Film LEGO příběh připomíná hravější Avengers

7. 2. 2014 - 20:00 | Téma | Ladislav Loukota

Film LEGO příběh připomíná hravější Avengers zdroj: tisková zpráva

Hledáte snímek, na který vzít své děti? Obvykle se podobná návštěva kin omezuje na přetrpění palby efektů a laciného humoru, tentokrát však máte šanci na zábavu i vy. V nejnovějším animovaném filmu LEGO příběh dojde na zápletku dělníka Emmeta, jenž se stává vyvoleným v boji za záchranu LEGO světa před zlým Lordem Byznysem a jeho superzbraní Krágl. Po Emmetově boku stanou krásná Hustěnka i Batman se Supermanem, a především tuna vtípků. Kdo by však LEGO příběh bral jenom za dětský film, škaredě by se mýlil – i dospělákům totiž připomene jak jejich dětské roky, tak hrdiny mnoha oblíbených filmů. 

Za LEGO příběh je ostatně zodpovědná dvojice režisérů Phil Lord a Chris Miller, které můžete znát pro jejich podobně ujetý animák Zataženo, občas trakaře. V LEGO příběhu však hračičkovostí překonali sami sebe – před natáčením si tak příklad nechali ke svým rodičům poslat pro své dětské LEGO figurky, díky čemuž jsou filmové postavičky ošoupané na těch správných místech. Krom vtípků pro malé i velké se totiž můžete těšit na celou baterii známých komiksových i filmových postaviček.

zdroj: Archiv

Pro děti od šesti do šedesáti

Říká se tomu crossover – idea, že se setkají dva (či více) hrdinové z odlišných děl fikce. Donedávna byl koncept známý jenom fanouškům komiksů, hrsti videoher a ještě menší množiny televizních seriálů. Svým způsobem si s crossoverem pohráli i filmaři v parodických snímcích jako Poslední akční hrdina nebo český Akumulátor 1.

V posledních letech crossoverů přibývá s tím, jak se vyčerpává tradiční studnice osvědčených námětů. Příkladem za všechny jsou předlonští Avengers, kde za jeden tým kope Iron Man spolu s Hulkem a Kapitánem Amerikou (tak, jako se běžně dělo v komiksové předloze Marvelu). Nyní se o něco snaží i konkurenční komiksy z dílny DC Comics, kam patří i Batman a Superman. Jejich společný film je však naplánován až napřesrok, a LEGO příběh mu tak trochu vypálí rybník. Krom slavných superhrdinů však nabídne i další postavy, které ani omylem nezapadají do světa DC Comics.

Na koho dalšího se tak diváci LEGO příběhu mohou těšit?

Lego Movie 2 zdroj: tisková zpráva

Batman a Superman konečně po boku

Ještě než si je příští rok zahraje Ben Affleck (jako Batman) a Henry Cavill (jako Superman), představí se tyto archetypální postavy bok po boku v LEGO příběhu. A nepůjde o jediné panáky. Těšit se totiž můžete i na Wonder Woma, Flashe nebo Green Lanterna. Celý projekt mohl přitom být ještě velkolepější, v rámci LEGO totiž existuje i kostičkovaná verze Hvězdných válek. Ve filmovém světě mají však diváci smůlu, práva na kinematografické postavy „jedné předaleké galaxie“ totiž v rukou drží konkurenční gigant Disney.

S fantasy i krimi filmy

Ani ve chvílích, kdy nebudou na plátně stát slavní superhrdinové, však neustane lavina skrytých vtipů směřovaných na filmové znalce. Příkladem za všechny je postava mága Vitrivia, jehož namlouvá Morgan Freeman, a často při tom činí narážky na podobné figurky Gandalfa a Brumbála… Jiným příkladem popichování je postava rozervaného hodného/zlého poldy, jehož v originále dabuje Liam Neeson, známý hlavně pro drsné zvláštní agenty jako ve filmech 96 hodin či blížícím se Non-Stop. Z dalších postav LEGO sérií dojde i na mnohé původní panáky jako kosmonauta, variaci na Bořka stavitele, prezidenta Lincolna a mnohé, mnohé další. Mohlo by se zdát, že původní dabing se v české verzi "ztratí v překladu", avšak o vysoké úrovni lokalizované verze svědčí už skutečnost, že většina textů na obrazu byla překována do českých nápisů. LEGO příběh vskutku není obyčejnou barevnou podívanou pro děti. Recenze především ocenily závěrečný zvrat, který vžene do žil nostalgii i starším divákům. Filmaři ostatně necílili na jednoduché pojetí – ačkoliv totiž snímek působí dojmem celovečerní reklamy na skládačku, původní námět zápletky zněl „Čaroděj ze země Oz potkává Matrix“, a kritiky ve filmu našly zjevné narážky i na příběhy jako Brazil nebo dystopický román 1984. Po dlouhé době se tak zdá, že s ratolestmi do kina rádi zamíří i jejich rodičové.

Nebaví vás rok čekat na film Batman vs. Superman? Žáhu si zatím můžete svlažit s LEGO příběhem – v tom se totiž vyskytuje jak tahle dvojice, tak i mnohé další filmové postavičky. 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.