Přelet nad kukaččím hnízdem

23. 2. 2009 - 15:39 | Téma | red

Přelet nad kukaččím hnízdem zdroj: tisková zpráva

Z českých filmařů, kteří odešli do emigrace, se plně uchytil jediný – Miloš Forman. Kolem jeho zahraničních filmů však ve znormalizovaném Československu dlouho panovaly rozpaky, i když byl svolný, aby s ním komunistický novinář Jan Kliment uveřejnil několik rozhovorů (což zase vadilo některým emigrantským kruhům). Teprve po pádu předlistopadového režimu se dostaly na plátna kin i na obrazovku.

Letní filmová škola v Uherském Hradišti uvádí jeden z jeho nejslavnějších titulů Přelet nad kukaččím hnízdem (1975). Teprve díky němu se Forman prosadil jako přední hollywoodský režisér. Film získal jak nejcennější oscarová ocenění (za nejlepší film, režii, scénář i hlavní herecké výkony), tak mimořádný komerční ohlas. Vzniklo dílo dnes již vzácné konstelace – vedle uměleckých kvalit zaujalo i divácky přitažlivým zpracováním. Pokud se zamyslíme, co mohlo na tomto filmu kdysi u nás vadit, je to nepochybně zjištění, že psychiatrické ústavy slouží také jako nucená internace pro nepohodlné lidi, že se zde mění v symbol útlaku a totality.

Jako předloha posloužil román Kena Keseye (v češtině vyšel jako Vyhoďme ho z kola ven), jehož metaforicky zacílený příběh z psychiatrické léčebny Forman plně přejímá, třebaže potlačil původní subjektivizované vyprávění v „ich-formě“. Vlastně tu doznívají protesty šedesátých let, odmítající navenek spořádaného pokrytectví – k tomuto tématu se Forman bude vracet i po později, najmě ve Vlasech (1979). Povšimneme si, že Forman původní autorskou tvorbu, jíž proslul ve vlasti i ve svém prvním americkém filmu Taking Off (1970), nahradil prakticky bez výjimky adaptacemi více či méně proslulých literárních, případně divadelních předloh.

Hrdina příběhu, „ulejvák a simulantů Randle Patrick McMurphy – mistrovsky jej ztvárnil Jack Nicholson – dokáže narušit téměř vězeňský režim, dokáže dosud uzurpovaným chovancům přinést vědomí vlastní důstojnosti i opojný záchvěv svobody. Snaží se své okolí burcovat z letargie, snaží se je dovést k tomu, aby mysleli a rozhodovali sami za sebe, působí jako rozkladný element a jako takový se nutně ocitá v konfliktu s úřední moci, zde zastoupenou odměřenou a tvrdou vrchní sestrou. Přitom všem McMurphy oplývá neopakovatelným úsměvem i dětsky rozvernou bezstarostností.

Louise Fletcherové se však tato role stala osudnou: dostávala pak nabídky jen na postavy obdobně laděné, navíc často vedlejší. Mezi důležité postavy rovněž patří mlčenlivý obrovitý indián (McMurphy jej familiérně oslovuje „náčelníku“). T zprvu jen zdánlivě netečně přihlíží dění kolem sebe, aby posléze jako jediný osvědčil nedotčenost panujícími poměry – a spěje ke zřetelnému gestu zoufalství, když si uvědomí, že McMurphymu jinak již pomoci nemůže. Will Sampson mu vtiskl důstojnost i jemně humorné podloží, jak vyplyne třeba při sportovním utkání. V Přeletu však na sebe upozornili i mnozí později slavní herci, které Forman s neomylnou jistotou obsadil do drobných úložek – Brad Dourif, Christopher Lloyd, Danny DeVito.

Forman dokázal rozehrát významově mnohavrstevné vyprávění, které se přitom vyhýbá častým neduhům takových příběhů – je naopak až hravě uvolněné, nebojí se zužitkovat komediální situace, jak je tomu třeba ve scéně námořní projížďky. Obrovitý podíl na konečném zdaru má samozřejmě Nicholson – jeho úsměvy i švejkování jen skrývají cílený útok na vše, co si člověka podmaňuje a zotročuje. Neboť každý člověk je svobodný natolik, nakolik svobodným se sám cítí – takové je poselství tohoto mimořádného filmu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.