Fotografie ze ztraceného Hitchcockova filmu se budou dražit v USA

10. 11. 2012 - 10:32 | Téma | Michal Burkoň

Fotografie ze ztraceného Hitchcockova filmu se budou dražit v USA Alfred Hitchcock | zdroj: tisková zpráva

Nově objevená sbírka fotografií ze ztraceného němého filmu Alfreda Hitchcocka Skalní orel se bude příští měsíc dražit v Los Angeles. Jak informovala agentura Reuters, do dražby půjde celkem 59 snímků pořízených ve 20. letech minulého století pro Hitchcockův soukromý archiv. Pětatřicet z nich je z němého filmu ...a neuveď nás v pokušení (1929) a 24 je z o tři roky mladšího filmu Skalní orel. Ty by podle předpokladů měly přitáhnout největší zájem.

Očekává se, že by fotografie v aukci pořádané 15. - 16. prosince měly vynést více než 25.000 dolarů (asi půl milionu korun). Aukční síň Profiles in History je označuje za vzácný hollywoodský poklad a nahlédnutí do jednoho z nejhledanějších zmizelých snímků filmové historie. Zatím se nepovedlo objevit žádnou kopii filmu a známa je jen hrstka fotografií ze snímku, který sám Hitchcock označil za "hrozný".

Podle filmových historiků se děj odehrával v Kentucky, ale natáčelo se v Rakousku. Zápletka se točila kolem podlého otce, postiženého syna a jeho učitelky. Skalní orel byl v pořadí druhým z více než 50 Hitchcockových filmů. Režisér, který se do historie zapsal takovými klasickými thrillery, jako je Psycho či Ptáci, zemřel v roce 1980 ve věku 80 let.

Aukční síň neuvedla jméno prodávajícího. Upřesnila jen, že jde o zdroj blízký Hitchcockovi, který fotografie po desetiletí uchovával, aniž tušil, z jakého filmu pocházejí.

ČLÁNKY O FILMU

Tři hororové série, které se se s pokračováním jenom zhoršovaly

Tři hororové série, které se se s pokračováním jenom zhoršovaly

12. 9. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

S trochou nadsázky by šlo říct, že snad není hororové série, která po několika dílech nepřipomíná jenom matný odstín své někdejší kvality. Přesto je poněkud smutné sledovat tento opakující se koloběh v reálném čase. Premiéru hororu Sinister 2 tu to teorii jen potvrzuje. Pohled na evoluci tří velkých jiných hororových sérií ale ukáže, že klesající kvalita hororů není výjimkou z pravidla, ale běžnou a setrvalou tendencí. 
Hitchcock - recenze

Hitchcock - recenze

14. 2. 2013 | Recenze | Karel Drda

Co předcházelo natočení slavného Hitchcockova filmu Psycho? Jak vůbec dospěl slavný režisér k takovému námětu. A jaký byl jeho osobní život? Na takové otázky nabízí nyní odpovědi snímek, který natočil britský režisér Sacha Gervasi. Film Hitchcock je životopisnou sondou do krátkého období, kdy slavný tvůrce natáčel svoje nejslavnější dílo.
Hitchcock

Hitchcock

4. 2. 2013 | Téma | Michal Burkoň

Píše se rok 1960 a Alfred Hitchcock (A. Hopkins) právě natáčí svůj nový film. Film, který má rozhodnout o jeho úspěchu nebo zatracení. Film, kterému téměř nikdo nevěří a za který se sám Hitchcock musí filmovému studiu zaručit svým majetkem. Film, který se stane legendou. Co ale zrození fenoménu jménem Psycho předcházelo? Jaký příběh si „mistr napětí“, kterému filmové publikum vděčí za ty nejhrůzostrašnější zážitky v historii filmu, nechal pro sebe?  

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.