talent, ale jen stěží předznamenávala rozsáhlou a uznávanou kariéru, která ji čekala.

Zlomovým okamžikem byla její vedlejší role v komedii Superbad v roce 2007. V roli Jules, romantického zájmu postavy Jonaha Hilla, prokázala mimořádnou schopnost spojit vtip s nuancemi a upoutala pozornost diváků i kritiků. Tento výkon byl precedentem pro její budoucí výkony a sloužil jako první ukázka její přizpůsobivosti a potenciálu.

Emma Stone následně nasbírala portfolio rolí napříč žánry - od romantických komedií a dramat až po akční filmy a intenzivní charakterové studie. Její ochota pustit se do nesčetných filmových oblastí jí přinesla nejen prestižní ocenění, ale také nesmazatelnou stopu v hollywoodském prostředí. V každé ze svých rolí, ať už se jedná o chytrou Olive Penderghastovou ve filmu Panna nebo orel, nebo ctižádostivou herečku Miu ve filmu La La Land, vdechla Stone svým postavám osobitou vitalitu a komplexnost, díky čemuž je každý její výkon sám o sobě nezapomenutelný.

Stone není typizována pro konkrétní role nebo žánry, ale prokázala chameleonskou schopnost přizpůsobit se, obohatit a oživit každý projekt, kterého se zúčastnila.

Těžké začátky

zdroj: Columbia Pictures

Emma Stone se vydala na cestu za kariérou v mladém věku a zpočátku proplouvala složitým labyrintem Hollywoodu díky hostování v televizních seriálech a menším rolím ve filmech. V této fázi se zúčastnila soutěže reality show s názvem Hledá se nová Partridge Family, která sice trvala krátce, ale umožnila jí poprvé okusit zkušenosti z branže. Tyto skromné začátky poskytly Stone základ a platformu, na níž mohla experimentovat a zdokonalovat své řemeslo.

Ačkoli první hostování v seriálech jako Malcolm in the Middle a Medium poskytlo jen omezený prostor pro vývoj postavy, posloužilo herečce jako zásadní odrazový můstek. Role byly do značné míry vymezeny žánry a dějovými liniemi příslušných pořadů, což pro Stoneovou znamenalo výzvu, jak zapůsobit v omezeném příběhovém prostoru. Díky této zkušenosti si vybrousila dovednosti, jak co nejlépe využít omezený čas na plátně, což se později v její kariéře stalo velmi důležitým.

Komerční a kritický úspěch zmíněného Superbad posloužil Stone jako odrazový můstek a připravil jí půdu pro rozmanité role, které měla v následujících letech ztvárnit. Její ztvárnění Jules nejenže upoutalo pozornost filmového průmyslu, ale také vzbudilo ohlas u diváků a dokázalo, že má talent vyniknout, i když je obklopena silným hereckým ansámblem.

Ačkoli byl film Superbad komedií, naznačil potenciální všestrannost Stone, která se stala charakteristickým znakem její kariéry. Tento raný výkon byl ukázkou jejího talentu vybalancovat komediální načasování s emocionální hloubkou, což je spojení, kterého je často těžké dosáhnout. Film ukázal, že Stone se dokáže vyrovnat zavedeným hercům, a poskytl jí příležitost přejít ke složitějším rolím a nastartoval ji k tomu, aby se stala jedním z nejvšestrannějších hollywoodských talentů.

Tím, že Stone prošla touto počáteční kariérní cestou, projevila známky houževnatosti a všestrannosti, které ji budou později definovat jako herečku. Její raná léta zdaleka nebyla úspěchem ze dne na den, ale příběhem postupného pokroku, který se vyznačoval vytrvalou snahou o diverzifikaci a obohacení jejího uměleckého záběru.

Komedie a akce: Jedinečná kombinace

zdroj: Falcon

Pozoruhodnou kapitolou v kariéře Emmy Stone je její účast v poměrně specifické sérii Zombieland, kterou tvoří Zombieland (2009) a jeho pokračování Zombieland: Rána jistoty (2019). Tyto filmy představovaly zajímavé spojení komedie a akce, žánrů, které se tradičně neprotínají tak soudržně jako zde. Ačkoli se filmy točí kolem skupiny přeživších, kteří se pohybují v postapokalyptickém světě plném zombie, tón je udržován v lehkém a komediálním duchu, což je rovnováha, která představuje jedinečnou výzvu pro každého herce.

Stone v roli Wichity zdatně ztělesnila postavu, která je stejně vynalézavá jako sarkastická. Tato role se lišila od archetypálních akčních hrdinek, které jsou často zobrazovány jako stoické a bez emocí. Místo toho Wichita předvedla směs tvrdosti a zranitelnosti, doprovázenou suchým vtipem, díky němuž se stala důvěryhodnou a zábavnou. Role Stone ve filmech vyžadovala také fyzickou obratnost a komické načasování, což dokázala s lehkostí.

V obou filmech Zombieland se Emma Stone dělila o plátno s ostřílenými herci, jako jsou Woody Harrelson a Jesse Eisenberg. Herecký ansámbl těchto filmů by mohl snadno zastínit méně schopné herce, přesto výkony Stone vynikly. Nejenže se držela sama sebe, ale také přispěla k dynamické souhře mezi postavami, čímž pozvedla celkové vyprávění. Její schopnost pronášet s nadhledem stylové hlášky a zároveň se zapojovat do akčních scén ukázala její všestrannost a schopnost přepínat mezi různými emočními rejstříky během jediné scény.

Stojí za zmínku, že desetiletý odstup mezi oběma filmy umožnil také zajímavý pohled na její růst. Zatímco základní charakteristika Wichity zůstala konzistentní, Stone ve filmu Zombieland: Rána jistoty zvolila ostřílenější přístup k roli. Roky mezi těmito filmy byly vyplněny množstvím projektů napříč různými žánry, což byly zkušenosti, které zjevně obohatily její přístup k této postavě. Pokračování jí nabídlo příležitost vrátit se k Wichitě s novou vrstvou komplexnosti, což ještě více upevnilo její vlohy pro mnohostranné výkony.

Série Zombieland je tak příkladem schopnosti Stone propojit komedii a akci - jedinečnou kombinaci, která vyžaduje důkladné porozumění oběma žánrům. Její výkony v těchto filmech nejen zdůraznily její rozsah, ale také významně přispěly k její pověsti všestranné herečky, která se dokáže s přehledem zhostit rozmanitých rolí.

Romantické komedie a dramata: Image holky od vedle

zdroj: Warner Bros.

Emma Stone má vrozenou schopnost propůjčit svým postavám charakter „holky od vedle“ - přístupné, sympatické a prodchnuté určitou vážností. Tento aspekt jejího herectví se projevil zejména v romantických komediích a dramatech, jako jsou Panna nebo orel a Bláznivá, zatracená láska, kde si vypěstovala image holky od vedle, která má ohlas u širokého publika.

V Panna nebo orel z roku 2010 se Stone ujala role Olive Penderghast, středoškolačky, která se zaplete do složité sítě pomluv a podvodů. Samotný film byl moderním zpracováním románu Nathaniela Hawthorna Šarlatové písmeno, ale bylo to právě ztvárnění Stone, které této současné adaptaci vdechlo život a působivost. Její výkon v sobě spojoval prvky vtipu, zranitelnosti a emocionální hloubky, díky čemuž byla Olive na hony vzdálená karikovaným teenagerům, kteří jsou často zobrazováni ve středoškolských dramatech. Panna nebo orel navíc Stone nabídl platformu pro vedení filmu a její chvályhodné provedení potvrdilo, že je schopna nést film na svých bedrech. Tato role jí vynesla nominaci na Zlatý glóbus, což ještě více potvrdilo její zdatnost v tomto žánru.

Stone ztvárnila postavu Hannah ve filmu Bláznivá, zatracená láska, který nabídl jiný rozměr jejího romantického angažmá na plátně. V tomto ansámblovém filmu si zahrála mimo jiné s Ryanem Goslingem, Julianne Moore a Stevem Carellem. Vyprávění od ní vyžadovalo, aby projevila celou škálu emocí - od romantické touhy až po hmatatelné zlomené srdce - a to vše při zachování komediálního podtónu. Stone předvedla na plátně silnou chemii s Goslingem a její schopnost vyniknout v hereckém ansámblu byla evidentní. Hannah je postava, která se ocitla na křižovatce osobního a profesního života, a Stone ji ztvárnila uvěřitelně a roztomile.

Přestože jsou tyto filmy řazeny do romantického žánru, obsahují prvky komedie a dramatu. Na výkonech Stone vyniká její schopnost pohybovat se v těchto žánrech poměrně lehce, aniž by to bylo na úkor autenticity jejích postav. Nejenže splňuje požadavky romantických rolí - ztělesňuje lásku, náklonnost a citové nuance - ale dokáže do nich vnést i svůj jedinečný šarm a vtip. Ať už hraje středoškolačku, která se potýká se složitostmi dospívání, nebo mladou ženu, která hledá své místo ve světě, Stone se daří vytvářet postavy, které jsou mnohorozměrné a ve své podstatě lidské.

Vstup do dramatických rolí: Nová kapitola

zdroj: Cinemart

Zatímco Emma Stone si v počátcích své kariéry získala uznání díky svým rolím v komediích a romantických filmech, její přechod na dramatickou půdu znamenal výrazný posun v její kariéře. Tento přechod ukázal nejen její všestrannost, ale také hloubku jejího herectví. Klíčovým momentem této fáze byla její role ve filmu Birdman režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu z roku 2014. V tomto filmu si Stone zahrála Sam Thomsonovou, problémovou dceru vysloužilého herce, který se snaží oživit svou kariéru. Tato postava je odklonem od komediálních a romantických rolí, které Stone dříve ztvárňovala. Zde musela oživit postavu, která se potýká se závislostí na návykových látkách a narušeným vztahem se svým otcem, kterého hrál Michael Keaton.

Výkon Stone ve filmu Birdman byl kritikou kladně hodnocen a vynesl jí nominaci na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Její ztvárnění Sam bylo podbarveno hořkostí a zranitelností, ale zároveň prodchnuto cynismem, který obnažil rozčarování její postavy. Role vyžadovala složitou souhru emocí, od úzkosti a lítosti až po prchavé okamžiky opravdového spojení. Stoneová se této příležitosti zhostila na výbornou a podala vybroušený výkon, který dodal spletitému příběhu filmu hloubku.

Dalším významným milníkem v dramatické kariéře Stone bylo ztvárnění Mii Dolan ve filmu La La Land, role, která jí vynesla Oscara za nejlepší ženský herecký výkon. Ačkoli je film často řazen do kategorie romantických muzikálů, postava Mii vyžadovala mnohem víc než jen zpěv a tanec; od Stone vyžadovala, aby prozkoumala ambice, selhání a kompromisy, které s sebou nese cesta za svými sny. S jemností se pohybovala v emocionálním spektru a stejně přesvědčivě vystihla vrcholy i pády cesty své postavy. Scény, v nichž se Mia uchází o různé role, umožnily Stone ukázat, že dokáže ztělesnit více osobností v rámci jednoho příběhu. Její výkon byl v rovnováze mezi optimismem a zranitelností a vystihoval podstatu začínající umělkyně, která proplouvá úskalími Hollywoodu.

Nebylo by od věci zmínit roli Stone ve filmu Favoritka, historickém dramatu odehrávajícím se v Anglii 18. století. V roli Abigail, bývalé šlechtičny, která se snaží dostat na britský dvůr, Stone předvedla svůj talent pro komplexní vývoj postavy. Musela zde ztělesnit postavu, jejíž vnější vyrovnanost a půvab maskují bezohledné ambice, a vytvořit tak souhru jemnosti a intenzity, která byla rozhodující pro napětí příběhu filmu.

Tyto dramatické role dokázaly, že Stone není omezena žánrem ani typizací svých předchozích rolí. Naopak, disponuje uměleckým rozsahem, který jí umožňuje ponořit se do složitých postav a vtisknout jim emocionální autenticitu. Obratně tak rozšířila svůj repertoár a dokázala, že je schopná se prosadit v jednom z nejnáročnějších filmových žánrů.

Úspěšným vstupem do dramatických rolí otevřela Emma Stone novou kapitolu své kariéry, která odráží její herecký růst a ochotu přijímat výzvy, jež se vymykají očekávání. Ocenění a uznání kritiky, které následovaly, nejsou jen známkou jejího úspěchu, ale také potvrzením její schopnosti překračovat hranice žánrů a podávat výkony, které rezonují na více úrovních.

Řešení skutečných postav: Ukázka vyspělosti

zdroj: Falcon

Emma Stone jako herečka často prokazuje chameleonskou schopnost přizpůsobit se různým rolím napříč žánry. Ztvárnění skutečných postav však představuje jedinečnou výzvu, včetně zodpovědnosti za jejich přesné ztvárnění. Stone vstoupila na toto složité území v pozoruhodných rolích, jako je Billie Jean King ve filmu Souboj pohlaví.

Ve filmu Souboj pohlaví ztvárnila Emma Stone tenisovou legendu Billie Jean Kingovou a zachytila nejen její fyzickou zdatnost na tenisovém kurtu, ale také její emocionální cestu během klíčového období jejího života. Film, odehrávající se na pozadí počátku 70. let, se zaměřuje na historický tenisový zápas mezi Kingovou a Bobbym Riggsem a zároveň se dotýká otázek rovnosti pohlaví a sexuální orientace. Stoneová musela při ztvárnění postavy King plně proniknout do jejího nitra, a tak učinit zadost jejímu veřejnému vystupování i soukromým bojům. Od fyzické přípravy na zvládnutí tenisových sekvencí až po emocionální nuance, které podbarvovaly její vztahy mimo kurt, projevila Stoneová snahu o autenticitu. Role vyžadovala hluboké pochopení významu Kingové jako sportovní ikony i obhájkyně sociální spravedlnosti a výkon Stone byl chvályhodný, protože věnovala pozornost těmto mnohostranným rozměrům.

Role Cruelly de Vil ve filmu Cruella naopak představovala jinou výzvu. Cruella de Vil sice není životopisnou postavou v tradičním smyslu, ale je ikonickou postavou hluboce zakořeněnou v populární kultuře, především díky animovanému filmu 101 dalmatinů. Převzetí takové ikonické role s sebou neslo řadu očekávání a Stone je splnila tím, že podala výkon, který byl originální a zároveň respektoval předchozí verze. Film zkoumá Cruellinu minulost a to, jak se vyvinula v nechvalně proslulou padoušku. Stone musela projít vývojem postavy od bojující návrhářky Estelly až po morálně nejednoznačnou Cruellu a nabídla nuancované ztvárnění, které jinak přehnané postavě dodalo hloubku a komplexnost.

V obou těchto případech Stone prokázala pozoruhodnou úroveň zralosti a odhodlání. Ztvárnění skutečných nebo ikonických postav přináší určitou vážnost a očekávání a splnění těchto očekávání vyžaduje víc než pouhou imitaci. Vyžaduje to hluboké pochopení kontextu, nuancí a vlivu postavy, což Stone zvládá s přehledem.

Přijetím těchto rolí Emma Stone rozšířila své herecké spektrum o ztvárnění rolí, které mají závažný historický nebo kulturní význam. Její výkony v těchto rolích nabízejí další rozměr již tak rozmanité kariéry a zároveň ukazují její hereckou vyzrálost a hloubku.

The Amazing Spider-Man: Balancování mezi akcí a romantikou

zdroj: Archiv

V roce 2012 vstoupila Emma Stone do světa superhrdinských filmů ztvárněním Gwen Stacy ve filmu The Amazing Spider-Man. Přijetí takové role bylo nejen odklonem od jejích předchozích děl, ale také krokem do franšízy, která si nese svůj vlastní odkaz. Příběh o Spider-Manovi, všeobecně známý a velmi oblíbený, se dočkal několika filmových inkarnací. V tomto kontextu stála Stone před dvojí výzvou, a to nejen vytvořit postavu podle sebe, ale také přispět k ději, který byl již několikrát převyprávěn.

Gwen Stacy je pro Petera Parkera mnohem víc než pouhý romantický zájem; je to inteligentní, nezávislá postava s aspiracemi a složitými problémy. Jedním z triumfů Stone v této roli byla její schopnost představit Gwen jako vícerozměrnou postavu. Ztvárnila ji jako špičkovou studentku a ambiciózní vědkyni, oddanou vlastní kariéře a ideálům. Její Gwen Stacy nebyla dámou v nesnázích, ale aktivní účastnicí rozvíjejících se událostí, která často přispívala svými vědeckými znalostmi k řešení krizových situací.

Dalším významným aspektem výkonu Stone byla její chemie s Andrewem Garfieldem, který ztvárnil Petera Parkera. Jejich vztah na plátně dodal sérii emocionální hloubku a umožnil Stone předvést své schopnosti v romantickém dramatu v prostředí plném akce. Emocionální sázky byly často stejně vysoké jako fyzické nebezpečí, což filmu dodávalo vrstvy napětí a napínavosti.

Co však roli Stone skutečně odlišuje, je její účast v akčních sekvencích. Na rozdíl od některých předchozích iterací ženských postav ve filmech o superhrdinech byla Gwen Stacy vpletena do děje, nikoliv odsunuta na vedlejší kolej. Stone nebyla pouze přítomna vrcholným okamžikům, ale zapojila se do nich a projevila fyzickou i emocionální odvahu. Druhý díl The Amazing Spider-Man 2 zapojil Gwen do scénářů, v nichž šlo o hodně a které vyžadovaly, aby Stone vyvažovala zranitelnost a odolnost. Aniž bychom prozrazovali spoilery, její charakterový oblouk je klíčový pro emocionální váhu filmu, díky čemuž je její role nezapomenutelná a působivá.

I když se účast Emmy Stone v sérii The Amazing Spider-Man omezila na dva filmy, její ztvárnění Gwen Stacy zanechalo trvalý dojem. Dokázala se vymanit z omezení, která jsou často kladena na ženské postavy v akčně zaměřených filmech, a nabídla ztvárnění, které bylo komplexní a nedílnou součástí příběhu.

Závěr

zdroj: Searchlight Pictures

Cesta Emmy Stone v Hollywoodu je od jejích začátků jako nadějného talentu až po zasloužená ocenění a rozmanitou filmografii. Prokázala pozoruhodný rozsah, bez námahy přešla od komedie k dramatu, od akčních k životopisným rolím a důsledně vnáší do svých výkonů hloubku a autenticitu. Ačkoli její kariéra zahrnuje celou řadu žánrů, vyniká nejen všestrannost, ale také kvalita její práce.

To, čím je Emma Stone v Hollywoodu obzvláště významná, však přesahuje její herecké schopnosti a výběr rolí. Nenápadně, ale jistě se vzpírá normám tohoto odvětví a často přijímá role, které poskytují nový pohled na věc nebo se vzpírají tradičnímu zařazení.

Volby Emmy Stone navíc často rezonují s širšími společenskými a kulturními dialogy. Film Souboj pohlaví jí umožnil zapojit se do témat, jako je rovnost pohlaví a sexuální orientace, čímž využila svou platformu k tomu, aby přispěla k rozhovorům, které sahají daleko za hranice filmového průmyslu.

Vzhledem k tomu, že se filmový průmysl neustále vyvíjí, je Emma Stone díky své všestrannosti a hloubce, kterou do svých rolí vnáší, vzorem pro začínající herce a osobností, kterou by měli sledovat i diváci. Její kariéra je nejen důkazem jejího nesmírného talentu, ale také příkladem toho, jak lze přispět k neustále se měnícímu hollywoodskému příběhu. Bude vzrušující sledovat, kam se její již tak slavná kariéra v budoucnu posune.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.