Připravte se na Insidious 2: připomeňte si, co vše natočil jeho režisér James Wan

18. 11. 2013 - 20:15 | Téma | Ladislav Loukota

Připravte se na Insidious 2: připomeňte si, co vše natočil jeho režisér James Wan zdroj: tisková zpráva

Sotva pětatřicetiletý, původem malajsko-australský režisér James Wan stihl za svou desetiletou kariéru renovovat hororový žánr tituly jako jsou Saw nebo V zajetí démonů. Do českých kin nyní přichází pokračování jeho méně známého hororu Insidious. Vlivem bizarního rozhodnutí se jeho první díl našim kinům vyhnul – o to větší je však důvod si Wanovu tvorbu doplnit, a třebas si předtím i v našem rychlopřehledu připomenout další Wanovu tvorbu.

Saw: Hra o přežití (2004)

Pomineme-li prakticky neznámý snímek Stygian, hned svým prvním celovečerním debutem stihl Wan vytvořit úspěšnou hororovou značku o trýzniteli Jigsawovi, který mučí různé skupinky lidí (další díly netočil). Inteligentní horor přitom měl předehru v solidním krátkometrážním snímku stejného jména z roku 2003, který Wan natočil jako „pilotní“ prezentaci pro filmová studia.

V Saw se přitom mixuje staré i nové fungování hororu – nejde o duchařinu jako V zajetí démonů, ale ani o tehdy populární japonský žánr „posedlé technologie“. Podobný kočkopsí přístup Wan úspěšně aplikoval i na další filmy.

SAW zdroj: tisková zpráva

Rozsudek smrti (2007)

O tři roky později se Wan zkusil sáhnout po něčem trochu jiném. Jeho revenge story Kevina Bacona, který bere zákon do vlastních rukou, opět není námětem, který bychom ještě neviděli.

Snímek si však navzdory výjimečnosti ve Wanově tvorbě zasloužil pozitivní hodnocení a nálepku „tak trochu jiného“ příběhu o pomstě, vymykající se všemožným filmům se Stevenem Seagalem.

Death Sentence-01 zdroj: tisková zpráva

Insidious (2010)

S Indisious se Wan vrátil do sféry nabušených děsobijáků, dle své předešlé metodologie je ovšem opět okořenil trochou žánrové dekonstrukce. Indisious je tak umně natočenou jednohubkou, která v počátku sice působí jako stokrát viděná látka, v polovině snímku se však překotí do čehosi bližšího seriózně pojatým Krotitelům duchů – a profituje z toho, že Wan má hororový žánr naprosto v malíčku.

Směšně levný snímek byl obrovským hitem, navíc svým závěrečným zvratem předznamenal nynější pokračování. Našim kinům se však přesto vyhnul – nic vám však nebrání si před premiérou dvojky jedničku nakoukat jinými způsoby.

insidious_002 zdroj: tisková zpráva

V zajetí démonů (2013)

Letos zasáhl Wan hned dvakrát, poprvé snímkem V zajetí démonů, jenž připomínal kondenzát toho nejlepšího na duchařských hororech za poslední padesát let.

Film zápletkou inspirovanou skutečnými událostmi umně připomínal starý dobrý Horor v Amityville z roku 1979, zároveň ale přidal něco nového a Wan tak znovu potvrdil, že díky jeho režisérské vizi může postrašit i tím, co dobře známe.

V zajetí démonů zdroj: tisková zpráva

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.