Červnové herečky - průlom ženy mnoha tváří

5. 6. 2015 - 21:00 | Dokina.cz | Ladislav Loukota

Červnové herečky - průlom ženy mnoha tváří zdroj: tisková zpráva

Počínaje červnem oficiálně vstupujeme do letní sezóny, na výběru filmů byste to ale nepoznali. Měsíc totiž nabídne jediný skutečný blockbuster, mnohem více mu vévodí menší dramatické filmy. O to zajímavější ale bude přehlídka jeho hereček - vedle snahy Bryce Dallas Howard (Vesnice) o návrat na výsluní tu totiž najdeme i řadu zcela nových, nebo minimálně netypických žen.

Tatiana Maslany
Frankokanadská herečka s rumunskými, ukrajinskými, polskými a australskými kořeny rozhodně prokázala, že se v jejím vzhledu i herectví mísí proklatě mnoho vlivů. Tatiana je aktuálně hlavní herečkou seriálu Orphan Black, v němž díky zápletce motající se kolem klonování na hraje běžně pět a více zcela rozdílných postav s různými dialekty, chováním a jazyky. Fanoušci i kritici právem očekávají, že dříve nebo později ji za zdejší výkon musí přistát nějaké větší ocenění, Maslany však mezitím rozhodně neusíná na vavřínech.

maslany zdroj: tisková zpráva
V červnovém dramatu Dáma ve zlatém si Tatiana zahraje, a zároveň nezahraje, hlavní postavu. Jádrem filmu je totiž soudní spor staré ženy s tváří Helen Mirren o dědictví z dob druhé světové války, kvůli čemuž bude zápletka vzpomínat i na své mládí. Právě mladší verzi titulní Marie Altmannové ztělesní Tatiana Maslany.
Uvidíte v: Dáma ve zlatém, premiéra 26. června
Zajímavost: I když byl Orphan Black pro Tatianu průlomovým dílem, znát ji můžete i z mnohem staršího populárního snímku, Východních příslibů Davida Cronenberga. V něm se postarala o roli vypravěčky.

Ellen Dorrit Petersen
Neamerický původ sdílí i Norka Ellen Dorrit Petersen, hvězda promyšleného drama Slepá. Petersen je sice v mezinárodních vodách vcelku neznámá, přesto za ní v jejích 39 letech stojí velmi slušná domácí kariéra: je dlouhodobou členkou stálého souboru Norského divadla, před kamerou se ale objevila poprvé až v roce 2008, a to ve vedlejší roli vynikajícího dramatu Rozbouřené vody.

Ellen Dorrit Petersen zdroj: tisková zpráva

Vážná herecká poloha je ji vlastní i v nejnovějším snímku Slepá, kde ztvárnila hlavní roli ženy po náhlé ztrátě zraku, která si absenci vizuálních vjemů nahrazuje až příliš barvitou fantazií. Snímek se již dočkal festivalových premiér, kladné body sbírali i na loňském ročníku našeho KVIFF.
Uvidíte v: Slepá, premiéra 4. června
Zajímavost: Za hlavní ženskou roli v jinak průměrném historickém drama Iskyss získala "norského Oscara", cenu Amanda.

Melissa McCarthy
A v lehce netradičním výběru budeme pokračovat i u další herečky. Melissa McCarthy je pro své plné křivky netypickou americkou herečkou, odklon od “mediálního ideálu krásy” ale vydatně nahrazuje elánem a humorem. Původně Melissa pochází ze stand-upových vod divadelní scény Los Angeles, první větší rolí byl výskyt v Gilmorových děvčatech 15 let nazpět, v komediálních rolích od té doby však válcuje i filmové tržby.

melissa-mccarthy zdroj: tisková zpráva

Například pro roli v jinak průměrné komedii Ženy sobě získala i nominaci na Oscara a ceny BAFTA. Po řadě vedlejších rolí v červnu vytasí lehce nadprůměrnou parodii bondovek jménem Špion, v níž převezme profesi po tajném agentovi s tváří Juda Lawa.
Uvidíte v: Špion, premiéra 4. června
Zajímavost: Od května tohoto roku má Melissa vlastní hvězdu na chodníku slávy.

Chloë Grace Moretz
Čerstvě osmnáctiletá rodačka z Atlanty si nejviditelněji našlápla kariéru v pět let starém Kick-Ass, zcela poprvé se ale před kamerou objevila už ve čtyřech letech v seriálu Ten, kdo tě chrání. O tom, že Chloe dospěla velmi rychle, vypovídá i její poslední větší role v loňském akčňáku Equalizer, kde hrála mladou prostitutku.

chlo-grace-moretz-toronto zdroj: tisková zpráva


Že se Chloë nikoliv že nebojí, ale přímo vyhledává temné látky, svědčí i její aktuální snímek Temná místa, v němž bude dělat sekundantku nynější akční ikoně Charlize Theron. Snímek, jehož výchozím bodem je masakr rodiny v době, kdy bylo postavě Theronové sedm let, opravdu příliš sluníčkově nezní.
Uvidíte v: Temné kouty, premiéra 18. června
Zajímavost: V příštím roce se Chloë vyskytne konečně v plnohodnotné hlavní roli ve sci-fi The Fifth Wave. Zahraje si zde dívku snažící se přežít ve světě po mimozemské invazi.

Bryce Dallas Howard
Nejzajímavějším červencovým výskytem ale nakonec bude především snaha Bryce Dallas Howardové o velkofilmový comeback skrze Jurský svět, pokračování série započaté Spielbergovým Jurským parkem. Bryce Dallas sice deset let nazpět sklízela obdiv za výkon ve Vesnici i Trierově povinnosti Manderlay, od té doby ale její kariéra zjevně stagnuje.

bryce-dallas-howard zdroj: tisková zpráva


Díky výskytu v Terminator Salvation nebo Spider-Manovi 3 sice asi hlady neumírá, přesto je v kvalitních filmech vidět po čertu málo. I když první housle bude v Jurském světě zřejmě hrát Chris Pratt (Strážci galaxie), Bryce Dallas může jedině překvapit!
Uvidíte v: Jurský svět, premiéra 11. června
Zajímavost: Jejím otcem je slavný režisér Ron Howard (Apollo 13, Duel Frost/Nixon).

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.