Byzantium: Upíří příběh - recenze

18. 11. 2013 - 11:40 | Recenze | František Fuka

Byzantium: Upíří příběh - recenze zdroj: tisková zpráva

Eleanor (Saoirse Ronanová) a Clara (Gemma Artertonová), které se snaží nenápadně přežívat v britském přímořském městečku, jsou ve skutečnosti 200 let staré upírky. Jde po nich jakési bratrstvo (což jsou dva úchylně vypadající chlapíci), Clara si založí v městečku nevěstinec a Eleanor se začne sbližovat se smrtelně nemocným mladíkem...

Film režíroval Neil Jordan a není možné se ubránit paralelám s jeho starším upírským kouskem Interview s upírem. I v tomto filmu jde spíše o osobní tragédii a emocionální rozervanost upírů, než o stříkající krev a trhání hlav (pár hezky brutálních scén si ale užijete).

Zatímco Clara je impulzivní, živočišná, a pořád by někoho vysávala / dekapitovala, Eleanor už to tak nějak všechno štve, takže občas lidem prostě říká pravdu (že je 200 let starý upír) a skoro to vypadá, že ji rajcuje představa, že jí to někdo uvěří a bude průser (většina posluchačů jí to samozřejmě nevěří a myslí si, že žertuje nebo je blázen).

zdroj: Archiv


To vše je prokládáno flashbacky 200 let nazpátek, ve kterých vidíme, jak se z dam staly upírky (nejen samotný akt zupírovatění, ale i to, co mu předcházelo a následovalo). Ty flashbacky jsou velmi příjemně nehollywoodské a krásně atmosférické - jako nejlepší kousky ze zlatého období Juraje Herze, nebo Briana De Palmy. A nevím, jestli je to CGI, nebo jen krásy irské přírody, ale některé přírodní scenérie jsou úchvatné a Jordan je dokáže efektně snímat.

Byzantium zdroj: tisková zpráva

Výhodou také je, že obě slečny hrají velmi dobře (pokud si pamatuji, tak lépe, než Cruise s Pittem) - především u Artertonové jsem tak zajímavý výkon nikdy předtím neviděl.

Film má dosti zvláštní stylizaci, kombinující současná nízkorozpočtová britská (irská, skotská atd.) existenciální dramata s červenou knihovnou jako ze 60. - 70. let. Místy to vypadá skoro jako mírná parodie 50 let starých filmů, ale nevšiml jsem si žádného lišáckého pomrkávání na diváka - všechno je nám předkládáno se stoprocentní vážností. Ledaskdo bude mít možná s takovýmto zvláštním tónem problém, ale mě to přišlo dokonce osvěžující.

Co mi osvěžující nepřišlo, to je poměrně značná délka filmu (2 hodiny), který nemá žádnou zásadní zápletku a je především o izolovaných střípcích z neveselých životů obou upírek. A pokud ignorujete snovou atmosféru a začnete se nad dějem logicky zamýšlet, objevíte pravděpodobně značné trhliny (v chování lidských hrdinů, kteří jako by nevěděli a neviděli to, co vědí a vidí).

Byzantium je lepší film, než Interview s upírem, ale poměrně nedávno jsme tu měli několik podobných filmů (například původní i americkou verzi Ať vejde ten pravý), které byly ještě o dost lepší.

Hodnocení: 80 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.