Kdo bude hrát v nových Hvězdných válkách? Disney oznámil obsazení

9. 5. 2014 - 8:00 | Téma | Ladislav Loukota

Kdo bude hrát v nových Hvězdných válkách? Disney oznámil obsazení zdroj: tisková zpráva

Chystaný zbrusu nový film Star Wars ságy rozdmýchal v posledních dnech hned dvakrát emoce fanoušků. Nejnověji oznámením obsazení natáčeného snímku, dříve však i nejistotou ohledně zápletky. Vzhledem k tomu, že Disney nedávno potvrdil zrušení tzv. Expanded Universe, se sice na jednu stranu ukazuje, že filmová zápletka překvapí všechny diváky, leč pouze za cenu namíchnutí původní komunity fanoušků. 

O co se jedná kolem kauzy zrušené Expanded Universe? Pod pojmem Expanded Universe („rozšířený vesmír“) spadají knihy, hry či komiksy, které se odehrávají ve světě "jedné předaleké galaxie". Patří sem příběhy odehrávající se mezi filmy, ale i zápletky sahající daleko do minulosti či budoucnosti fikčního světa Star Wars. Mnohdy se díla v rámci Expanded Universe snažily o děje podobné původním filmům – jako v Thrawnově trilogii, vysoce považované knižní sérii spisovatele Timothyho Zahna popisující dopady Episody VI, či u série Jedi Knight, zasazené mezi původní filmy, jež oslovila miliony hráčů.

disney-star-wars-movie-release-date zdroj: tisková zpráva

Když bylo oznámeno spojení značky Star Wars a studia Walta Disneyho, objevila se celá řada ironizujících obrázků. My si myslíme, že se není čeho bát.

V rámci Expanded Universe samozřejmě vyšly i různé dílka pochybného charakteru, od minulého týdne však mají dobré i špatné obsahy společnou jedinou věci. Disney totiž oznámil, že na ně při konstrukci nové filmové trilogie nebude brát ohled.

Jediným komponentem, který byl bez problémů ušetřen, tak byl nedávný animák The Clone Wars. Rovněž některé další postavy z knih a her se možná v nových filmech mihnou, jejich role však bude připomínat spíše remake sebe sama než snahu držet se příběhů Expanded Universe. Sedmá epizoda Hvězdných válek tedy bude moct doslova začít s čistým štítem. Jako lehce obskurní oslavu torpédovaného Expanded Universe dokonce Lucasfilm vydal video oslavující jeho nápady.

Plné obsazení

hamill zdroj: tisková zpráva

Poznáváte je ještě?

Co naopak o filmu víme? Rámcově je známo zasazení 35 let po Episodě VI i zápletka točící se kolem stárnoucích původních postav – objeví se tak Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo (Harrison Ford) i prinzezna Lea (Carrie Fisher). Natáčet se pod vedením režiséra J. J. Abramse, který už zpátky k životu skrze reboot přivedl i značku Star Trek, se začne již v květnu tohoto roku.
A nově byla odhalena i jména zbylých herců v nových rolích.

John Boyega

boyega zdroj: tisková zpráva

Britského herce Johna Boyega zřejmě znáte jako vedlejší postavu filmu Útok na věžák o velmi britsky pojaté invazi ufounů do chudého, britského předměstí. Jeho jméno v souvislosti s novým dílem Star Wars původně vůbec nezaznělo.

Daisy Ridley

ridley zdroj: tisková zpráva

Podobně neznámé je i další oznámené jméno britské herečky Daisy Ridley. Ta se totiž doposud objevovala především jako křoví v anglických seriálech jako je Tichý svědek, Mr. Selfridge nebo Toast of Lonson.

Adam Driver

driver zdroj: tisková zpráva

Taktéž na Adamu Driverovi je znát, že doposud vymetal spíše menší role – nejznámější je jeho působení v seriálu Girls kanálu HBO. Taktéž ho můžete znát pro TV film Doktor Smrt z roku 2010. Očekává se, že ve Star Wars bude v úloze nového záporáka.

Oscar Isaac

o-OSCAR-ISAAC-facebook zdroj: tisková zpráva

Naproti tomu Oscar Isaac má za sebou již nemálo úspěchů, ač především v poli hudby a vedlejších rolí – zahrál si například Josefa v křesťanském drama Příběh zrození, největší role mu pak patří ze snímku Stevena Soderberga Che Guevara a Coenovic snímku V nitru Llewyna Davise.

Andy Serkis

andyserkis zdroj: tisková zpráva

Poslední oznámená jména naproti tomu není třeba dlouze uvádět. Andyho Serkise zná snad každý jako Gluma z Pána prstenů. I proto si možná střihne roli počítačem generované postavy. Pikanterií je zároveň skutečnost, že ani jedno z následujících jmen se neobjevilo v souvislosti s castingem Star Wars filmu.

Domhnall Gleeson

o-DOMHNALL-GLEESON-facebook zdroj: tisková zpráva

Relativním veteránem je i irský herec Domhnall Gleeson, syn slavného irského herce Brendana Gleesona. Fanoušci si jej budou pamatovat jako Billyho Weasleyho z Harryho Pottera a Relikvie smrti či Opravdové kuráže, opět od bratří Coenů.

Max von Sydow

Max-von-Sydow-Wallpaper_ zdroj: tisková zpráva

Posledním velkým jménem je švédský velikán Max von Sydow, pětaosmdesátiletý tahoun, který zářil už v takových klasikách jako je Sedmá pečeť, Duna či Shutter Island. Jeho obsazení zní jako optimální role pro mentora či naopak antagonistu, na další odhalení si však ještě počkáme.

Ačkoliv má děj klást důraz na "trio nových hrdinů", nad zápletkou samotnou stále nezbývá než spekulovat, vzhledem k plánované premiéře na konci roku 2015 však nebudeme tápat příliš dlouho. Tuší se, že děj by mohl vycházet z původních nápadů George Lucase na filmy VII až XII, tedy další rozkreslování ságy rodu Skywalkerů. Otázkou však zůstává rovněž přijetí fanoušků. Právě ti jméno Star Wars udržovali při životě i mimo filmová promítání skrze kupování knih, her či komiksů popisujících minulost, přítomnost i budoucnosti univerza Star Wars. A právě ti jsou nyní poněkud vytočeni ignorováním příběhů Expanded Universe.

Může nová trilogie spoléhat "jenom" na nové diváky, nebo se neobejde bez malé, ale věrné komunity? Uvidíme již napřesrok.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.