Malý princ - recenze animovaného filmu

25. 11. 2015 - 21:30 | Recenze | Vojtěch Karlík

Malý princ - recenze animovaného filmu zdroj: tisková zpráva

Kniha mne jako malého uhranula a miloval jsem, když mi ji před spaním četla maminka. Malý princ ve mne zanechal nesmazatelnou stopu, kterou si nyní můžete připomenout společně třeba se svými dětmi. Do kin totiž dorazil velmi vydařený animovaní film. A pozor, není to ten Malý princ

 Antoine de Saint-Exupéry je postavou, která se nesmazatelně zapsala do světové literatury a to nejen Malým princem, ale i dnes velmi uznávanou Citadelou. Je velmi těžké zfilmovat něco, co si každý vykládá trochu jinak, v čem lze najít mnoho podobenství, jinotajů a skrytých myšlenek. Přesto tvůrci asi zvolili tu nejlepší cestu, když se rozhodli děj filmu vyprávět jako příběh. Režie se ujal Mark Osborne, který ukázal svůj talent a um již na animované komedii Kung-fu panda. Práce s digitálním obrazem je pro tohoto amerického filmaře rutinou, ale stále dokáže vyprávět vtipné příběhy. V tomto směru se Malý princ se vydává v jeho díle i tentokrát. Vážný film umí bavit, ale nepitvoří se. Je to kniha krásným způsobem přenesená do digitální podoby.

littleprince zdroj: tisková zpráva

Teď vlastně přichází velmi důležitá povinnost, totiž vysvětlil poslední větu z úvodu recenze. Film není přepisem knihy, ale je jejím určitým obrazovým přenosem do současnosti. Zápletka totiž vypráví o malé dívce, kterou její maminka připravuje na velký svět. Dívka potkává starce - trochu bláznivého pilota, který ji uhrane a navíc ji začne vyprávět svoje zážitky s malým princem.

Ten film vezme za srdce. Každou rovinou svého děje jde o velmi lidsky teplý příběh, který však neupadá do patosu. Byl jsem strašně překvapený, jak moc pozitivně film působí, ale vlastně to není kýč. V rovině současnějšího příběhu, v němž malá dívka (Marion Cotillard) vede hovory se starým pilotem a žije svůj život s lehce nervózní matkou, jsme ve světě Pixaru, či studia Dream Works. Animace jsou fakt úžasné, ale nijak nevybočují. V příběhu Malého prince se však ocitáme v animacích evokujících rozhýbané staré loutky bez provázků a poetika rázem vystřelí k hvězdným výšinám.

zdroj: Archiv

Malý princ je vydařeným filmem, u něhož označení rodinný film sedne jako zadnice na hrnec.

Hodnocení: 90 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.