Na co koukat v lednu: Krotitelé duchů, drsní špióni a první kandidáti na Oscary

3. 1. 2022 - 12:14 | Téma | Matěj Svoboda

Na co koukat v lednu: Krotitelé duchů, drsní špióni a první kandidáti na Oscary zdroj: Foto: Paramount Pictures

Rok 2022 je tady, a i letos bude na co chodit. Začínáme návratem Krotitelů duchů a prequel akční komiksovky Kingsman, ale vrací se i jedna hororová klasika. 

V kinech to zkusí s novým filmem tvůrci megahitu Ženy v běhu a objeví se i první ambicióznější snímky, jejichž tvůrci pokukují po Oscarech, ať už to je nová adaptace Shakespeara s Denzelem Washingtonem, drama o vyrůstání v baru s Benem Affleckem nebo novinka od Guillerma del Tora.

Krotitelé duchů: Odkaz, 6. ledna, kino

zdroj: Falcon

Komediální klasika Krotitelé duchů se před pár lety pokusila o holčičí restart a nedopadlo to úplně dobře. Takže se dalšímu pokusu nikdo nebránil. Krotitelé duchů: Odkaz se točí kolem malé Callie, která se s rodinou stěhuje na maloměsto do domu po dědovi a zjistí, že děda měl kdysi hodně zajímavou práci. Lovil duchy. A vypadá to, že Callie bude muset rodinné řemeslo převzít, protože ze záhrobí se blíží další nebezpečí. Vrátí se i herci z původního filmu.

Kingsman: První mise, 6. ledna, kino

zdroj: Falcon

Komiksová série Kingsman se obejde bez superhrdinů a místo toho chce být variací na bondovky a špionážní příběhy. A její hrdinové by si nejspíš s Thanosem taky poradili. První mise je ovšem prequel, ve kterém zjistíte, jak organizace Kingsman vůbec vznikla. Píše se začátek dvacátého století a skupina šílenců je odhodlaná rozpoutat světovou válku a když se je nepovede zastavit, je potřeba je alespoň potrestat. Akční roli si tu dost nečekaně vyzkouší Ralph Fiennes.

The Tender Bar, 7. ledna, Prime Video

the tender bar 2 zdroj: Foto: Amazon

George Clooney je jeden z těch herců, kterým to jde stejně dobře před i za kamerou. A Ben Affleck je na tom podobně. U The Tender Bar si ovšem role rozdělili, Clooney režíruje a Affleck se ujal hlavní role. Půjde o drama o dospívání v ne úplně obvyklém prostředí, malý J.R. totiž vyrůstá bez táty a máma na něj nestačí, a tak na něj musí dohlížet strejda, který pracuje jako barman. A v baru se mu schází zajímavá sebranka, která se rozhodne nahradit klukovi tátu a připravit ho na život.

Vřískot, 13. ledna, kino

zdroj: Paramount

Hororová legenda Vřískot přepsala v devadesátých letech pravidla žánru. Do té doby všichni diváci tušili, že kdo má na plátně sex nebo to přežene s alkoholem, má utrum. Jenže Vřískot všechna tahle pravidla obrátil vzhůru nohama. A právě tahle hra s divákem z něj udělala klasiku. Dočkal se tří pokračování a teď přichází pětka, respektive restart, ve kterém jde maskovaný vrah po krku lidem, jejichž příbuzní byli kdysi sami vrahy. Nová generace hrdinů má tedy problém, ale naštěstí jim pomůžou i veteráni.

The Tragedy of Macbeth, 14. ledna, Apple TV+

the tragedy of macbeth 2 zdroj: Foto: Apple TV+

Slavná divadelní hra Williama Shakespeara zlákala Joela Coena, režiséra klasik jako Fargo, Big Lebowski nebo Tahle země není pro starý. A vůbec poprvé v kariéře bude točit bez svého bratra Ethana. Strhující příběh se točí kolem lorda Macbetha, jemuž je prorokováno, že se stane králem Skotska. Jenže on i jeho ambiciózní žena rychle zjistí, že cesta ke koruně bude hodně krvavá a možná za to ani úplně nestojí… Hlavních rolí se ujali Denzel Washington a Frances McDormand.

Srdce na dlani, 20. ledna, kino

srdce na dlani 1 zdroj: Foto: Cinemart

Režisér Martin Horský je podepsaný pod domácím megahitem Ženy v běhu a teď se vrací s komedií Srdce na dlani a nejspíš doufá, že mu přijdou zase stovky tisíc diváků. Opět půjde o romantickou komedii, která se bude točit kolem několika hrdinů, kteří hledají lásku. Jedním je čerstvý důchodce, dalším mladá maminka, která se zklamala v mužích, její starý kamarád, ale třeba i malý syn, který se zamiluje už ve školce. Dorazí Bolek Polívka, Eliška Balzerová, Jana Pidrmanová, Matouš Ruml nebo Kristína Svarinská.

C'mon C'mon, 20. ledna, kino

cmon cmon 1 zdroj: Foto: Aerofilms

Joaquin Phoenix není typická hollywoodská hvězda. Rád si vybírá náročné role, do kterých se může pořádně položit a raději pracuje s osobitějšími filmaři, než že by točil uniformní hity. Jeho novinka C'mon C'mon se točí okolo novináře, jemuž skončil na krku jeho trochu podivínský synovec. Moc si nerozumí, ale musí to nějak překousnout, protože je čeká dlouhá cesta z New Yorku do New Orleans, během níž zjistí, že si vlastně docela sedí. A že na skutečné kamarádství může člověk narazit, když to nejméně čeká.

Mnichov: Na prahu války, 21. ledna, Netflix

mnichov 1 zdroj: Foto: Netflix

Německý režisér Christian Schwochow, jenž před jedenácti lety bojoval o Křišťálový glóbus v Karlových Varech s dramatem Neviditelná, se rozhodl podívat ve své novince na událost, která pohnula kolem dějin a znamenala obrovskou křivdu pro Československo. V roce 1938 stojí svět na prahu války. Adolf Hitler je připravený obsadit Československo a potřebuje záruku, že Velká Británie a další státy mu v tom nebudou bránit. Britský premiér Chamberlain je rozhodnutý udržet mír za každou cenu. I kdyby jím měla být svoboda jednoho státu ze středu Evropy… V jedné z hlavních rolí se objeví Jeremy Irons.

Ulička přízraků, 27. ledna, kino

zdroj: Searchlight Pictures

Guillermo del Toro natočil oscarové hity Faunův labyrint nebo Tvář vody, ale třeba i komiksovky Blade II a Hellboy. Jeho novinka Ulička přízraků patří do té ambicióznější kategorie. Děj se bude odehrávat na začátku století, kdy se cirkusák a manipulátor rozhodne spojit síly s vypočítavou psychiatričkou, aby vymysleli pro nic netušící lidi show, při níž by je pořádně zblbli a obrali o všechno. Jenže vypočítavý podvodník netuší, že jeho parťačka je mnohem nebezpečnější, než tušil. Dorazí Bradley Cooper, Cate Blanchett, Rooney Mara nebo Willem Dafoe.

Morbius, 27. ledna, kino

zdroj: Falcon

Aktualizace: Sony odložila Morbius na duben letošního roku.

Původní text: Ne každý superhrdina musí být stoprocentní klaďák, jak ukázal třeba Venom. A potvrdí to Morbius, jenž mimochodem pochází ze stejného komiksového univerza, takže ti dva se možná časem potkají… ale to ukáže budoucnost. Hlavním hrdinou je geniální doktor Morbius, jenž trpí nevyléčitelnou nemocí. Ví, že mu nezbývá moc času, a tak se rozhodne podstoupit kontroverzní a nebezpečnou léčbu. Výsledkem je, že přežije, ale už to není člověk. Stává se z něj monstrum podobné upírovi. Zvládne svou zvířecí divokost zkrotit? Hlavní role se ujal Jared Leto.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.