Česká republika – země stvořená pro válečné filmy

28. 1. 2020 - 11:06 | Téma | Matěj Svoboda

Česká republika – země stvořená pro válečné filmy zdroj: tisková zpráva

Válečné komediální drama Králíček Jojo se hodně povedlo, a dokonce bude bojovat o Oscary. A jak asi víte, příběh malého německého kluka, který se spolu s imaginárním Adolfem Hitlerem snaží nějak zvládnout nástrahy dětství, druhou světovou válku i střet s realitou, se točil v České republice. Filmaři se podívali nejen do Prahy, ale třeba i do Žatce a do Úštěku. A nejde zdaleka o první válečný film, který se v Česku točil. Jaké byly ty další?

Most u Remagenu, 1969

most u remagenu zdroj: tisková zpráva

Hollywoodští a evropští filmaři sice začali do Česka přijíždět víc až v polovině devadesátých let, ale občas je sem osud a producenti zaváli i dřív. Jako třeba Johna Guillermina, autora filmů jako King Kong, Smrt na Nilu nebo Skleněné peklo.

V okolí Davle a Mostu natočil příběh z konce druhé světové války, kdy se německá vojska pokoušejí vyhodit do vzduchu důležitý most přes Rýn a zpomalit tak postup spojenců. Jenže pokud to udělají, odsoudí 75 000 německých vojáků k smrti. Vedle George Segala nebo Roberta Vaughna se objevili třeba i budoucí režisér Vít Olmer nebo představitel Limonádového Joea Karel Fiala.

Stalingrad, 1993

stalingrad zdroj: tisková zpráva

Německý velkofilm se točí okolo obyčejných vojáků, kteří v Sovětském svazu dostali jednoduchý rozkaz – neustoupit. A dva miliony z nich se už domů nevrátily. Jejich řady decimovali nejen sovětští vojáci, ale i krutá zima.

A taky vystřízlivění a srážka s realitou, kdy hrdinům začalo pomalu docházet, co je Třetí říše, za kterou bojují, ve skutečnosti zač. Krom tehdy ještě Československa se točilo i v Itálii nebo ve Finsku, kam museli filmaři přestěhovat veškerou techniku včetně tanků, protože u nás nebyl sníh. Jako asistent režie se na Stalingradu podílel Milan Šteindler.

Johanka z Arku, 1999

johanka z arku zdroj: tisková zpráva

Režisér Luc Besson sice točil příběh jedné z nejdůležitějších žen francouzské historie, ale vzhledem k tomu, že do hlavní role obsadil svou manželku Millu Jovovich, která se narodila v Kyjevě, asi nikoho nepřekvapilo, že natáčení neprobíhalo jen ve Francii. Točilo se kousek od přehrady Slezská Harta u Bruntálu, kde vyrostlo město Orleáns, ale také v jihočeské vesnici Dobronice.

Hartova válka, 2002

hartova válka zdroj: tisková zpráva

Bruce Willis byl v roce 2002 jednou z největších hereckých hvězd na světě, v Česku ovšem natočil film, který kritiky ani diváky moc nezaujal. Hartova válka se odehrává v zajateckém táboře, kde je mezi vězni i důstojník William McNamara, jenž má dohlížet na americké zajatce.

Když ale dojde k vraždě, ze které je obviněný černošský pilot, rozhodne se McNamara využít spoluvězně Harta, studenta práv a zařídit obviněnému co možná nejspravedlivější soud. Točilo se na Liberecku, ve vesnici Zvoleněves u Kladna a ve vojenském prostoru v Milovicích.

Plamen a Citron, 2008

plamen a citron zdroj: tisková zpráva

Plamen a Citron jsou jména odbojářů, kteří v roce 1944 působí v Dánsku a specializují se na likvidaci svých spoluobčanů, kteří ochotně práskají pro Gestapo. Časem začnou na příkaz svého velení zabíjet i Němce, situace se ovšem zkomplikuje, když má Plamen zabít svou milenku, Švédku Ketty.

Rozhodne se zjistit víc o jejích tajemstvích a postupně odhalí, že s ním jeho nadřízení nehrají úplně fér hru. Komu věřit, když jsou nepřátelé úplně všude? Plamen a Citron se samozřejmě natáčel v Dánsku, ale filmaři se podívali i do Německa a České republiky. V hlavní roli září Mads Mikkelsen.

Rudý baron, 2008

rudý baron zdroj: tisková zpráva

Příběh legendárního Manfreda von Richthofena přezdívaného Rudý baron, jehož červené letadlo bylo postrachem nebe, v Česku zaměstnal odborníky na dekorace. Skutečných letadel z období první světové války dnes už není moc a muzea je filmařům jen tak nepůjčí, takže bylo potřeba je „vyrobit“. Sice nelétala a šlo o kulisy, ale pro potřeby natáčení to stačilo. Film vznikal v zámeckém parku ve Veltrusech, kousek od Dobříše, ale i v Praze v Národním muzeu nebo ve Vinohradském divadle.

Red Tails, 2012

red tails zdroj: tisková zpráva

Nepříliš úspěšný film, který produkoval tvůrce Hvězdných válek George Lucas, se odehrává během druhé světové války a točí se kolem takzvaných Tuskegee Airmen, což byli černošští piloti.

Pro spoustu lidí byla tehdy představa někoho s černou kůží za knyplem letadla dost pohoršující, ale 15000 bojových misí v Evropě a severní Africe ukázalo, že nezáleží na tom, jakou barvu pleti má pilot, když umí sestřelovat nácky. Natáčelo se v Kalifornii, ve Slovinsku a Chorvatsku, ale i v pražských ateliérech v Letňanech a v Rudolfinu se nahrával soundtrack.

Anthropoid, 2016

anthropoid zdroj: tisková zpráva

Atentát na Reinharda Heidricha zpracovali filmaři už několikrát, a i v tomhle seznamu najdete hned dva filmy. Anthropoid se zaměřuje na činnost parašutistů, kteří přistáli v okupovaném Československu a rozhodli se zabít protektora Heydricha.

Koproducentem filmu byl režisér Samotářů David Ondříček, jednu z hlavních rolí dostala Aňa Geislerová a natáčelo se na autentických místech, například i v Petchkově paláci, kde skutečně bylo sídlo gestapa a kde probíhalo kruté mučení lidí, kteří se nehodlali smířit s okupací a bojovali proti nacismu.

Smrtihlav, 2017

smrtihlav zdroj: tisková zpráva

Druhým válečným filmem o atentátu na Heydricha je Smrtihlav, který se na rozdíl od Anthropoidu věnuje nejen československým parašutistům, ale i životu samotného Heydricha. Jeho ambicím a snaze vybojovat si co největší kus moci, kvůli čemuž je ochotný víceméně naplánovat holokaust. Samotným hrdinům odboje se věnuje spíše až druhá část filmu. Natáčení probíhalo v Praze a v Budapešti.

Resistance, 2020

resistance zdroj: tisková zpráva

Válečné (prý komediální) drama Resistance sice ještě nemělo premiéru, ale do amerických kin by se mělo dostat na konci března, tak snad ho pak uvidíme i u nás. Filmaři pracovali hlavně v Praze a točili na Senovážném náměstí, v budově Živnobanky nebo v ulicích Nového města, ale podívali se i do Liberce.

Děj se bude odehrávat během druhé světové války ve Francii a má se točit okolo skupiny židovských skautů, kteří spolupracovali s francouzskými odbojáři a pomohli zachránit tisíce životů. Jedním z hrdinů bude i Marcel Marceau, legendární francouzský herec a mim, kterého si zahrál Jesse Eisenberg.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.