Největším favoritem udílení Zlatých glóbů je komedie Lítám v tom

15. 12. 2009 - 20:00 | Téma | red

Největším favoritem udílení Zlatých glóbů je komedie Lítám v tom zdroj: tisková zpráva

Největším favoritem letošního udílení filmových cen Zlatý glóbus se stala americká komedie Lítám v tom s Georgem Clooneym v titulní roli. Vysloužila si šest nominací. Šanci získat pět sošek má muzikál Nine. Výsledky vyhlašování nominací, které se odehrálo dnes v Los Angeles, se objevily na oficiálním webu letošního udílení cen.

Ocenění Zlatý glóbus se považuje za předzvěst amerických Oscarů. O jeho udělení rozhodují zahraniční filmoví novináři a kritici, kteří působí v Hollywoodu. Slavnostní předávání cen vítězům je naplánováno na 17. ledna.

Spolu s komedií Lítám v tom se o sošku za Obrázek zdroj: tisková zpráva nejlepší film utkají ještě snímky Jamese Camerona Avatar, Hanebný pancharti režiséra Quentina Tarantina, válečné drama Smrt čeká všude a příběh šestnáctileté obtloustlé černošské dívky Precious s názvem Precious: Based on the Novel Push by Sapphire.

Nejlepší komedií či muzikálem se může stát film Nine, pod který se podepsal režisér oscarového Chicaga Rob Marshall. Do pětice nominovaných se dostala i Pařba ve Vegas a romantická komedie (500) Days of Summer. Utkají se s filmem Julie a Julia, v němž si zahrála Meryl Streepová. Ta se objevila i v posledním nominovaném příběhu Nějak se to komplikuje. Za obě tyto role má šanci získat glóbus pro nejlepší komediální či muzikálovou herečku.

Dvakrát padlo i jméno Sandry Bullockové. Zlatý glóbus by mohla dostat za účinkování v dojemném snímku The Blind Side i za komediální roli v romanticky laděném Návrhu. V komediální a muzikálové kategorii se s ní utkají i Julia Robertsová či Marion Cotillardová, v dramatické pak třeba Helen Mirrenová.

Mezi herci se v kategorii dramatu do pětice dostal Morgan Freeman, Colin Firth, George Clooney, Jeff Bridges a Tobey Maguire. V komediální a muzikálové kategorii glóbus čeká třeba na Roberta Downeye juniora, Daniela Day-Lewise či Matta Damona. Ten se objevil i v nominacích na nejlepšího herce ve vedlejší roli. Obrázek zdroj: tisková zpráva

V kategorii režisérů by cenu mohli obdržet Quentin Tarantino za své Hanebné Pancharty, Kathryn Bigelowová za snímek Smrt čeká všude, James Cameron za Avatara, Jason Reitman za komedii Lítám v tom a Clint Eastwood za film Invictus: Neporažený.

Nejlepším zahraničním filmem by mohla být Bílá stuha rakouského režiséra Michaela Hanekeho. Tento snímek získal letos už Zlatou palmu v Cannes a stal se i nejlepším evropským filmem. Konkurují mu francouzský film Prorok Jacquese Audiarda, Almodóvarova Rozervaná obětí, italsko-francouzská komedie Baaria sicilského tůrce Giuseppe Tornatoreho a chilsko-mexické drama La Nana Sebastiána Silvy. Český film Protektor v užším výběru neuspěl.

Za vedlejší roli by mohla sošku získat například Penélope Cruzová či Julianne Mooreová. Mezi muži by cena mohla kromě Damona připadnout Christophu Waltzovi, Christophu Plummerovi, Woodymu Harrelsonovi či Sanleymu Tuccimu.

ČLÁNKY O FILMU

Ladíme!

Ladíme!

20. 12. 2012 | Téma | Michal Burkoň

Zapomeňte na muzikály ze střední, tady jste někde jinde. Zpívá se tu jako o život, zásadně a capella (tedy bez kapely), sex je zakázaný, protože škodí hlasivkám, a kdo neladí se zbytkem, ten musí z kola ven. Ladíme! je komedie plná dobré muziky, jaká tu už dlouho nebyla. Nesnaží se spoléhat jen na netradiční předělávky světových hitů, stejně důležité jsou pro ni  dobrý příběh a sympatičtí hrdinové z „masa a kostí“. I proto si tvůrci do hlavní role vybrali na Oscara nominovanou Annu Kendrick, která před pár lety ve velkém stylu vstoupila na filmové plátno v komedii Lítám v tom.
Filmové hity Avatar, Hanebný pancharti a Lítám v tom na Oscarech neuspěly

Filmové hity Avatar, Hanebný pancharti a Lítám v tom na Oscarech neuspěly

8. 3. 2010 | Téma | red

Před 12 lety získal velkofilm Titanic 11 oscarových sošek a James Cameron byl "králem světa". Letos měl šanci na zopakování díky svému filmovému sci-fi trháku Avatar. Vše ale zmařilo nízkorozpočtové válečné drama Smrt čeká všude, jenž režírovala jeho exmanželka Kathryn Bigelowová.
Lítám v tom

Lítám v tom

23. 1. 2010 | Téma | red

Hrdina komedie Lítám v tom, Ryan Bingham (George Clooney), je šťastný člověk. S hlavou v oblacích neochvějně míří za splněním životního snu, jenže život bývá pěkná mrcha. A ta dokáže i v cílové rovince říct: „Hochu, běžíš po špatné trati.“ Režisér Jason Reitman má slabost pro anithrdiny, ať už je to lobbista hájící zájmy tabákových firem (Děkujeme, že kouříte) nebo těhotná teenagerka (Juno). Tentokrát se zahleděl do stoprocentního sobce a to tak neodolatelně, že stvořil jeden z nejlepších filmů uplynulého roku.
Lítám v tom: George Clooney s hlavou v oblacích

Lítám v tom: George Clooney s hlavou v oblacích

22. 1. 2010 | Téma | red

Americká komedie líčící příběh muže, který žil s hlavou v oblacích, Lítám v tom, měla dnes v Praze pracovní projekci. V kinech se objeví 28. ledna. Snímek s Georgem Clooneym v hlavní roli byl oceněném Zlatým glóbem za nejlepší scénář.
Filmové hity: Leden + TRAILER

Filmové hity: Leden + TRAILER

13. 1. 2010 | Téma | red

Filmy, které by jste si neměli určitě v lednu nenechat ujít ve Vašem oblíbeném kině jsou: Imaginarium dr.Parnasse, poslední snímek Heatha Ledgera (postava Jokera v posledním Batmanovi), Lítám v tom s Georgem Clooneym, Hřebejkova Kawasakiho růže a Sherlocka Holmese od Guye Ritchiiho (exmanžela Madonny)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.