Matchstick Men – soundtrack

25. 1. 2008 - 15:43 | Téma | red

Matchstick Men – soundtrack zdroj: tisková zpráva

Soundtrack k filmu Švindlíři.

MATCHSTICK MEN – SOUNDTRACK
a dvě krátké recenze na soundtracky k filmům
Černý jestřáb sestřelen a Přísaha

Soundtrack Hans Zimmer, evidentně znuděný komponováním rutinních akčních soundtracků, v poslední době přijímá jednu výzvu k experimentu za druhou a jeho filmografie je tak přibarvena o zajímavý ambientně-meditativní titul The Pledge (Přísaha), temnou hříčku Invicible, depresivní experiment The Ring (Kruh) nebo sirovou world music Black Hawk Dawn (Černý jestřáb sestřelen). Aby toho nebylo málo, společně s režisérem Ridley Scottem si udělal malý výlet do 50. a 60. let a pro černou komedii Švindlíři (Matchstick Men) složil hudbu ve stylu Nino Roty s lehkým dotekem citlivého evropského klouzání po povrchu, absurdnosti černé komedie a melancholického rodinného dramatu.

Co se týče inspirací hudbou Nino Roty, můžeme začít u toho, že téma z italského La Dolce Vita v předělené verzi od Zimmera posloužilo jako hlavní motiv i zde. Snad nejproslulejší Rotův soundtrack z filmu Kmotr zazní jako inspirace v závěrečné a perfektní skladbě The Banker´s Waltz. „Rotův zvuk a styl“ vyznívá prakticky z každé skladby, ačkoli byl Zimmer režisérem Scottem přinucen použít v kompozici typický evropský hudební nástroj – akordeon.

Samozřejmě, nějaké výjimky narušující plynulost nikam nespěchající kompozice a lá evropská 50.léta by se tu našly, především divná techno vložka Tuna Fish And Cigarettes a kýčovitá dramatická Shame On You.

Vzhledem k tomu, že se jedná o hudbu ovlivněnou 50. lety, nezapomněl Zimmer přidat ani jazzovou skladbu Carpeteria, pokud byste rozhodovali o koupi toho soundtracku, rozhodně si ji poslechněte. Doporučuji rovněž The Banker´s Waltz, Weird Is Good, No More Pills, především se ale ujistěte, že vám nebude vadit nepříliš moderní zvuk a styl hudby.

Verdikt: Skladatel Zimmer a režisér Scott přesně věděli, jakou hudbu budou ve filmu i na soundtracku mít, proto je nutné přistoupit na jejich hru anebo soundtrack raději vůbec neposlouchat.

Hodnocení: 70 %

DALŠÍ SOUNDTRACKY:

Black Hawk Dawn (režie: Ridley Scott)

Ke snímku Černý jestřáb sestřelen, vyprávějícím o tragické vojenské operaci jednotek Delta Force v Somálském městě Mogadishu, si režisér Scott již po několikáté vybral Hanse Zimmera, který pro film složil nekomfortní těžkou propracovanou hudbu, složenou z převážně etnických hudebních elementů, plnou smutných vokálů, houslí (které si oblíbil v níže recenzované Přísaze) a pomalých ploch. Zároveň použil skutečně syrovou world music, která si nebere s ničím servítky, doplněnou o hutné elektrické kytary, tamní národní strunové nástroje, zvonce, perkuse a skutečně silné, až propichující smyčce. Nechybí ale ani úderná akce (Tribal War) a smutná hrdinská óda (Leave No Man Behind).

Hodnocení: 90%

The Pledge (režie: Sean Penn)

Posmutnělé drama Sean Penna o muži (Jack Nicholson), který se za každou cenu snaží dosáhnou slibu, který kdysi dal, se hudebně nese v tiché, ambientně laděné meditaci, kterou Zimmer složil se svým žákem Klausem Badeltem. Když si připomeneme Badeltovy nevydařené kompozice Piráti z Karibiku a Stroj času, zřejmě se z větší části jednalo o mistrovu práci. Největší podíl soundtracku patří tichým houslím, syntezátorům, akustické kytaře a překrásnému vokálu Alison Moynihanové, jako celek vytvářejí nádherně snový a uspávací účinek. Vrcholem soundtracku je závěrečná skladba You´re Crazy, která někdy v půlce vyvrcholí z temného hučení v naprostý meditativní boom podtrhující tak absurdní závěrečnou pointu filmu. Společně s Black Hawk Dawn se jedná o nejzásadnější dílo Hanse Zimmera za posledních léta.

Hodnocení: 100%

ČLÁNKY O FILMU

Americký sniper a další slavné protiválečné filmy

Americký sniper a další slavné protiválečné filmy

4. 3. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Do českých kin konečně míří snímek Americký sniper, který za Velkou louží jítří společenské nálady - kritici mu nemohou odpustit zjednodušování americké války s terorismem ani údajnou glorifikaci osobnosti předlohy ústřední postavy, námořního odstřelovače Chrise Kyla. Režisér Clint Eastwood i představitel hlavní role Bradley Cooper se v reakci na kritiku však nechali slyšet, že dle jejich názoru je naopak Americký sniper veskrze protiválečným dílem. Proč na tom záleží a jak si Americký sniper vede ve srovnání s konkurenty ze svého žánru?  
Vrcholy i pády režiséra Ridleyho Scotta

Vrcholy i pády režiséra Ridleyho Scotta

29. 11. 2013 | Téma | Ladislav Loukota

Jen málokdo se zapsal do podoby filmů, ale i videoher a dalších médií, jako britský režisér Ridley Scott. Za svou více než třicetiletou kariéru ve svých snímcích vytvořil rozmanitou paletu stylů, které dodnes inspirují tvůrce napříč médii. Nyní se Scott vrátil se dramatem Konzultant, k němuž sepsal svůj první filmový scénář americký spisovatel Cormac McCarthy.
Josh Hartnett

Josh Hartnett

30. 7. 2008 | Téma | red

Mladá hollywoodská hvězda začínala v teenagerských hororech, později se však prosadila v nezávislých snímcích (Smrt panen, Dohola?) i ve velkofilmech ( Pearl Harbor, Černý jestřáb sestřelen)
Fantastická čtyřka: kdo je kdo

Fantastická čtyřka: kdo je kdo

28. 6. 2007 | Téma | red

Doktor Reed Richards patří již od školních let k nejbrilantnějším vědeckým mozkům Ameriky, svůj talent navíc využívá k veskrze lidumilným účelům
Masky a kostýmy ve filmu V jako Vendeta

Masky a kostýmy ve filmu V jako Vendeta

14. 4. 2006 | Téma | red

Maska krycího jména V Hlavní výtvarník filmu V jako Vendeta Owen Paterson kromě návrhů jednotlivých scén spolupracoval s režisérem Jamesem McTeiguem a uměleckým ředitelem Stephanem Gesslerem na podobě záhadné masky krycího jména V
Fantastická čtyřka: kdo je kdo

Fantastická čtyřka: kdo je kdo

3. 8. 2005 | Téma | red

Doktor Reed Richards patří již od školních let k nejbrilantnějším vědeckým mozkům Ameriky, svůj talent navíc využívá k veskrze lidumilným účelům

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.