Můž, který byl předlohou pro film Rain Man v USA zemřel

22. 12. 2009 - 12:13 | Téma | red

Můž, který byl předlohou pro film Rain Man v USA zemřel Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Muž, který posloužil jako předloha pro postavu geniálního autisty ve filmu Rain Man, zemřel o víkendu ve věku 58 let v americkém Salt Lake City. Kim Peek v sobotu utrpěl infarkt a později v nemocnici zemřel.

Kim Peek v sobotu utrpěl infarkt a později v nemocnici zemřel. Peek byl učenec s výjimečnou pamětí. Spisovatele Barryho Morrowa inspiroval k napsání scénáře filmu Rain Man. Snímek z roku 1988, v němž hlavní roli ztvárnil Dustin Hoffman, získal nakonec čtyři oscary - mimo jiné jako nejlepší film a pro nejlepšího herce.

Kimův otec Fran Peek řekl, že jeho syn se s Morrowem setkal začátkem 80. let. Spisovatele zaujala jeho schopnost zapamatovat si všechno, co slyší. Morrow následně napsal scénář o dvojici bratrů, z nichž jeden je autista.

Podle Frana Peeka byl jeho syn stejně tak úžasný jak ho sehrál Hoffman. A skutečný charakter Kim ukázal, když jezdil po světě, aby pomohl vyvrátit mylné představy o duševních vadách. "Bylo to neuvěřitelné, všechny ty věci, které znal."
V pozdějším věku byl Peek označen za "mega-učence", protože projevil génia v 15 různých disciplínách, počínaje dějinami přes literaturu, zeměpis, výpočty zpaměti, sporty, hudbu až po paměť na data. Jeho motorické schopnosti však byly omezené. Nebyl například schopen tak jednoduchého úkonu jako je sám se obléci.

Kima Peeka zkoumali i vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v naději, že technologie použitá při studiu účinků vesmírných letů na mozek by mohla pomoci vysvětlit jeho mentální schopnosti.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.