Přežijí jen milenci – recenze upírské ambience Jima Jarmusche

25. 3. 2014 - 8:15 | Recenze | Ladislav Loukota

Přežijí jen milenci – recenze upírské ambience Jima Jarmusche zdroj: tisková zpráva

Jim Jarmusch. Je třeba říkat více? OK, možná snad dodejme ještě: Jim Jarmusch a upíři. Tím bychom mohli celou recenzi vlastně i ukončit, poněvadž zavilým cinefilům by k erupcím blaha bohatě postačilo už vyslovení jména režiséra dramatu Přežijí jen milenci. Skutečnost, že se zde řeší upíři a historie lidstva, je už vcelku podružnou skutečností, Jarmusch by totiž své věrné upoutal i filmem z prostředí popelářů. Naopak zbylí, většinoví diváci mají vcelku dobrý důvod, proč se Jarmuschovým „Milencům“ opět vyhnout. Pojďme ale pěkně popořadě. 

Již úvodní minuty filmu i naprostému neználkovi prozradí, že Přežijí jen milenci se ponesou výhradně na emoční vlně ambience a působivých, leč také pomalejších záběrů. Polohaný Adam (Tom Hiddleston, Loki v Avengers) si v nich brnká na kytaru, zatímco Eva (Tilda Swinton) oděná do epesní róby se na jiném místě rozvaluje po gauči, to celé za doprovodu táhlé melodie a perfektní kamery i střihu spojujícího obě loakce. Nic více se však desítky dalších sekund neděje.

only-lovers-left-alive05 zdroj: tisková zpráva

Upírské trio (doplněné o Johna Hurta zevlícího v dalším záběru) se sice po několika minutách hnití sjede porcí krve, násilně však upadne do ještě letargičtějšího rauše. Příštích 120 minut se nese ve velmi podobném duchu. Adam znaven životem přemýšlí o sebevraždě, do něj zamilovaná Eva se rozhodne ho po letech zase navštívit a pak filmový materiál nějak skončí.

Utrápená historie

Vampýři v Přežijí jen milenci do logického konce dotahují myšlenku krvesajů dožívajících se stovky let. Zapomeňte na dekadenci, zlouny nebo nadlidské hraní baseballu – tihle upíři povětšinou platí za největší génie na planetě, po stovkách prožitých let totiž vědí všechno o všem.

only-lovers-left-alive03 zdroj: tisková zpráva

V průběhu historie dokonce sloužili jako múzy prakticky všem historickým vědcům a umělcům. Shakespeare, Tesla, da Vinci, konspirační teoretici si zde smlsnou nad celou paletou fantaskních možností, komu všemu poradili někdejší démoni lačnící po krvi.

Jenže lidstvo se upírům příliš nevyvedlo – umělci minulosti jsou zapomenuti nebo oceněni až po smri, vědecké vynálezy slouží jenom válce, mamonu a/nebo znečišťování planety. Dokonce ani krev už není jako dříve. Adam s Evou sice bez problému vyžijí na krevních balíčcích a zabíjení je tam – zdá se – otázkou minulosti, spoustě lidí však v žilách koluje toxický hnůj, z něhož vampýrům hrozí smrt.

only-lovers-left-alive01 zdroj: tisková zpráva

Přežijí jen intouši

Bylo by lží, kdybych netvrdil, že celá stopáž je ve své délce plná atmosférických kamerových exhibic, kdo by však čekal nějakou honbu za žánrovou story – například loupeží zdravé krve nebo obranu Teslova perpetum mobile (které tu je!), ten bude zklamán.

Přežijí jen milenci pro své cílové publikum, Jarmuschovy diváky a všeobecné intelektuály, působivě lamentuje nad stavem současného světa a vykořeněností emočněji založených jedinců, přenášenou na stovky let trvající vztaha Adama a Evy.
Pro necílové publikum však půjde ze stejných důvodů o nudu k podělání...

only-lovers-left-alive04 zdroj: tisková zpráva

Je nasnadě, že jakékoliv hanění filmu recenzentem je svého druhu jistou palbou do vlastních řad – autor tohoto textu by asi nebyl recenzentem, kdyby si více nepochvaloval snímky, které se nějakým způsobem odlišují od většinového stylu.
Na druhou stranu, zrovna tak nemá smysl zapírat, že „Milenci“ budou pro onoho většinového diváka poněkud krušnou, uspávací záležitostí. Ať už si upíry asociujete s akční rotykou Blade, sexistickými pohyby Underworldu nebo naivní romancí Stmívání, v Přežijí jen milenci najdete pouze chlup z vašich oblíbených děl.

Ti, kdo přistoupí na tuto podmínku, se mohou těšit na dvě meditativní hodiny parádního zážitku. Avšak ti, kteří by raději non-stop akci, se budou muset porozhlédnout jinde – jako třeba u akčního Non-Stop.

Hodnocení: 80%

Diváci Jima Jarmusche mohou oslavovat nad příchodem nového filmu svého oblíbeného režiséra. Majoritě diváků však snímek přinese především šanci na rychlé usnutí. Více v naší recenzi snímku Přežijí jen milenci, který tento čtvrtek míří do českých kin. 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.