Krvavé pobřeží

8. 6. 2009 - 9:57 | Téma | red

Krvavé pobřeží zdroj: tisková zpráva

Čínský režisér John Woo si věhlas vydobyl v Hongkongu jako mistr akčního thrilleru, který scény násilí podává jako estetizovaný balet

Čínský režisér John Woo si věhlas vydobyl v Hongkongu jako mistr akčního thrilleru, který scény násilí podává jako estetizovaný balet. Po americké dekádě se jako tvůrce vrací zpět do Číny. A rovnou se svým vytouženým projektem jménem Krvavé pobřeží, vůbec prvním historickým eposem své filmografie. Příběh inspirovaný skutečnými událostmi z roku 208 po Kristu je propojením dvou klasických děl staročínské literatury, dobových historických zápisů ze třetího a čtvrtého století San-kuo Č' (Kronika tří království) a milostné legendy ze čtrnáctého století San-kuo jen-i (Romance Tří království). Woo chystal natáčení dlouhých dvacet let a umožnil ho až úspěch Čang I-mouovy „historické trilogie“ Hrdina (2002), Klan létajících dýk (2004) a Kletba zlatého květu (2006).

Mladičký císař Čchan S'en Tchi (Ning Wang) se ocitá pod tlakem svého kancléře Cchaa Cchaa (Feng-i Čang). V provinciích na západě a jihu sjednocené země prý vypuká rebelie místních vládců. Cchao dosáhne svého. Znovu se vydává do boje, aby se utkal s tamními vládci. Liou Pej (Jung Jou) z provincie Sü poznává, že sám nemá proti ohromné přesile Cchaovy armády i nelítostnosti jejího vůdce žádnou naději. Stratég Pejovy armády Ču-ke Liang (Takeši Kaneširo) se proto vydává do Východního Wu získat spojenectví tamního vévody Suna Čchüana (Čchen Čchang). Cesta k přesvědčení pána vede přes jeho prvního sluhu, mírumilovného guvernéra Čou Jüa (Tony Leung). A ten s nutností války souhlasí. Na moudrosti dvou mužů je založeno mocné spojenectví, které má proti Cchaově přesile naději na úspěch. Chystá se velká bitva u Rudého útesu.

Velikost Woova projektu i nutnost umořit osmdesátimilionový rozpočet si vyžádaly hned dva různé filmy. Jeden je určen asijskému publiku, trvá celých 286 minut a je rozdělen do dvou dílů. Ten druhý je střižený pro západní trhy a má 147 minut.

Delší z obou verzí je opravdovým filmovým eposem, který vykresluje mnohé stránky války, vojenské taktiky a Čínu vůbec. Hrdinové například citují z pojednání Umění války od mistra Suna. Kratší verze, která je k vidění v českých kinech, je především velkolepou romantickou bojovkou, jakousi východní obdobou Troji (2004) od režiséra Wolfganga Petersena. Společného mají oba snímky mnohé. Nejenom syžet propojující válčení se špetkou zamilovanosti, ale i přihlášení se k tradičním motivům cti a odpovědnosti bojovníků. K Petersenově pojetí odkazuje i jeden konkrétní Wooův záběr: na rozsáhlou flotilu lodí, jaká se může zrodit jen v kinematografii digitálního věku. Tento konkrétní moment žel připravuje Krvavé pobřeží o osobitost a naopak ho posouvá směrem k hollywoodské standardizaci.

Ústřední hrdinové se jeví jako zosobnění dvou rozdílných čínských světů. Mandarínský sever představovaný panovačným Cchao Cchaem (v podání Feng-i Čanga nepostrádá vznešenost, ta ale přechází v nadutost), který myslí jen na dobývání a na válku. V případě vítězství se Cchao ujme vlády nad celou Čínou a navíc si přivlastní ženu svých tužeb Siao Čchiao (Čch'-ling Linová). Kdežto kantonský jih v osobě Čou Jüho (oduševnělá tvář i gesta Tonyho Leunga) obdivuje přírodu, umění, filosofii a mír vůbec. Válka je pro něj jen prostředkem zachránit všechno to, co miluje. Kromě ústředního duelu dvou mužů – Cchao Cchaa a Čou Jüho – vystupuje do popředí mladý stratég Ču-ke Liang (Takeši Kanešito). I zde se nabízí paralela s Homérem: vychytralý hrdina je jakousi východní obdobou antického reka Odyssea.

John Woo natočil největší ze svých filmů. Odvedl svůj obvyklý, tedy vysoký režisérský standard. Znovu je okouzlen opulentním obrazem, i kdyby to byl obraz zabíjení. Dojde také na Woovu libůstku v podobě bílých holubic.

Kdo si tvorbu režiséra Johna Woo oblíbil, toho Krvavé pobřeží nezklame. Ve filmových kronikách ale jeho jméno právem zůstane spjato s heroickými gangsterkami a nikoli s heroickými historickými eposy.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.