Od Disneyho k Duně, aneb jak se Zendaya proměnila z Disneyho hvězdičky v regulérní hvězdu

18. 10. 2023 - 16:33 | Téma | Adam Homola

Od Disneyho k Duně, aneb jak se Zendaya proměnila z Disneyho hvězdičky v regulérní hvězdu zdroj: Foto: Warner Bros

Od svých začátků disneyovské dětské hvězdičky až po proměnu v hollywoodskou mega hvězdu zaujala Zendaya diváky svou všestranností, talentem a nepopiratelnou přítomností na plátně.

Ať už se prohání New Yorkem jako MJ ve Spider-Manovi, nebo zachycuje drsnou realitu života teenagerů v seriálové Euforii, Zendaya je silou, se kterou se musí počítat.

Spider-Man (2017 – 2021)

zdroj: Marvel Studios

Zendaya v zatím poslední filmové trilogii Spider-Man ztvárnila Michelle Jones, známou také jako MJ. Inteligentní, ale společensky neohrabanou středoškolačku. Michelle sice není typickým milostným zájmem hlavního hrdiny, ale její role je důležitá pro zdůraznění jiného pohledu na život teenagerů. Zendaya vnesla do MJ pocit uzemněnosti a vztahovosti a ztělesnila ducha mladé ženy, která se více zajímá o sociální spravedlnost než o socializaci.

Ačkoli její role byla poměrně malá, MJ v podání Zendayi představovala alternativu ke stereotypním ženským postavám ve filmech o superhrdinech. Není zde pouze jako romantický zájem, ale jako individuální postava s vlastními zvláštnostmi a názory.

Ve filmu Spider-Man: Daleko od domova se Zendayina role MJ rozšířila a poskytla jí větší prostor pro předvedení jejích schopností. Byla zde více zapojena do děje a ústředního příběhu. Její chemie s Peterem Parkerem (v podání Toma Hollanda) je jedním z ústředních bodů filmu a představuje mladistvý, ale zároveň dospělý pohled na teenagerskou romanci.

Zendaya ztvárnila MJ tak, aby zahrnovala rovnováhu mezi typickou středoškolačkou s romantickými city a pronikavou osobností. Její scény, v nichž přijde na tajnou identitu Petera Parkera, jsou příkladem její inteligence a zvídavosti. Tím vnesla do postavy, která mohla být snadno odsunuta na vedlejší kolej jako pouhý milostný zájem, komplexnost a více vrstev.

Největší showman (2017)

zdroj: Cinemart

Ve filmu Největší showman hraje Zendaya Anne Wheelerovou, artistku na visuté hrazdě, která vystupuje po boku svého bratra v cirkuse P. T. Barnuma. Film je hudebním životopisným snímkem, který se zabývá Barnumovým životem a zaměřuje se na vznik cirkusu a řadu umělců, kteří ho činí výjimečným. Mezi těmito jedinečnými osobnostmi vyniká Anne Wheeler jako postava, která se vyrovnává s rasovými a třídními problémy a zároveň nachází lásku ve společnosti svázané předsudky.

Anne Wheeler je mladá žena, která vyzařuje zranitelnost i sílu, což jsou vlastnosti, které Zendaya bez problémů vystihla. Zejména při vystoupení na hrazdě vidíme, jak se Anne věnuje svému řemeslu a jak je nebojácná. Zendaya provedla mnoho vlastních kaskadérských kousků, čímž své roli dodala autentický nádech. Intenzita, s jakou se zapojuje do scén na hrazdě, zejména při vystoupení s písní Rewrite the Stars, jí dodává fyzickou dynamiku, která doplňuje její emocionální hloubku.

Zendaya v roli Anne také slouží jako romantický zájem pro postavu Zaca Efrona, Phillipa Carlylea. Jejich vztah je plný napětí, které pramení z dobových společenských norem. Ve scénách, kdy Anne bojuje se svými city k Phillipovi a obává se společenských důsledků rasově smíšeného vztahu, je cítit její váhání a vnitřní boj. V jedné památné scéně Anne váhavě drží Phillipa za ruku, ale pak ji rychle pustí, protože si uvědomí, jakou váhu takový jednoduchý čin nese. Zendaya zde s velkým citem ztvárňuje dichotomii lásky a společenského odsudku.

Anne Wheeler v podání Zendayi však není definována pouze svým milostným zájmem, ale představuje také odolnost a sebeprosazení. Jeden z dojemných momentů přichází, když se postaví Barnumovi a kritizuje jeho motivy pro sjednocení všech "podivínů", které on argumentuje snahou o jednotu, ale ona to vnímá jako zneužití pro vlastní prospěch. Anniny bystré postřehy v této scéně ji povyšují z pouhé umělkyně na někoho, kdo vidí skrz společenské konstrukty doby, a poskytují vrstevnatý vhled do její postavy.

Annin vztah s bratrem také poskytuje vhled do jejího rodinného života. Jejich společné boje a sny dodávají jejímu charakteru další vrstvu, díky níž Anne není jen vedlejší postavou Barnumova příběhu, ale přesvědčivou osobností sama o sobě.

Malcolm & Marie (2021)

zdroj: Netflix

Zendaya v roli Marie ve filmu Malcolm a Marie je mistrovskou třídou v emočním rozsahu a komplexnosti. Film se odehrává ve skromném prostředí - v jediném domě, pouze dvě postavy, černobíle natočený - a ústředním bodem jsou výkony hlavních herců a Zendaya se této příležitosti zhostí velkolepě. Marie není jen podporující přítelkyní, je to žena mnoha tváří s vlastními ambicemi, frustracemi a citovými zátěžemi. Zendayin vybroušený výkon tyto aspekty dokonale zvýrazňuje.

V jedné z nejnapínavějších sekvencí filmu Marie připravuje Malcolmovi misku těstovin se sýrem poté, co se vrátí domů z filmové premiéry. Na první pohled jde o jednoduchý úkon, ale Zendaya tento obyčejný okamžik naplní vrstvami nevyřčeného napětí a zášti. Její mimika, řeč těla a tón hlasu přispívají k elektrizující scéně, která vystihuje základní problémy dvojice, aniž by bylo třeba otevřené konfrontace - zatím.

Konfrontace však přijde. Zendayin projev během intenzivních hádek mezi Marií a Malcolmem je dokonalý. Plynule přechází od sardonického humoru přes niterný hněv až po zranitelné zlomené srdce, často v rámci jedné scény. Například když konfrontuje Malcolma za to, že jí ve svém projevu nepoděkoval, Mariiny výtky se netýkají jen oné noci, ale představují vzorec zanedbávání, které v jejich vztahu pociťuje. Zendaya svým výkonem dává divákům pocítit tíhu let citové práce a nepřiznaného přínosu.

Zendaya také září ve ztvárnění Mariiny zranitelnosti. Navzdory svému silnému zevnějšku má Marie své vlastní nejistoty a obavy, které jsou ve filmu obnaženy. Jedním z nejodhalenějších momentů je, když mluví o svých minulých bojích se zneužíváním návykových látek, což vrhá světlo na další vrstvu její složité postavy. Tento moment neslouží k omlouvání Marie, ale naopak ji polidšťuje a přidává další vrstvu do jejího vztahu s Malcolmem.

Zendaya ve filmu Malcolm a Marie vytvořila výraznou postavu, která je stejnou měrou silná i zranitelná, milující i uražená. Ukazuje, že Marie, stejně jako každý člověk, je souhrnem mnoha částí - chybující, ale přesto sympatická, komplikovaná, ale pochopitelná. Film nabízí Zendayi prostor pro předvedení jejího výjimečného hereckého rozsahu a emocionální hloubky a dále upevňuje její pozici jedné z nejtalentovanějších a nejvšestrannějších hereček své generace.

Euforie (2019)

zdroj: HBO

V seriálu Euforie Zendaya ztvárňuje Rue Bennettovou, středoškolačku, která proplouvá bouřlivými vodami dospívání a zároveň se potýká se zneužíváním návykových látek a citovým zmatkem. Tato role je syrová, drsná a na hony vzdálená jejím disneyovským časům, což znamená významný vývoj v její herecké kariéře. Zendaya hraje přesvědčivě a zároveň znepokojivě a často nechává diváky na pokraji sil.

To, co dělá Zendayino ztvárnění Rue tak působivé, je její schopnost ukázat mnoho vrstev, které tvoří její složitou postavu. Rue není jen závislá; je to sestra, dcera, přítelkyně a mladá dívka, která se snaží najít své místo ve světě. Scény, v nichž vypráví svůj vlastní život a vysvětluje svůj pohled na svět, jsou nejen dojemné, ale také hluboce introspektivní. Jednou z obzvlášť emotivních scén je její rozhovor s Ali, mentorskou postavou, v restauraci. Jejich výměna názorů odhaluje Rueinu zranitelnost, obavy, ale i touhu být lepší.

Zendaya získala za roli v seriálu Euphoria cenu Primetime Emmy za vynikající hlavní ženský herecký výkon v dramatickém seriálu a stala se tak nejmladší vítězkou v této kategorii. Toto ocenění ji nejen utvrdilo v tom, že se stala hlavní dámou Hollywoodu, ale také upozornilo na její schopnost přijímat náročné role, které provokují k zamyšlení a podněcují konverzaci. Její vítězství prolomilo bariéry a stanovilo rekordy a ukázalo, čeho může mladý talent v konkurenčním odvětví dosáhnout.

V Euforii vdechla Zendaya život postavě, která vystihuje úzkost, bezohlednost a zranitelnost dnešní mládeže. Prostřednictvím Rue upozorňuje na temnější aspekty dospívání, které společnost často přehlíží nebo jim nerozumí. A přitom nehraje jenom divadlo - vydává prohlášení.

Duna (2021)

zdroj: Warner Bros Pictures

Ve filmu Duna hraje Zendaya Chani, členku Fremenů - původních obyvatel pouštní planety Arrakis, známé také jako Duna. I když je její čas na plátně ve srovnání s ostatními postavami omezený, Zendaya působí jinak. Její postava Chani slouží hlavnímu hrdinovi filmu, Paulu Atreidovi, jako ústřední bod, který řídí nejen jeho cestu na Arrakis, ale i jeho charakterový vývoj.

Chani není jen milostným zájmem nebo vedlejší postavou; je symbolem samotné Arrakis - tajemná, houževnatá a hluboce spjatá se zemí. Zendaya vdechuje svému výkonu tichou sílu a moudrost přesahující její léta. Její první vystoupení v Paulových vizích ji ustavuje jako téměř éterickou přítomnost, avšak její následné interakce s ním postavu uzemňují v realitě. Stává se mostem mezi Paulovým osudem a drsnou pravdou života na Arrakisu.

Jedním z aspektů, které Zendaya dokonale vystihuje, je Chaniina přirozená dualita. Je bojovnicí i vychovatelkou, zosobněním drsného prostředí planety a vůle jejích obyvatel přežít. Ve scénách, kdy učí Paula způsobům chůze v poušti, například jak chodit, aniž by přilákala smrtící písečné červy, přesahuje Chaniin význam pouhou expozici. Stává se ztělesněním kulturního a environmentálního vzdělání, které Paul, a tím i diváci, získávají o Arrakisu.

Její interakce s Paulem jsou navíc podbarveny skepticismem i zvědavostí, což ji označuje spíše za jeho rovnocennou partnerku než za pouhou následovnici. Když se poprvé setká s Paulem, její oči, umocněné kořením Melange, mluví jasně, zpochybňují jeho záměry a jeho důstojnost ještě předtím, než řekne jediné slovo. V této formě neverbální komunikace Zendayiny herecké schopnosti skutečně zazáří a z postavy, která by mohla být jednorozměrná, udělá vrstevnatou a zajímavou osobnost.

Zendaya v roli Chani dodává filmu Duna vrstvu složitosti a hloubky a povyšuje svou postavu z pouhé součásti Paulova osudu na samostatnou postavu s vlastním názorem a perspektivou. I v omezeném čase na plátně se Zendaye podařilo zanechat trvalý dojem a připravit půdu pro to, co slibuje být významnější rolí v dalších dílech série.

Hollywoodská vypravěčka

Zendaya není jen herečkou, ale i vypravěčkou, která se nebojí ponořit do složitých postav a náročných příběhů. Ať už boří bariéry, posouvá hranice, nebo prostě jen uchvacuje diváky svým nepopiratelným talentem, Zendayina kariéra je víc než jen řada jednotvárných rolí.

Od emotivních dramat až po kasovní trháky, její výkony nás vyzývají, abychom se na svět dívali jinýma očima, a připomínají nám transformativní sílu filmu. I nadále bere Hollywood útokem a my můžeme jen sedět a netrpělivě očekávat, s čím přijde na stříbrné plátno příště – ať už to bude druhá část Duny, nebo třeba slibně vypadající tenisové drama Challengers.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.