Království

2. 10. 2007 - 23:42 | Téma | red

Království zdroj: tisková zpráva

První sekvenci filmu provází komentář, který připomíná události z 9/11 a možnou roli království Saudské Arabie v plánování a provedení útoku a při financování dalších teroristických akcí

První sekvenci filmu provází komentář, který připomíná události z 9/11 a možnou roli království Saudské Arabie v plánování a provedení útoku a při financování dalších teroristických akcí.Také připomíná, že nafta má schopnost smýt vinu a zaslepit mnohé, a někteří z těchto mnohých mohou být součástí vlády Spojených států.

Je slunečný den, plynou léta po 9/11, a nic se nezměnilo. Naftové koncerny bohatnou, královská rodina v Saudské Arábii také, teroristé zabíjejí a zaměstanci naftových společností, spolu se svými rodinami, jsou v Rijádu na pikniku. Ten ale brutálně skončí střelbou na všechny přítomné a nasledným výbuchem bomby, která za sebou nechá ohnivé peklo.

Mezi řadou mrtvých je speciální agent FBI. Když je jeho smrt potvrzena, chtějí jeho kolegové (vyšetřovatelé FBI ve Washingtonu) povolení na cestu do Rijádu k vyšetření událostí. Žádost neladí s politickými procedurami v obou zemích, neboť Saudská Arabie i Spojené státy používají proti terorismu vojenské sily. Film si ústy agentů FBI klade otázku, zda by nebylo efektivnější vyšetřovat terorismus jako zločin a tudíž používat kriminalisty. Po mnoha výmluvách dostanou agenti povolení. Ronald Fleury (Jamie Foxx) vede tým, v němž jsou Janet Mayesová, forenzní patoložka (Jennifer Garnerová), Grant Sykes, znalec výbušnin (Chris Cooper) a Adam Leavitt, informační analytik (Jason Bateman). V následném souboji kultur dojde k manipulaci zaměstance americké ambasády Damona Schmidta (Jeremy Piven), který nechce, aby se něco našlo. Jsou tu i komplikace s přidělenými saudskými ochránci. Plukovník Faris Al Ghazi (Ashraf Barhom) a seržant Haytham (Ali Suliman) se s postupem vyšetřování změní v pomocníky a slouží jako ukázka rostoucích pochybností občanů království.

Věrohodnost filmu mizí v akci. Akční scény jsou ovšem detailně naplánovány a dobře provedeny. Ale je jich tolik, jsou tak rychlé a v tak neopodstatněném množství, že se stanou podstatou filmu a celý problém terorismu a jeho vyšetřování zapadne v přestřelkách. A to je škoda.

Kéž by se režisér vyhnul hollywoodsky sentimentálním scénam otcovské lásky, které mají zlidštit Foxxovu postavu, a dal prostor skutečně lidským pochybám Farise Al Ghayi a Haythama (Ashraf Barhom a Ali Suliman jsou velmi dobří herci). Kdyby se vyšetřovatelé více zajímali o další oběti a nejenom o tu svou z FBI, kdyby spojení mezi naftou, královskou rodinou, terorismem a velkými penězi figurovalo jako skutečné pozadí, které zasahuje všechny , kdo se ve fimu objeví, mohli jsme mít velmi důležitý film.Takhle máme dobře zrežírovaný akční triler bez jakékoliv hloubky.

Nositelé Oscarů Jamie Foxx a Chris Cooper se opravdu snaží. Cooper má lepší, kousavější dialogy, ale nakonec si budete vice pamatovat Ashrama Barhoma a Aliho Sulimana, protože oba představují poněkud lidštější charaktery.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.