Pět krátkých sci-fi filmů, které vám vyrazí dech

23. 10. 2013 - 11:41 | Téma | Ladislav Loukota

Pět krátkých sci-fi filmů, které vám vyrazí dech zdroj: tisková zpráva

Skoro každý slavný filmař, který do kin servíruje své dvouhodinové trháky, kdysi začínal na malém prostoru. U mnohých skončily jejich studentské projekty v trezorech a už se na ně nevzpomnělo. Jiní, jako třeba Neill Blomkamp, nejprve vytvořili krátkou verzi celovečerního nápadu a až poté na větší projekt dostali peníze. Právě z těchto důvodů je čím dál tím víc zajímavý fenomén moderních krátkých filmů. Jednak existuje slušná šance, že jejich režiséři budou během pár let tvořit opulentní kinofilmy, a jednak si u nich můžete během deseti minut zažít svěží příběh zdarma (a legálně) z pohodlí svého křesla. Chcete-li se o tom přesvědčit sami, zde je patero výběrových famózních kraťasů.

The Final Moments of Karl Brant

Délka: 16 minut

První pánem na holení je mrazivá detektivka s příchutí kyberpunku. Jako každý pořádný příběh na začíná násilnou smrtí – oproti zápletkám Sherlocka Holmese nebo Hercula Poirota však mají detektivové budoucnosti tu výhodu, že zesnulý stihl své vědomí nahrát do futuristického počítače, a mohou jej tak i vyzpovídat.

Jenže ne každému z nich rozhovor s umrlcem vyhovuje a věrni strachu z budoucnosti mu možná nebudou ani věřit...

Expo

Délka: 13 minut

V druhém kraťasu jde o zápletku malinko podobnou celovečeráku Moon - prim zde hraje žena, která pracuje jako obsluha lunárního dolu. činí tak ze snahy zaplatit drahou léčbu své dcery, která zůstala na Zemi. Hned v první minutě se však ukáže, že dcera léčbu nepřežila. Zjištění astro-farnici náležitě zdeptá, naštěstí jí však přilétává vystřídat její následovkyně.

Na Expo je malinko znát častý nešvar krátkých filmů, totiž nutnost vyjádřit se na malém prostoru, a pokud možno s malými prostředky. Emotivní herecké výkony ale za občasné zakuckání zápletky stojí.

Valibation

Délka: 21 minut

Je libo kapku hororu? Valibation platí za satiru z nedaleké budoucnosti – jeho hlavní hrdina si užívá funkcí chytrého telefonu snad až příliš… Je vlastně očividné, že je na něm závislý. Noc co noc se mu daří přes síť sbalit jinou ženu, ani sex ho však neuspokojuje tak, jako neustálá přítomnost smartphonu. Jenomže pak se jednoho dne probudí a zjistí, že telefon mu vrostl do ruky…

Ačkoliv má Valibation trochu nafouklejší stopáž – a některé NSFW scény – ujeté a zároveň hororové zpracování v sobě třímá gigantický náboj. Upřímně by vůbec nevadilo, kdyby koncept narcise a jeho dlaňofónu někdo zpracoval na dalším prostoru, třebas i jako televizní sitcom!

 

From the Future with Love

Délka: 12 minut
Podobně jako Payload obsahuje i filmeček From the Future with Love jistou dávku sociální kritiky, tu však doprovází supercool vykreslení newyorských policistů konce 21. století. Všichni do jednoho mají vybavení jako z filmu RoboCop, k dispozici mají i všemožné bezpilotní drony, přesto však i v této budoucnosti mezi strážci zákona bují laxnost a korupce. A nepomůže ani skutečnost, že film vykresluje strážníky privatizované policie NYPC – ono C znamená Corporation.

Co se plynutí a střihu týče, From the Future with Love má jako jediný film našeho přehledu výrazné potíže. Namísto kraťase totiž vypadá spíše trojice trailerů nalepených za sebe. Vtipné okamžiky a silná atmosféra mu však přesto zajistily místo v seznamu!

Sight

Délka: 8 minut

Nejlepší kraťas jsme však zanechali v kapse až na konec. Sci-fi Sight sice neplatí za absolutní novinku, vzhledem k mrzkému propagování krátkých filmů je však dílkem, které rozhodně stojí za to si doplnit.

Podobně jako Valibation i pojednává Sight o dopadech užívání ne příliš vzdálené informační technologie. Namísto chytrých telefonů se v něm však požívají chytré kontaktní čočky. Díky nim se krájení mrkve promněnuje v počítačovou hru, a sezení u prvního rande zase ve zběsilé "googlování" ve snaze znát "tu správnou" odpověď. Sight však v poslední minutě přijde se šokantním zvratem, za nějž by se nestyděl ani Alfred Hitchcock!

http://www.shortoftheweek.com/wp-content/uploads/2013/05/Expo.jpg

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.