Pět klasických válečných filmů, které se báječně hodí k trháku Železná srdce

11. 11. 2014 - 20:00 | Téma | Ladislav Loukota

Pět klasických válečných filmů, které se báječně hodí k trháku Železná srdce zdroj: tisková zpráva

Moderní válečné filmy historického charakteru se obvykle zaměřují na těžký úděl pěšáka či nebeské bojiště stíhacích pilotů. Na tanky, jako ve filmu Davida Ayera (Patrola, Training Day), nedošlo už pěknou řádku let. Není to jediný důvod, proč Ayerův opus s Bradem Pittem a Shiou LaBeoufem z konce druhé světové války tak trochu upomíná na zlatý věk válečných filmů z 60. a 70. let. Zatímco moderní fláky jako Zachraňte vojína Ryana či Bratrstvo neohrožených (byť seriál, má filmové kvality) zná každý, s jejich předchůdci to už tak slavné není. Byla by však škoda na ně zapomenout. 

Do naše výběru jsme mohli zařadit celou škálu filmů - od těch notoricky známých, až po filmy určené fajnšmerkům. Nakonec jsme do naší pětky vybrali mix těch klasických a méně známých. Taková Stará puška není zrovna typickým válečným filmem. Vřavu velké bitvy zde vystřídaly katakomby jednoho francouzského hradu a jeden pořádně naštvaný lékař. Přesto si dovolujeme tvrdit, že do našeho výběru snímek bezesporu patří.

5) Most přes řeku Kwai

Prakticky kultovní charakter si vysloužil netradiční, skoro až komorní Most přes řeku Kwai. Částečným důvodem byla právě jeho výjimečnost v dobovém kontextu. Tehdejší éra platila za období obrovských válečný opusů (viz níže). Na vinně bylo uplynutí pomyslného poválečného období, po němž už komerční válečný velkofilm (tedy pro jiné než propagandistické účely) nepůsobil nepatřičně.

zdroj: Archiv

 Most přes řeku Kwai však v této baráži gigantičnosti zaujal menší story o lopocení britských válečných zajatců pracujících kdesi v asijské džungli na mostě pro japonskou armádu. Doposud zřejmě nejlepší film ze zajateckého tábora (aniž by jako Velký útěk řešil jenom útěk z tohoto) zaujal především nejednoznačnými postavami.

 4) Stalingrad

Trvalo dlouho, než začaly vznikat náročnější filmy i z pohledu "těch druhých", totiž německého vojska. Po průlomové Ponorce z roku 1981 se však stavidla protrhla, byť filmům o boji Třetí říše zároveň ani nechyběly tragické podtóny a alespoň jedna postava zlého nacistického politruka.

 

zdroj: Archiv

Ve Stalingrad u z roku 1993 (je zařazen, protože triky a režií funguje podobně staromilecky jako zbytek děl v seznamu) působí tyto prvky ještě vypečeněji - co začíná jako válečný film plný obrovských bitev, se kdesi po polovině mění na survival horor o snaze zdolat ruskou zimu i bezohlednost velitelů. Není tolik válečných filmů, které ukazují největší akci v úvodu, a poté se v zájmu příběhu utlumí, ve Stalingradu však toto vyprávění vyzní vskutku dokonale.

3) Tucet špinavců

Ačkoliv Tucet špinavců zapadá spíše do ranku dobrodružných filmů než čistokrevně válečných (popisovaná operace je, řekněme, velmi nestandardní…), zdejší množina barvitých charakterů a nekompromisní jízda mise ze snímku oprávněně učinila dílo hodné zapamatování.

zdroj: Archiv

 Zatímco jiné válečné filmy svými charaktery z obou stran barikády polemizují o oprávněnosti bojů, Tucet špinavců se nebojí střílet i do“civilistů” jednoho velkého nacistického sjezdu. To celé samozřejmě za předpokladu, že se titulní vězni-vojáci nepokoušejí vraždit mezi sebou. Jenom máloco vedle kultovní Hlavy 22 tak krásně vykresluje nelítostnou, chaotickou a černohumornou tvář války.

2) Stará puška

Francouzské filmy z druhé světové jsou spíše asociovány s komediální trilogií o sedmé rotě. O to překvapivěji působí poněkud zapadlé akční drama Stará puška, tak trochu připomínající Přání smrti nebo novější Hanebné pancharty. Philippe Noiret si zde střihl roli muže, kterému nacisté vybijí celou rodinu, a on se, vzdor svému humanitnímu zjevu a práci doktora, vydá na brutální cestu pomsty vůči všem německým vojáků v dohledu.

zdroj: Archiv

 Stará  puška ztělesňuje dusnou atmosféru každé okupace, právě pro nezvyklou volbu hlavního hrdiny, ale zároveň vyráží dech i krutostí vůči okupantům. Film, který svou "civilností" strčí do kapsy polovinu akčních filmů následující dekády.

1) Příliš vzdálený most

Velký opusů popisujících neméně olbřímí operace vznikla celá řada. Připomeňme ruský Stalingrad (1989), Most u Remagenu (1969), Bitvu o Británii (1969) či Nejdelší den (1962). Příliš vzdálený most (1977) ale opět sympaticky vybočuje - nepopisuje totiž vítěznou operaci jako většina předešlých jmen, nýbrž prohru operace Market Garden.

zdroj: Archiv

 

Hvězdné obsazení od Roberta Redforda po Seana Conneryho ruku v ruce s neomezeným rozpočtem a propracovaným scénářem činí z Příliš vzdáleného mostu dost možná vrchol válečných snímků z doby minulého tisíciletí.

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.