Návrat do Středozemě: druhý díl Hobita představí draka Šmaka

10. 12. 2013 - 23:30 | Téma | Ladislav Loukota

Návrat do Středozemě: druhý díl Hobita představí draka Šmaka zdroj: tisková zpráva

Gandalf a Bilbo pokračují na své cestě fantastickou Středozemí. Po událostech Neočekávané cesty se spolu se třinácti trpaslíky vydávají na východ, zažijí setkání s elfy a nakonec se postaví hrozbě největší – draku Šmakovi. Druhý díl Hobita tento týden přinese ranec staronových hrdinů a jednu kultovní postavu navíc.

O filmové adaptaci Hobita se mluvilo již od 60. let, a několik zářezů dokonce i zrealizovalo animovanou verzi knižní předlohy z Tolkienova pera – s vůbec první adaptací dokonce souviseli animátoři z komunistického Československa. Cestu k "té pravé" adaptaci však otevřel až obrovský sukces filmové trilogie Petera Jacksona z let 2001 až 2003.

Dlouho se zdálo, že o Hobita se namísto Jacksona postará mexický režisér Guillermo del Toro, slavný například pro Hellboye nebo Faunův labyrint, nakonec však po nekonečných (a nekonečně nudných) rozepřích tíha realizace spadla zpátky do rukou Petera Jacksona. A loni jsme viděli její první plody ve filmu Hobit: Neočekávaná cesta.

zdroj: Archiv

Samotná skutečnost, že zde máme opět návrat do nejslavnější inkarnace filmové Středozemě potěšila diváky i producenty – snímek vydělal více než miliardu dolarů při rozpočtu 200 milionů (jen na první film). Fanoušky ledajakého ražení však již před premiérou pohněvalo natažení zápletky útlé knížky do velkolepé trilogie. Panoval strach, že i přes čerpání z Tolkienových poznámek a všemožných dalších zdrojů nenabídne předloha dost prostoru na dalších devět hodin filmového materiálu.

A nutno podotkonut, že obavy byly do značné míry oprávněné. I přes talentovanost Jacksonovy režie byly názory na Neočekávanou cestu mnohem vyhraněnější než v případě "starého" Pána prstenů. A tak se i přes opulentní o´podívanou i samotný překvapivý zrod z prvního filmového Hobita vylouplo spíše rozčarování. Čím tedy filmaři hodlají v pokračování napravit reputaci?

Sherlock je drak

Především mírným parazitováním na jedné z nejpopulárnějších postav současné popkultury, hrdinovi seriálu Sherlock z produkce kanálu BBC. Už Bilba si napříč trilogií zahrál Martin Freeman, Sherlockův sekundant John Watson. Do role zdeprimovaného draka Šmaka byl však navíc loni obsazen Benedict Cumberbatch, alias titulní Sherlock nebo i Khan z letošního Star Trek: Do temnoty.

Ten si roli mimochodem pochvaluje i z toho důvodu, že si na čtení Hobita svým otcem pamatuješ ještě ze svého dětství. O fanoušky je tak postaráno ještě před premiérou, a vůbec nevadí, že Šmak bude hrát spíše podpůrnější roli a vyskytne se (zřejmě) minimálně.

Air-New-Zealand-Smaug-Plane zdroj: tisková zpráva
Šmakův vzhled byl dlouho tajen, prozradil ho až reklamní poutač na letadle.

Krom něho jsou informace o filmu podobně známé jako loni. O soundtrack se tak znovu postará autor původního hudby Pána prstenů Howard Shore, jednou z novinek však bude i výskyt nových tváří jako Evangeline Lilly (Ztraceni) v roli elfky Tauriel, nebo staronových jako Olranda Blooma v roli Legolase. Děj pak původně měl být zasazen do období po knize Hobit a být jakýmsi překlenutím mezi obdobím Hobita a Pánem prstenů, nakonec se však filmaři rozhodli držet původní syžetu.

I druhý díl Hobita tak bude zřejmě podobně vyhraněný jako loni - koho pomalé putování Středozemí zaujalo, bude zřejmě spokojen, zvláště má-li v oblibě persónu a hlas Benedicta Cumberbatche. Avšak kdo čeká podobně nahuštěnou nálož, jakou byl v minulosti Pán prstenů, zřejmě nedojde spokojenosti ani letos. Definitivní soud však bude vyřknut až kolem 12. prosince, kdy Šmakova dračí poušť dorazí do našich kin.

hobbit-desolation-smaug-evangeline-lilly zdroj: tisková zpráva

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.