Josh Hartnett

30. 7. 2008 - 15:27 | Téma | red

Josh Hartnett zdroj: tisková zpráva

Mladá hollywoodská hvězda začínala v teenagerských hororech, později se však prosadila v nezávislých snímcích (Smrt panen, Dohola?) i ve velkofilmech ( Pearl Harbor, Černý jestřáb sestřelen)

Josh Hartnett Mladá hollywoodská hvězda začínala v teenagerských hororech, později se však prosadila v nezávislých snímcích (Smrt panen, Dohola?) i ve velkofilmech (Pearl Harbor, Černý jestřáb sestřelen).

Joshua Daniel Hartnett se narodil 21. července 1978 v San Franciscu. Poté, co kvůli zdravotním problémům ukončil slibně se rozjíždějící kariéru hráče amerického fotbalu, Hartnett zaměřil svou pozornost jiným směrem, na herectví. Ještě během středoškolských studií účinkoval v řadě divadelních souborů a poté herectví krátce studoval na State University of New York. V devatenácti profesionálně debutoval vedlejší rolí v televizním krimiseriálu Cracker; po neúspěchu této série se Josh věnoval hlavně divadlu, účinkoval také v celé řadě televizních reklam. V první filmové roli se Josh objevil po boku Jamie Lee Curtisové v sedmém pokračování slavné hororové série Halloween nazvaném Halloween: H20 (1998), které se svými kvalitami dokonce přiblížilo prvním dvěma dílům. Když si navíc Hartnett zahrál i v dalším hororovém snímku, lehce parodické Fakultě (1998) o útoku mimozemských parazitů na americké maloměsto, mohl se pyšnit přídomkem nová teenagerská hvězda. Ve Fakultě dokonce Hartnett zastiňoval v roli frajírka Zeka dokonce i mladého Elijaha Wooda.

Josh Hartnett ve filmu Pearl Harbor První dramatickou úlohu svěřila Joshi Hartnettovi Sofia Coppolová, když ho obsadila do svého debutu Smrt panen (1999). V příběhu odvíjejícím se kolem pětice puritánsky vychovávaných dcer se Hartnett skvěle zhostil playboye Tripa. Sebevědomí mladíci jsou ostatně dodnes Hartnettovou doménou. V obdobné úloze se představil i ve schematické romanci Nejpevnější pouto (2000). S vedlejší rolí se Hartnett spokojil v dalším teenagerském snímku "O" (2001), variací na Shakespearova Othella. V tomto snímku odehrávajícím se na americké střední škole měl Hartnett vděčnou úlohu intrikána Huga, který manipuluje životy kamaráda Odina (Mekhi Phifer) i jeho dívky Desi (Julia Stilesová). Výraznou hereckou příležitost nabídl Hartnettovi zpoza Atlantiku režisér Paddy Breathnach, když ho obsadil do britské hořké komedie Dohola? (2001). Ve snímku o jedné rozhádané rodině holičů, která spojí své síly během prestižní kadeřnické soutěže, se Hartnett představil nejen po boku Alana Rickmana, ale také vedle herečky Rachael Leigh Cookové, své dávné spolužačky ze střední školy. Jedním z nejslabších titulů v Hartnettově filmografii je nepovedená komedie Taková rodinná romance (2001). Snímek o záletníkovi v podání Warrena Beattyho se stal jedním z největších kasovních propadáků vůbec. Mezi již poněkud postaršími hvězdami (Beatty, Diane Keatonová, Goldie Hawnová, Charlton Heston) zbyla na Hartnetta menší role syna hlavního hrdiny.

Josh Hartnett Největší příležitost v dosavadní kariéře získal Josh Hartnett v roce 2001 od producenta bombastických velkofilmů Jerryho Bruckheimera. Ten Hartnettovi svěřil jednu z hlavních úloh ve válečné podívané Michaela Baye Pearl Harbor. V romantickém dramatu natočeném podle osvědčených hollywoodských schémat se Hartnett coby americký stíhací pilot střetává se svým nejlepším přítelem (Ben Affleck) o lásku krásné zdravotnice (Kate Beckinsaleová). Také v dalším válečném dramatu z Bruckheimerovy produkce, snímku Ridleyho Scotta Černý jestřáb sestřelen (2001), se objevil Hartnett. V porovnání s Pearl Harborem o poznání realističtějším titulu účinkoval v úloze jednoho z mnoha amerických vojáků, které v roce 1993 během výsadku v Somálsku překvapil značný odpor místních rebelů. Obrovským úspěchem obou snímků si Hatnett vydobyl pozici jedné z nejpopulárnějších mladých tváří Hollywoodu. Z řady nabídek na první hlavní roli nakonec zvolil nenáročnou komedii 40 dní a 40 nocí (2002) o mladíkovi, kterého zklamání v lásce přiměje vzdát se načas milostných dobrodružství. Film však příliš velké úspěchy neměl – především kvůli chatrnému příběhu. Obdobně neslavně dopadla i krimikomedie Detektivové z Hollywoodu (2003), v níž titulní dvojici policistů vytváří společně s Hartnettem Harrison Ford. Ani hvězda jeho kalibru ale nedokázala přilákat diváky na tento snímek s poslepovaným a upovídaným scénářem.

Po dvojici oddechových komedií tak Hartnett vsadil na temné thrillery: právě takový je remake francouzského snímku Byt, který se v naší distribuci objevil pod názvem Miluj mne! Prosím… (2004); taková je i adaptace comicsové série Sin City - město hříchu (2005), gangsterka s Brucem Willisem Nabít a zabít (2006) a také zpracování noirového románu Jamese Ellroye Černá Dahlia (2006) a upírský horor 30 dní dlouhá noc (2007). Výraznou hereckou příležitostí bylo pro Hartnetta nezávislé drama Srpen (2008); zosobnil zde mladého byznysmena Toma Sterlinga, který přes vysoké sebevědomí vede svou firmu ke krachu.

ČLÁNKY O FILMU

Americký sniper a další slavné protiválečné filmy

Americký sniper a další slavné protiválečné filmy

4. 3. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Do českých kin konečně míří snímek Americký sniper, který za Velkou louží jítří společenské nálady - kritici mu nemohou odpustit zjednodušování americké války s terorismem ani údajnou glorifikaci osobnosti předlohy ústřední postavy, námořního odstřelovače Chrise Kyla. Režisér Clint Eastwood i představitel hlavní role Bradley Cooper se v reakci na kritiku však nechali slyšet, že dle jejich názoru je naopak Americký sniper veskrze protiválečným dílem. Proč na tom záleží a jak si Americký sniper vede ve srovnání s konkurenty ze svého žánru?  
Vrcholy i pády režiséra Ridleyho Scotta

Vrcholy i pády režiséra Ridleyho Scotta

29. 11. 2013 | Téma | Ladislav Loukota

Jen málokdo se zapsal do podoby filmů, ale i videoher a dalších médií, jako britský režisér Ridley Scott. Za svou více než třicetiletou kariéru ve svých snímcích vytvořil rozmanitou paletu stylů, které dodnes inspirují tvůrce napříč médii. Nyní se Scott vrátil se dramatem Konzultant, k němuž sepsal svůj první filmový scénář americký spisovatel Cormac McCarthy.
Matchstick Men – soundtrack

Matchstick Men – soundtrack

25. 1. 2008 | Téma | red

Soundtrack k filmu Švindlíři.
Fantastická čtyřka: kdo je kdo

Fantastická čtyřka: kdo je kdo

28. 6. 2007 | Téma | red

Doktor Reed Richards patří již od školních let k nejbrilantnějším vědeckým mozkům Ameriky, svůj talent navíc využívá k veskrze lidumilným účelům
Masky a kostýmy ve filmu V jako Vendeta

Masky a kostýmy ve filmu V jako Vendeta

14. 4. 2006 | Téma | red

Maska krycího jména V Hlavní výtvarník filmu V jako Vendeta Owen Paterson kromě návrhů jednotlivých scén spolupracoval s režisérem Jamesem McTeiguem a uměleckým ředitelem Stephanem Gesslerem na podobě záhadné masky krycího jména V
Fantastická čtyřka: kdo je kdo

Fantastická čtyřka: kdo je kdo

3. 8. 2005 | Téma | red

Doktor Reed Richards patří již od školních let k nejbrilantnějším vědeckým mozkům Ameriky, svůj talent navíc využívá k veskrze lidumilným účelům

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.