Dokument Katka Heleny Třeštíkové se v kinech objeví 25. února

11. 12. 2009 - 8:22 | Téma | red

Dokument Katka Heleny Třeštíkové se v kinech objeví 25. února zdroj: tisková zpráva

V pražském kině Světozor měl dnes předpremiéru časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Katka, ve kterém mapovala čtrnáct let v životě mladé narkomanky a jejího marného zápasu se závislostí. Celovečerní snímek vstoupí do kin koncem února; producenti ze společnosti Negativ, s nimiž připravila i filmy Marcela a René, plánují rovněž jeho speciální distribuci v rámci základních a středních škol po celé České republice.

Jak režisérka uvedla, původně chtěla natočit portrét protidrogové terapeutky. Její zájem se ale postupně stále více soustředil na jednu z jejích klientek - Katku. Hlavně proto, že na rozdíl od většiny ostatních narkomanů byla schopna svou závislost reflektovat.

"Autenticky zachycený příběh zápasu s drogou Obrázek zdroj: tisková zpráva může být pro žáky a studenty poutavý a přesvědčivý. Někdy možná víc než odborné přednášky o škodlivosti a nebezpečí drog, jež však také plní svůj účel," uvedla Třeštíková na předpremiéře společnosti RWE, která je vedle České televize dalším koproducentem filmu. Krušných a dramatických chvil bylo prý při práci na tomto projektu více než jindy.

Diváci se poprvé s Katkou setkávají v roce 1996, kdy se devatenáctiletá dívka léčí ze své tehdy čtyřleté závislosti v terapeutické komunitě v Němčicích a těší se, že povede stejný život jako její vrstevnice. Sní o tom, že si najde přítele a založí rodinu. Vábení drogy bylo však silnější a Katky život se scvrkává v bezvýchodný koloběh krádeží, shánění drogy, případně "dělání peněz". Spirála fyzické, psychické i morální devastace ale žádný konec nezná, jen periodické, zoufalé pokusy vzepřít se a s drogou skoncovat. Pád ale přichází znovu a znovu. Přesto, když se režisérka znovu schází s ní i s jejím novým přítelem, vypadá to, že happy end je snad možný - Katka čeká dítě a tentokrát je pevně rozhodnuta drogy opustit.

S příběhem Katky se diváci poprvé setkali v roce 2001, kdy ho pod titulem V pasti uvedla Česká televize jako součást cyklu Ženy na přelomu tisíciletí. Syrově autentický obraz jednoho zmarněného života vyvolal takový ohlas, že se režisérka rozhodla ke své hrdince vrátit a sledovat její osudy i nadále. Výsledný film je závěrem volné trilogie časosběrných dokumentů o osudech lidí, kteří se v důsledku nepříznivých okolností ocitli na pokraji svých sil nebo na okraji společnosti.

První film Marcela (2007) vychází z úspěšného časosběrného cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy, René (2008) je portrétem nenapravitelného recidivisty a Třeštíková za něj loni získala cenu Evropské filmové akademie Prix Arte pro nejlepší evropský dokument roku. Obrázek zdroj: tisková zpráva

Podle producentky Kateřiny Černé se v současné době konají testovací projekce na pražských školách a gymnáziích. Tvůrci se snaží zjistit věk žáků, kterým by se film promítal, a zároveň vymýšlí formu workshopu, který by projekce provázel.

Distributorem filmu je společnost Aerofilms, která kromě deseti filmových kopií, z nichž dvě budou opatřeny anglickými titulky, nabídne kinům i digitální kopii. Zároveň bude možné vidět film v kinech i z nosiče DVD. Jeho výrobu podpořil fond kinematografie.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.